Három helyszínen vár a Néprajzi Múzeum a Völgyben

Három helyszínt is működtet a Néprajzi Múzeum a pénteken nyíló 26. Művészetek Völgyében; a tíznapos rendezvényen szekérpuzzle, néprajzolás, filmvetítések és mesélő cipőszigetek is várják a fesztiválozókat.

 

Taliándörögdön az Etno Ligetben mindennap állandó programok és koncertek, az Etno-Port-A-ban filmvetítések és beszélgetések, Kapolcson, az Éltető Völgyben pedig az Etno Mobilinfo várja a látogatókat. A programok az ősszel nyíló lábbelikiállítás, az intézmény költözése és az aktuális kutatások köré épülnek.


Az Etno Liget programjai között az egyik legérdekesebb elem a szekérpuzzle, a közösségi kirakós játék, ahol darabokból kell összerakni egy szekeret. Emellett lesz kulturális lábnyommérés, "néprajzolás", azaz képregényszerkesztés népmeséink világából, valamint Most befűzünk elnevezéssel kézműves sarok, mobil cipészműhellyel, óriás cipőfűző-készítéssel. Ugyanitt koncertek: kortárs ír népzene, belga-francia népzene és gitárimprovizáció is várja a fesztiválozókat.

 

etno liget


A múzeum másik helyszínén, az Etno Port-A-ban filmvetítéseket és beszélgetéseket tartanak. Volt egyszer egy cipő - lesz egyszer egy kiállítás címmel a Néprajzi Múzeum ősszel nyíló lábbelikiállításából ad ízelítőt a program, a mezítlábas léptektől Hamupipőke sztoriján át napjaink trendjeit, a design és extremitás világát is bemutatva. Érdekes beszélgetésekre invitálnak a múzeum szakemberei a híres Afrika-kutatóról, Torday Emilről, a régi idők "fesztiválhangulatáról" - aratásról és szüretről vagy éppen a menekültek és bevándorlók tárgykultúrájának múzeumi kutatásáról.


Kapolcson az Éltető Völgyben az Etno Mobilinfo várja az érdeklődőket, akik a megújuló múzeumról tudhatnak meg információkat, és kipróbálhatják a rajzos és mozgásos játékokat is. A Művészetek Völgyében emellett a fesztiválozók úton-útfélen találkozhatnak a Néprajzi Múzeum mesélő cipőszigeteivel is.


A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne - áll a közleményben.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása