Nézőképző sorozatot indít az Átrium

A diákok szeretnek szórakozva tanulni, erre építve nevelne az Átrium Film-Színház új, színházba járó, fiatal nézőket.

SzelesLaszlo MagacsLaszlo

Széles László és Magács László

 

Magács László igazgató, az Átrium Nézőképző sorozatának rendezője szerint habár a fiatalok vonzódnak a művészetek iránt, a nagy színházak nézői általában mégis idősebbek. Éppen ezért kezdeményeznek egy új szolgáltatást, ami a fiatalokat szólítja meg. Az eseménysorozat projektkoordinátora Dohy Anna. A két alkotó célja, hogy elérjék azt, hogy az Átriumba látogató fiatalok merjék vállalni a véleményüket, emellett fogadják el mások eltérő nézeteit.

 

A NézőKépző öt művészeti ágat, a vizuális- és a filmművészetet, a színházat, az irodalmat és a zenét integrálta a programokba.

 

A 4 + 1 alkalomból álló sorozat a középiskolák 9-12. évfolyamának történelem- és művészeti oktatására épülve, a kerettantervhez kapcsolódva vezeti be a diákokat az összművészet világába.

 

A projekt fontos elemei a tanároknak szóló oktatási segédanyagok, melyek elősegítik a téma osztálytermi körülmények között történő kiscsoportos feldolgozását.

 

Minden programon az adott témával foglalkozó szakember és korunk egyik meghatározó művésze értelmezi a történelmi eseményeket, kulturális jelenségeket. A témákat nem megkérdőjelezhetetlen tények halmazaként, lezárt és kerek történetekként tálaljuk, mert az eltérő nézeteket, szempontokat bemutatva önálló véleményalkotásra és további kutatásokra szeretnék ösztönözni a diákokat.

 

profil-02 nyomdai minoseg masolat

 

A programsorozat állomásai

 

Az ókori Egyiptom és a vizuális művészetek – 9. évfolyam

A program fókusza: az ókori Egyiptom halottkultusza. – VJ show Karcis Gáborral az újbirodalmi sírfeliratok, ábrázolások és a Halottak könyvének felhasználásával

 

Amerika felfedezése és filmművészet – 10. évfolyam

A program fókusza: a dél-amerikai prekolumbián civilizációk bemutatása az európaiak érkezése előtt, és a gyarmatosítás 1) Hernán Cortés levelei alapján előadást tart Vassányi Miklós 2) Fila Zsófi filmrendező Amerika felfedezését feldolgozó filmekből készült montázsfilmje

 

Reformkor és színház – 11. évfolyam

A program fókusza: Szabó Borbála Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjából készült kortárs átiratának beavatószínházi előadása.

 

A huszadik század és a zene – 12. évfolyam

A program fókusza: a századforduló és a huszadik század világképe 1) Múltidézés és mítoszteremtés Wagner és Nietzsche világában – beszélgetés Romhányi Török Gáborral, interaktív operamese Selmeczi György zongoraművésszel.

 

+1) Angol nyelvű improvizációs színház

A program fókusza: Az idegen nyelv használata egyszerű élethelyzetekben és az önkifejezés eszközeként színházi szituációban – A Scallabouche Company társulat és Alexis Latham közreműödésével

 

DohyAnna masolat

Dohy Anna

 

A projektben résztvevő alkotók névsora: Börcsök Enikő, Böröndi Bence, Dohy Anna, Feczesin Kristóf, Fila Zsófi, Hudáky Rita, Karcis Gábor, Alxis Latham, Magács László, Mikecz, Mrkobrad Marko, Prohászka Fanni, Romhányi Török Gábor, Selmeczi György, Szabó Borbála, Széles László, Vassányi Miklós, Vati Tamás…

 

 

 

 

süti beállítások módosítása