Roma Digitális Archívum készül - Színházi alkotásokat is gyűjtenek

Már javában dolgoznak a Roma Digitális Archívumon. Az Európában fellelhető cigány drámairodalmi, színházi és cirkuszművészeti alkotások összegyűjtéséről és archívumba rendezéséről egy magyar csapat gondoskodik.


„Három szinten gyűjtünk anyagokat. Első körben a profi alkotók és csapatok műveit, például a 84 éve kőszínházként működő moszkvai Romen alkotásait, második körben az ifjúsági, amatőr csapatokat, harmadik körben pedig az alulról jövő önreprezentációs kezdeményezéseket gyűjtjük be és igyekszünk megmutatni inkább egy kiállítás, semmint könyvtár formájában” - számolt be Balogh Rodrigó, a Független Színház művészeti vezetője a hirfröccs.hu-nak.

A magyar csapat 11 országban keresi azokat a roma alkotókat, csoportokat akik a színház eszközeivel dolgoznak. Egy ez idáig feltérképezetlen területről van szó, a mostani "terepszemle" hónapok óta tart, de nem csak itthon. Németországban Nedjo Osman társkurátor (a TKO Köln művészeti igazgatója) is ugyanazon elvek mentén, az unió további 10 országát vizsgálja.

 

balogh-rodrigo

Fotó: hirfroccs.hu

 

A kezdeményezés a Kulturstiftung des Bundes, vagyis a Szövetségi Kulturális Alapítvány ötlete alapján indult el Berlinből. Év elején kértek fel több szakembert, hogy vezesse az archívum egyes szekcióit. Lesz, aki a vizuális művészetek, a film, fotó területén gyűjt és szerkeszt anyagokat. A kurátorok mindegyike nemzetközi reputációval bíró, roma származású alkotó.

 

A tervek szerint két év múlva, 2018-ban mutatkozik be az archívum, épp abban az évben, amikor a romani nyelvű színjátszás a 130. születésnapját ünnepli.

"Mi valójában nem is feltétlenül alkotásokat, hanem hősöket keresünk. Miért? Mert a drámai hős döntéshelyzet előtt áll, mérlegel, dönt, ezzel felelősséget vállal és akár bukik, akár nem, mindenképpen aktív. Hát nem az aktív polgárokról szól Európa? Amúgy a lehetőségeikhez képest a legtöbb roma alkotó, vagy alkotócsoport működése is már egy csoda. Azért annak van egy bája, hogy Európában szinte kizárólag a putyini Oroszország tartja fontosnak egy állandóan működő roma színház fenntartását” - mutatott rá Balogh Rodrigó.

"Magyarország előkelő helyet foglal el a vizsgált 11 ország közül. Bár cigány kőszínház nincs még, de számos olyan alkotócsoport működik, melynek tagjai romák (is): A Tudás6alom slam poetry csoport, vagy a Cinka Panna Cigány Színház. Mellettük ott van még a Karaván Színház és a miskolci Romano Teatro. Ők többnyire már a rendszerbe beágyazódott csapatok" - tette hozzá a hazai munkacsoport vezetője.

 

C-PRESS / hirfroccs.hu

 

süti beállítások módosítása