Új játszóhellyel és új társulati tagokkal bővül az Örkény

Hat bemutatót tervez a most kezdődő évadban az Örkény István Színház.

 

 

A keddi társulati ülésen bejelentették: a teátrum használatba veheti a Shure Stúdiót, a Budapesti Kamaraszínház egykori játszóhelyét, amelynek tulajdonosa a kerület és ahol már korábban elkezdett játszani az Örkény Színház. A stúdiót ötéves szerződés keretében használhatja a színház, amely a kerülettől támogatást kap a rossz állapotú teremben a színpadi világítás korszerűsítéséhez. 

 

Mint elhangzott, az Asbóth utcai másik teremről, az Ericsson Stúdióról - amely a terveik szerint az Örkény színházpedagógiai programjának, az IRAM-nak adna otthont - egyelőre folytatódnak a tárgyalások.


A társulat új tagja Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Kókai Tünde, Dóra Béla, Jéger Zsombor, Novkov Máté és Patkós Márton színművész. Debreczeny Csaba elszerződött a színháztól, de szerepeit tovább játssza.

 

orkeny

 

Mácsai Pál igazgató elmondta: Csákányi Eszter térdműtéte miatt az évad programját át kellett alakítani, Molnár Ferenc A hattyú című darabjának bemutatóját a következő szezonra halasztották. Az első bemutató így Bagossy László rendezésében Csehov Három nővér című műve lesz, amelynek bemutatóját október 14-én tartják. A stúdióban Eörsi István Emlékezés a régi szép időkre című művét Znamenák István szereplésével Polgár Csaba állítja színpadra október 23-i bemutatóval. A monodrámát az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál támogatásával mutatják be.

 

Ascher Tamás rendezésében 2017 februárjában Thomas Mann József és testvérei című művét tűzik műsorra. A regény színpadi adaptációját Gáspár Ildikó dramaturg készíti, aki tavasszal a stúdióban Ödön von Horváth Hit, szeretet, remény című darabját állítja színpadra. Az Anyám Tyúkja (2.) című produkciót január 22-én láthatja először a közönség Mácsai Pál rendezésében, aki elmondta: a hatodik bemutatóról egyelőre nem döntöttek.

 

A színház az idén is egész napos szabadtéri rendezvénnyel, az Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren szombaton. A programok közül a direktor kiemelte Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás fellépését, az Angelica Leánykar koncertjét, valamint Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomduóját. Elhangzik Ligeti György száz metronómra írt Poeme symphonique című műve, továbbá a Rájátszás című program és a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói is várják a közönséget a hagyományos esti Örkény Esztrád mellett.


A Színházak éjszakájáról elmondta: a színészeknek kérdéseket tehetnek fel a nézők, sok száz kérdést várnak, amelyeket a társulat művészei a szeptember 17-i rendezvényen válaszolnak meg. A másik programjuk az Örkény Szabadegyetem, amelyen a társulat tíz színésze tart előadást számára kedves témákról. Mácsai Pál például édesapjáról, Mácsai István festőművészről beszél.


Színházpedagógiai programjuk, az IRAM az előadások előtti Előszoba elnevezésű foglalkozással bővül. Három éve, a program indulása óta 6300 középiskolás vett részt a programban. Az igazgató arról is beszélt, hogy 25 kortárs költőt kértek fel arra: a társulat tagjainak írjanak verset. Az évadnyitó társulati ülésen sorsolták ki, mely költő melyik színésznek fog verset írni. A verseket december 29-től a január 22-i Magyarkultúra napjáig naponta osztják meg az interneten.

 

 

MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása