Évadzáró a Csokonai Színházban

Ráckevei Anna, a debreceni teátrum igazgatója a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat.

357 előadáson több mint 80 ezer nézője volt a Csokonai Színháznak. Szintén eddig az időpontig 13 474-en váltottak bérletet. A nézettség csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkció két gyermekelőadás: a Hessmese, valamint A kisfiú meg az oroszlánok volt. A XI. DESZKA Fesztivál előadásait csaknem négyezren látták, ami kiemelkedő, 93%-os nézettséget jelentett.

8011_dijazottak_net.jpgA Csokonai Színház díjazottjai (forrás: Csokonai Színház)

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, szervezetei, valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek.  A kuratórium a színház vezetésével egyeztetve ebben az évadban Sárközi-Nagy Ilonának, Madák Zsuzsannának és Mercs Jánosnak ítélte oda a díjakat. (Madák Zsuzsanna a zalaegerszegi színház Tantermi Deszka programjának szakmai vezetője; a Csokonai Színház osztálytermi színházi nevelési előadásainak: Verona, 1301; Jeruzsálem írója, rendezője.)

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat  A varázsfuvola Öreg papja, a Bánk bán Tiborca, Wagner Lajos kapta, míg a Neményi Lili Vándorserleget A varázsfuvola Papagenójaként és a Bánk bán Biberachjaként Donkó Imre. 

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai – Bódi Marianna operaénekes, Bakota Árpád és Mercs János színművészek – idén Rózsa Lászlóra szavaztak, aki tavaly szerződött a Csokonai Színház társulatához. Szerepelt a Jeruzsálemben, Benedict bőrébe bújt az Időfutár című ifjúsági darabban, a Mesterkurzusban pedig Sosztakovics szerepét alakította. Rózsa László vehette át az Ígéretes pályakezdő-díjat is. Az elismerést Halász János országgyűlési képviselő, az MMA felügyelő testülete elnöke alapította 2014-ben.

Tamus István grafikusművész különdíját Papp István, Dánielfy Zsolt és Kiss Gergely Máté színművészek és Wagner Lajos operaénekes kapták.  Komiszár János festőművész különdíját és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíját a Shirley Valentine-ban nyújtott játékáért, a rapszodikus, titokzatos nő megformálásáért idén Majzik Edit vehette át.

A Foto Art díjat Máthé András alapította, aki 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait. A fotóművész a Jadviga párnája, a Nyolc nő és az Orlando című produkciókban nyújtott remekléseiért Sárközi-Nagy Ilonát díjazta.

Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Gemza Melinda, a Csokonai Ifjúsági Program vezetője vehette át. A Láthatatlan segítő-díjat a színház egy éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést idén Homonna Nóra rendezőasszisztens és Tóth Tünde gazdasági ügyintéző kapta.

debrecen.jpg

Köszöntő beszédében Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte: a Csokonai Színház munkájának művészi színvonalát mutatja a magas nézőszám, valamint a hazai és külföldi meghívások nagy aránya. Hozzátette: a ravennai és norvégiai vendégszerepelés, a Nagyváraddal kötött Együttműködési megállapodás is azt mutatja, hogy az intézmény jó úton halad, hogy kiterjessze kapcsolatrendszerét itthon és a határokon túl. Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy 2018. augusztusában kezdődik a Csokonai Színház épületének rekonstrukciója több mint 6 milliárd forintos beruházással.  

Évad-értékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról. Jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó DESZKA Fesztivált. Hivatkozott a hazai dramaturgok visszajelzésére, akik idén először a Nyílt Fórum felolvasószínházi bemutatóival voltak jelen, s szakmailag előremutató seregszemleként emlegették a DESZKÁ-t. A Csokonai idén először csatlakozott a Színházak éjszakája programsorozathoz is.

Két új taggal bővül a Csokonai Színház társulata. Kovács András és Kránicz Richárd idén végeznek a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól szerződnek színházba.

 

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása