Huszonhárom előadás látható az idei kisvárdai színházi fesztiválon

Az idei seregszemle érdekessége, hogy egy előadás Debrecenben lesz, a kisvárdai bemutatók egy részét pedig egy átalakított cirkuszi sátorban rendezik meg.

A versenyprogramban - Balogh Tibor művészeti tanácsadó javaslata alapján - tizenhat bemutató kapott helyet, az előadásokat ötfős szakmai zsűri. A fesztivál menedzsmentje egyébként a 2018-as fesztiváljubileum „főpróbájaként” tekint az idei színházi programsorozatra.

magyar_2.jpgMagyar

A közlemény szerint „kényszerű újdonság, de izgalmas kihívás” az eredetileg Békéscsabán készült, majd a Fővárosi Nagycirkusz műhelyében átalakított porondszínház ponyvája alá invitálni a közönséget; erre azért van szükség, mert a korábbi fesztiválok megszokott, központi helyszínén, a kisvárdai vár területén régészeti ásatások zajlanak. A sátorszínház mellett a Rákóczi Stúdióban és a Művészetek Házában lesznek még előadások, egy produkciót pedig Debrecenben állítanak színpadra.

A 2017-es kisvárdai színházi seregszemle június 16-án Nagy Zoltán Mihály monodrámájával, A sátán fattya című darabjával kezdődik, amelyet a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutat be. Az első sátorszínházi előadás a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola növendékeinek Rómeó & Júlia - Maffiatörténet szerelemmel és bukással című darabja lesz, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Puskin nyomán Anyegin című produkcióját látja vendégül erre az estére.

banyavirag.jpgBányavirág

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két előadással érkezik júniusban Kisvárdára: a társulat Zlatko Pakovic Kapitalizmus geometriai sorrendben ábrázolva című produkcióját önállóan, a Magyar című darabot pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatja be. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Bernard-Marie Koltes drámáját, a Roberto Zucco-t, a marosvásárhelyi Spectrum Színház pedig Elzbieta Chowaniec Gardénia című drámáját állítja színpadra.

Az Újvidéki Színház Zerkovitz Béla és Szilágyi László klasszikus operettjét, a Csókos asszonyt, valamint Németh Ferenc és Balog István vitézi drámájának színházi átiratát, a Fekete című darabot viszi színre.

A budapesti Nemzeti Színház társulata idén is ellátogat a felső-szabolcsi kisvárosba: Tamási Áron Vitéz lélek című drámáját és - a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal közös produkcióban - Örkény István Tóték című tragikomédiáját díszelőadásként, Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja majd a közönség.

gardenia.jpgGardénia

A fesztivál programjában a nagyváradi Szigligeti Színház Fényes Szabolcs Maya című revüoperettjével és Székely Csaba tragikomédiájával, a Bányavirággal szerepel majd. A közönség megtekintheti emellett Molnár Ferenc drámai klasszikusát, a Liliomot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában; az ExperiDance Tánctársulat tolmácsolásában a Nostradamus Világok vándora című táncos-zenés előadását; Szép Ernő Május van, tisztelt úr című zenés produkcióját a Zentai Magyar Kamaraszínház színrevitelében; Székely Csaba Bányavakság című tragédiáját a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház közös bemutatójában, illetve Lara de Mare Égben maradt repülő című, Edith Piaf életéről szóló zenés előadását a Turay Ida Színház előadásában.

A bemutatók között az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a MASZK Egyesület közös produkciójában Theo Herghelegiu Tündéri című "minimál-szürreál" musical, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Sivián Anna és Vinnai András jegyezte Valaminek a második része című vígjátékát, illetve a Kézdivásárhelyi Városi Színház Kiss Csaba Skandináv lottó című vígjátéka is látható lesz.

tunderi.JPGTündéri

A június 24-i díjátadó gálaműsor előtti utolsó két előadást a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház és a budapesti Játékszín tartja: előbbi társulat a Fehér szarvas című történelmi drámát, utóbbi pedig Chazz Palmintieri A hűtlenség ára című krimi-vígjátékát mutatja be.

A szervezők közlése szerint a kisvárdai vár „feldúlt állapota” sem fogja akadályozni Sardar Tagirovsky rendezőt abban, hogy ott tartsa meg Arlequin - Kollektív szerepépítés című ötnapos workshopját.

A kísérőprogramok között a Beregszászból a Nemzeti Színházba című műsorblokk keretében a korábban a fesztiválon bemutatkozó, színházi sikereket elért kárpátaljai színészeket hívták vissza a szervezők, a Művészetek Háza előcsarnokában pedig Ilovszky Béla visszatekintő fotókiállítása is látható lesz.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása