Illyés Gyula társadalomrajza ihlette a Duna Művészegyüttes új előadását

Illyés Gyula Puszták népe című társadalomrajza az ihletadója és egyben a központi témája is a Duna Művészegyüttes azonos című új produkciójának, amelyet január 11-én láthat először a közönség a budapesti Várkert Bazárban.

    pusztak nepe 18veghtamas w

 

A Nemzeti Táncszínház közleménye szerint az előadásban Illyés Gyula szűkebb hazája, a Mezőföld tánckultúrájának bemutatásán túl megjelennek a Magyarország más tájegységein egykor cselédsorban élők táncai is, többek között a somogyi, a sárközi, a zalai, a felvidéki, a szatmári falvak és a Hortobágy lakóinak táncai.
    

A Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl zenekar közös előadását Hégli Dusan, Mihályi Gábor és Juhász Zsolt koreografálta. A darabot Juhász Zsolt rendezte.
    

A ma már a kortárs néptánc műfajában is alkotó Duna Művészegyüttes már 1957-es megalakulásakor célul tűzte ki, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, és ráébressze a nézőket a műfaj sokoldalúságára és művészi kifejezőerejére.
    

A társulat a hazai néptánchagyomány hiteles, ugyanakkor nyitott és figyelemfelkeltő tolmácsolására törekszik, produkcióit egyszerre jellemzi a hagyományőrzés és a művészi kísérletezés.
    

A 24 fős tánckarból és öttagú népi zenekarból álló együttes tagjai hivatásos néptáncosok és hangszeres művészek. Az együttest kísérő Göncöl Zenekar önálló koncerteket is ad, amelyek elsősorban az autentikus népzenére épülnek.
    

Az együttes repertoárjában fontos helyet foglalnak el a néptáncelemeket felhasználó gyermek- és ifjúsági előadások, valamint a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző táncszínházi bemutatók egyaránt.

 

süti beállítások módosítása