Átfogó helyzetkép a kortárs kultúráról - Véget ért a Cafe Budapest

Teltházas programokkal fejeződött be a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

A szervezők közleménye:

A térség legnagyobb összművészeti eseménysorozata idén is impozáns mérleggel zárult. 17 nap alatt közel 50 helyszínen mintegy 200 program – köztük 17 ősbemutató vagy magyarországi premier – nyújtott átfogó képet a jelenkor legfrissebb kulturális terméseiből, amelyek ezúttal a 135 éve született Bartók Béla művészetéből, az ’56-os forradalom és szabadságharc hatásaiból és a lengyel kultúrából merítettek. A fesztivál ezúttal is a világ ünnepelt előadóit és alkotóit hozta el Budapestre, többek között Krzysztof Pendereckit, Yann Tiersent, Hiromit, Squarepusher projektzenekarát, a Shobaleader One-t és a Yellowjackets csapatát.

Először lépett fel Magyarországon az elektronikus zenét a Bali szigetek népzenéjével ötvöző Plaid és a Southbank Gamelan Players, a bécsi rézfúvós zenekar, a Mnozil Brass, a multimédiás előadásuk miatt emlékezetes lengyel Cloud Theatre társulata, a német FAMILIE FLÖZ csapata megindító Infinita című előadásával, az amerikai elektronikus zenei duó, a KNOWER, az elektrojazzt játszó formáció, a Koop Oscar Orchestra és elképesztő hangszertalálmányával a svéd Wintergatan.

Több műnek a fesztiválon volt a magyarországi premierje illetve ősbemutatója: Tihanyi László Fehér rózsa és Vörös izzás című egyfelvonásosai a Müpában debütáltak, itthon először csendült fel közönség előtt Krzysztof Penderecki Trombitaversenye és Steve Reich két új kompozíciója, a City Life és a Radio Rewrite. A Teatro Potlach Shakespeare’s Island című előadását a Millenárison, míg a Színek születése című alkotását a Kiscelli Múzeumban láthatták az érdeklődők. 

A fesztivál számos olyan új produkciót mutatott be, amelyekkel a hazai közönségen kívül a külföldi publikum is találkozhat a későbbiekben. Bartók: A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című műveinek fesztiválon debütált előadásai novemberben Ázsia legnagyobb kulturális seregszemléjén, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál kiemelt előadásaiként lesznek láthatók. Gergye Krisztián az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készült „Egy ünnepi színjáték… - ’56-’16” crossover előadását New Yorkban mutatják be; a dadaizmus 100. évfordulója kapcsán a Maladype Színház világpremierként bemutatott Dada Cabaret előadása hamarosan európai turnéra indul. 

Itthon továbbra is látható lesz a Müpában a Szegedi Kortárs Balett Henryk Górecki zenéjére koreografált katartikus erejű előadása, az eARTh. Horváth Csaba két Bartók-műre, az V. vonósnégyesre és a Concertora komponált produkcióját a Nemzeti Táncszínház tűzte a műsorára a Várkert Bazárban. Alföldi Róbert rendezésében Marlowe II. Edward-ja decembertől az Átrium Film-Színház műsorán szerepel, míg Kálmán Eszter A tó című produkciója a Jurányi Produkciós Közösségi és Inkubátor Házban. Kincses Réka A Pentheszilea Program című drámája a Vígszínházban lesz ismét megtekinthető, az ’56-os tematikájú Rautavaara-opera, A bánya és Varga Judit Szerelem című műve október 21-i ősbemutatójuk után az Operaház repertoárján maradnak.  Az Örkény Színház stúdiójában több alkalommal lesz még látható az Eörsi István könyvéből készült monodráma, az Emlékezés a régi szép időkre.

A fesztivál kiállításai közül a #Bartók 2017. január 29-ig a Ludwig Múzeumban, Kokas Ignác emlékkiállítása a B32 Galériában november 6-ig, a Stúdió 58-89 tárlat a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában 2017. január 8-ig, Lapidárium című program a Kiskép Galériában november 6-ig, míg a Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/Kor/Kép kiállítása 2017. február 9-ig látogatható még.

Új, hagyományteremtő fesztivál született a CAFe keretében. Az első Budapest Ritmo fellépői 28 országból, szakmai résztvevői 36 országból érkeztek a már most a régió legjelentősebb világzenei seregszemléjének számító rendezvényre, amelyre a következő évben október 6. és 8. között kerül sor ismét.

Az Art Market Budapest, a Mini Fesztivál és a Mercedes Benz Fashion Week mellett az idén először társult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárral is folytatódik az együttműködés jövőre a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon 2017. október 6. és 22. között.

süti beállítások módosítása