'56-os színháztörténeti kiállítás nyílt a Bálnában

Fél hétkor a színház előtt Pesti műsor 1956 címmel nyílt színháztörténeti kiállítás a Bálnában. A kiállítás azt a pillanatot ragadja meg, amikor az 1953-as politikai fordulatot követő szabadabb légkörben a színházvezetők ismét a közönség kedvébe akartak járni.

hamlet 56

Mensáros László, Márkus László és Simor Erzsi a Hamletben (1956)

 

Amikor az 1956–1957-es évad elején felment a függöny, friss levegő áradt be a kulisszák közül. Külföldi újdonságokat hirdettek a színlapok, engedélyezték Madách Imre Az ember tragédiája és Bartók Béla A csodálatos mandarin című művének színrevitelét, s újra láthatta a közönség az eddig betiltott szerzők: Bródy Sándor, Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Tamási Áron színpadi sikereit.

 

A tárlat elsősorban az öt vezető budapesti színház – a Nemzeti Színház, az Operaház, a Fővárosi Operettszínház, a Madách Színház és A Magyar Néphadsereg Színháza (a mai Vígszínház) – előadásait idézi meg.

A kiállítás október 8. és 23. között tekinthető meg.

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet még egy programmal készül az 1956-os forradalomról való megemlékezésre: október 19-én lesz az első része annak az ötrészes beszélgetéssorozatnak, amely a korszak színházi életét járja körbe részletesen a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 

süti beállítások módosítása