Táncos tervek a foci vébére - Szaranszkban jártak a soproniak

Mesterkurzust tartott Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője az oroszországi Saransk City Balett tagjainak.

Az egy éve kötött színházi együttműködés keretében januárban a másik fél képviselője érkezik a leghűségesebb városba hasonló céllal, és elképzelhető, hogy a 2018-as labdarúgó világbajnokságra közös produkciót is létrehoznának. Mindemellett szóba került, hogy Németh Ervin, a teátrum dramaturgjának darabjait is szívesen játszanák.

 

szaranszk1 

 

A Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház tavaly nyáron kötött együttműködési megállapodást a leghűségesebb városban. Az oroszországi Mordvin Köztársaság állami költségvetésű kulturális intézményének ez az első magyar színházi együttműködése. A kapcsolatfelvételt Alekszej Dolbilov, a Győri Balett táncosa segítette. Ő a Sopron Balett Végtelen Európa című produkciójában vendégszerepelt. Moszkvában tanul művészeti menedzserként, és meghívta a barlangszínházi előadásra Tatyjana Vlagyimirovna Pervovát, a Jausev Állami Zenés Színház igazgatóját és Alekszej Batrakovot, a Saransk City Balett igazgatóját, akik ennek kapcsán megköthették a soproniakkal az együttműködési megállapodást. A partnerség többek között vendégszereplések szervezéséről, koreográfusok, balettmesterek és rendezők kölcsönös cseréjéről, koprodukciók létrehozásáról szól. Ennek keretében most Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője Németh Ervin dramaturg kíséretében járt Szaranszkban. A Harangozó-díjas táncművész és koreográfus mesterkurzust tartott az orosz együttesnek.

 

 szaranszk5

 

- A Saransk City Balett 28 tagú profi együttes, nagyon jó infrastruktúra veszik körül őket. Munkájukat két balettmester, korrepetitor és zongorista segíti. Klasszikus a repertoárjuk, ezért úgy vettem észre, üdítő volt számukra megmerítkezni a modern és fúziós technikára alapuló tréningeken. A táncosok mindegyike nagyon jó testtudattal rendelkezik. Biztos alapokon állnak, sok irányba képesek használni a technikájukat, így pár nap alatt sikerült átvenniük az általam képviselt mozgásformát, ami jellemzi a Sopron Balettet is. Egy modern variációt és kettőst gyakoroltunk be. Láttam rajtuk, hogy közben nagyon elfáradtak, igénybe vette őket a kemény munka, de örömmel dolgoztunk együtt. Az orosz balettképzéssel járó alázat, fegyelem mind segítette azt, hogy jó élményként éljük meg a foglalkozásokat - mondta Demcsák Ottó, aki az elképzelések szerint októberben újra visszatér majd a szaranszki együtteshez, amelynek vezetője, Alekszej Batrakov pedig a tervek szerint januárban tart klasszikus alapokon nyugvó kurzust a soproni teátrumban a táncosoknak.

 

 szaranszk3

 

A két fél tárgyalt arról is, hogy mivel 2018-ban Oroszországban rendezik a labdarúgó világbajnokságot, és annak egyik helyszíne Szaranszk lesz, ebből az alkalomból is készülhetnének együttes kulturális produkciók. Demcsák Ottó azt javasolta, hogy ha az anyagi feltételeket elő lehetne teremteni pályázat útján, akkor belevághatnának egy olyan előadásba, amely egy focista és egy balerina szerelméről szól. A közös munka remek találkozás lehetne a két együttes között, és gyümölcsöző szakmai élményt tartogathatna számukra.

 

Az egyhetes látogatás keretében Németh Ervin orosz nyelven mutatta be a soproni színház négy éve működő színházi nevelési programját a meghívottaknak. A dramaturg mesedarabjai - a Székely betlehemes, illetve a Szivárvány szép kapujában - iránt a szaranszki Mordvin Állami Nemzeti Színház igazgatója, Szvetlana Ivanovna Dorogajkina érdeklődött. Ők örömmel játszanák a darabokat, ha elkészülne azok mordvin (erza vagy moksa) nyelvű fordítása a szaranszki egyetem magyar szakos hallgatóinak munkája nyomán.

 

Soproni Petőfi Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása