Kiosztották az idei Mensáros László-díjat

A díjátadásra a Csikos Sándor színművész tiszteletére rendezett tegnapi ünnepi esten került sor Debrecenben, Mensáros László gyermekeinek részvételével.

A Mensáros László Alapítvány idén Csikos Sándornak, Janka Barnabásnak és Kovács Andrásnak ítélte oda az alapítvány névadójáról elnevezett díjat.

A díjat minden évben olyan színművészek kapják, akik közel állnak Mensáros László szellemiségéhez. Az elismerést a Mensáros László naplója és 1956-os emlékezései alapján Falusi Márton által írt Szélfútta levél című előadásért ítélték oda a rendező Csikos Sándornak és a két fiatal színésznek. A 2016. október 14-én bemutatott produkcióban Janka Barnabás ifjabb Mensáros László, Kovács András pedig Darvas Iván szerepét játszotta.

men_1_mathe_andras.JPGCsikos Sándor átveszi a díjat (fotók: Máthé András)

A legendás Hamletet, Mensáros Lászlót nem célom eljátszani, csak az emlékét megidézni. Ő egy igazi színházi ikon. Ahogyan minden szerepnél, igyekeztem minél több párhuzamot találni közte és köztem. Aztán a főpróba hetén egyszer csak kikristályosodott, hogy szükségtelen ennyire feszesen keresnem ezeket a kapcsolódási pontokat, mert annyi minden jön magától” − fogalmazott Janka Barnabás Mensáros László szerepéről egy vele készült interjúban.

Az idén Magyarország Kiváló Művésze elismerésben részesült Csikos Sándor Mensáros László forradalmi szerepéről így szólt a Szélfútta levél kapcsán: „Azt akartam a darabbal érzékeltetni, hogy egy magyar értelmiségi hogyan vett részt ebben az egészben. Hogy mi volt vele a szándéka. Az ő sorsán keresztül azt akartam bemutatni, hogy milyen szép, nemes volt ez a forradalom, s hogy nevezetesen Mensáros tényleg csak a hőbörgőket akarta visszafogni, leszerelni. S ezzel a forradalom nemességét megőrizni”.

men_2.JPGJanka Barnabás és Kovács András a díjátadó gálán

Csikos Sándor kisebb megszakításokkal 1972-től a debreceni Csokonai Színház tagja. Pályája során több mint kétszáz szerepet játszott el. Megformálta a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségeit, István királytól a kálvinista debreceni hősökön át, Szabó Magda számos közismert figurájáig.

A debreceni születésű Janka Barnabás 2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és még abban az évben a Csokonai Színházba szerződött. Az elmúlt két évadban láthattuk őt a Rómeó és Júlia Parisaként, a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj Clintandre-jaként, de szerepet kapott a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, a Made in Hungária, illetve Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkciókban is.

Kovács András idén végez a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól szerződik a Csokonai Színházba. A debreceni közönség a Jadviga párnájában, a Kőműves Kelemenben és a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című Molière-vígjátékban ismerkedhetett meg a fiatal színművésszel.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása