Életműdíjat kap Törőcsik Mari az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon

Életműdíjat kap Törőcsik Mari színművész az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyen hasonló kitüntetésben részesül Claude Lelouch francia filmrendező és Geraldine Chaplin színésznő is - jelentették be hétfőn Kolozsváron a szervezők.

Tudor Giurgiu, a tizenegyedik alkalommal sorra kerülő kolozsvári fesztivál elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar színész tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért.
Az előző évek hagyományaihoz hűen egy román színészt is életműdíjban részesítenek, az idén Ion Caramitru színészre, a Román Színházi Szövetség elnökére esett a szervezők választása.  

torocsik A június 1. és 10. között zajló fesztivál közönsége megtekintheti a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouchnak ez az alkotása Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és két Oscar-díjat is elnyert.
Geraldine Chaplin a világhírű Charlie Chaplin lánya is életműdíjat kap. A 67 éves színésznő csaknem fél évszázados pályafutása alatt számos kiváló alakítást nyújtott a mozivásznon, korának legnevesebb rendezőivel és színészeivel forgatott együtt.
Az életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években a nemzetközi filmes szakma olyan kiváló személyiségei vehették át Kolozsváron ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.
A szervezők bejelentették, hogy az idei TIFF-en is megrendezik a Magyar Film Napját, amelynek műsorán Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmje, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilm szerepel.

süti beállítások módosítása