Isten a díványon? - Freud rendel a Rózsavölgyiben

Sigmund Freud egy képzeletbeli találkozásáról születik előadás Fodor Tamás főszereplésével a Rózsavölgyi Szalonban.

Sosem vezetett naplót Sigmund Freud. Úgy gondolta: minél hevesebbek és sötétebbek az érzelmeink és indulataink, annál kevésbé vagyunk képesek szavakban kifejezni őket. Noteszébe is csak annyit jegyzett föl 1938. március 22-én: „Anna a Gestapónál”. Lánya kihallgatása egyébként felülírta Freud ragaszkodását Bécshez. Többé nem volt maradása ott. 

fodor_ok.jpgFodor Tamás Az ismeretlen imázsfotóján (forrás: Port.hu)

Pedig korábban nem akart mozdulni onnan. Még akkor sem, amikor a náci Németország 1938. március 12-én bekebelezte Ausztriát. Sigmund Freud akkor már nyolc évtizede élt Bécsben. Nyolcvankét éves volt, törékeny, s addigra már legalább harmincszor operálták állkapocsrákja miatt. Mondogatta: „Ha elmennék a hazámból, az olyan lenne, mintha dezertálnék, mintha katonaként elhagynám a posztomat”.

De amikor lányát a Gestapo zaklatni kezdte, Sigmund Freud belátta: menniük kell. Londonba emigráltak. Díványát is vitték utána. Igaz, az már a sokadik „kezelőkanapéja” volt. Viszont a bordó, mintás ágytakarót sosem cserélte le.

A Rózsavölgyi Szalon ötödik évadjának első bemutatója Éric-Émmanuel Schmitt kortárs francia író Az ismeretlen című darabja, amely 1938. március 22-én játszódik Freud lakásában, ahonnan a náci titkosrendőrség elhurcolja a lányát, s ahova egy ismeretlen toppan be váratlanul. A különös jelmezbe bújt látogató mindent tud Freudról. A félelmeiről is. De hogy valójában ki lehet ő, annak magyarázata Freud számára, aki „megátalkodott ateistának” vallotta magát, és az „ösztöntanban” hitt, nem elfogadható.

freud-696x507.jpg                     Sigmund Freud (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Beszélgetésük – kérdések és kétségek dialógusa. A gonosz ellenére létezik Isten? Miért enged teret az ordas eszméknek, az embertelenségnek? Miért állítja az embert olyan erkölcsi dilemmák elé, amelyek elvehetik tőle a jóba vetett hitet? Egyáltalán: mi dolga van a hitnek a pszichoanalízissel?

Éric-Émmanuel Schmitt művének franciaországi ősbemutatója 1993. szeptember 23-án volt. Sigmund Freud halálának ötvennegyedik évfordulóján. A magyarországi premier 2017. szeptember 7-én lesz a Rózsavölgyi Szalonban. Szereplők: Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám. Rendező: Császi Ádám.

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Kapcsolódó cikkek

Fodor Tamás lesz Freud a Rózsavölgyi Szalonban

süti beállítások módosítása