Társulati díjak és évadnyitás a budapesti Katonában

Kortárs magyar darabok adják a 2017/18-as évad gerincét a Katona József Színházban. Összesen tizenegy bemutatót tartanak a most kezdődő szezonban, Pintér Béla is visszatér. 

Szeptember 29-én Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek című darabját Heidelbergben mutatják be, Bodó Viktor rendezésében. A Theater und Orchester Heidelberg és a Katona együttműködésével megvalósuló előadásban a budapesti társulat három művésze, Dankó István, Mészáros Blanka és Mészáros Béla vesz részt. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, 2018. áprilisában a Katona nézői is láthatják. 

nora_toldy.jpgÓnodi Eszter és Fekete Ernő a Nóra - karácsony Helmeréknél előadásában (fotó: Toldy Miklós)

Az évad első, budapesti bemutatóját október 6-án tartják a Kamrában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. Lucy Kirkwood, kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezi. Lucy Kirkwood az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője. A darab, amelyet elsőként a Royal Court mutatott be 2012-ben, a bulvársajtó működéséről szól. 

Hol a határ a szenzációhajhászásban? Mit tehet az újságírók „áldozata”, ha belemásznak a magánéletébe? Az üdítően friss, szellemes és fájón időszerű darab többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Szereplők: Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Takátsy Péter. 

Október 7-én Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjére kerül sor, Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. Nyikoláj Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. 

kaukazusi_ea_horvathjudit_net_3801.jpgSzirtes Ági A kaukázusi krétakörben (fotó: Horváth Judit)

Később Gogol, a kritikák hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett, a cselekményt is átírta. Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit is megmutató komédia. A főbb szerepekben Fullajtár Andreát, Fekete Ernőt, Jordán Adélt, Rajkai Zoltánt és Szirtes Ágit láthatják a nézők. 

A bajnok című nagysikerű előadás után Pintér Béla ismét rendez a Katonában. A két társulat együttműködésével ezúttal az Ascher Tamás Háromszéken című, Máté Gábor életéről szóló darabot viszi színre a nagyszínpadon. A december 17-i bemutató szereplői: Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István, Pintér Béla. 

A naptári év végén, december 19-én szintén egy kortárs magyar művet mutatnak be: Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabját Gothár Péter rendezi a Kamrában.

nora_rendelkezo_horvathjudit_net_6751.jpgSzékely Kriszta rendező (fotó: Horváth Judit)

Hogyan kell főzni a tyúkot? Ha akváriumot kért születésnapjára, akkor örül-e a gyerek a logikai fejlesztőnek? Mit csináljunk, ha nem? Az élet nehéz, legyünk mi a nehezebbek!” Szereplők: Kocsis Gergely, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Pálmai Anna. 

Az évad második fele a következőképpen alakul: 

Januárban két bemutatót terveznek a Sufniban. Gogol Holt lelkek című művét, Szakonyi Károly adaptációjában Dankó István rendezi. Szereplők: Mészáros Blanka, Elek Ferenc, Lestyán Attila (e.h.) Vizi Dávid (e.h.). Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből pedig Takátsy Péter készít monodrámát. 

Ezt követően Spiró György Széljegy című komédiáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A darab bemutatója március elején lesz a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művét Kovács D. Dániel rendezi a nagyszínpadon. A regényt színpadra alkalmazza: Mikó Csaba. Az előadás bemutatóját március 10-én tartják. Május 4-én az Ürgék – férfitörténetek a zenés Közép-Kelet Európából című darab premierjére kerül sor, Pelsőczy Réka rendezésében a Kamrában. A 2017/18-as évad utolsó bemutatóját, az Ithakát május 19-én láthatják a nézők a nagyszínpadon. Székely Kriszta rendezésének szövegkönyvét, Homérosz Odüsszeia című eposzának alapján Szabó-Székely Ármin, Závada Péter és Székely Kriszta írja. 

badogdob_ea_01_domolky_daniel_web_014.jpg        Bádogdob (fotó: Dömölky Dániel)

A Katona József Színház társulata ebben az évadban két fiatal tehetséggel, Dér Zsolttal és Rujder Viviennel bővül. Mindketten Máté Gábor osztályában végeztek idén nyáron, az SZFE-n.
Nyolcadik évadát kezdi meg a Katona színházpedagógiai programja, a
Behívó. Előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásaikon továbbra is szeretettel várják a felnőtteket és a diákokat. A menekültválságról, bevándorlásról szóló Katona Klubos előadást, a Kivonulást középiskolákban játsszák tovább, emellett egy színházi nevelési előadással is meglepik a fiatal nézőket. 

Folytatják Eltáv programjukat is. Idén Szúcs-bányatelep mellett Tarnaleleszen és Egercsehiben is elkezdték a munkát, hogy a fővárosiak és a szegregátumokban élő romák közösen élhessék át a színház társadalomformáló erejét. 

Október 1-jén az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartanak a Kantinban. 

lelegezz_ea_horvathjudit_net_5500.jpgPálos Hanna és Nagy Ervin a Lélegezz előadásában (fotó: Horváth Judit)

Ahogy ez már hagyomány, a pénteki évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. 

Az idei elismerések: 

Legjobb rendezés:  Székely KrisztaNóra - karácsony Helmeréknél, A kaukázusi krétakör

Legjobb női főszereplő: Pálos Hanna - Lélegezz

Legjobb férfi főszereplő: Fekete ErnőHóhérok, Nóra - karácsony Helmeréknél

Legjobb női mellékszereplő: Szirtes ÁgiA kaukázusi krétakör, A tökéletes boldogság világa

Legjobb férfi mellékszereplő: Kocsis GergelyA kaukázusi krétakör, Nóra – karácsony Helmeréknél

kaukazusi_ea_horvathjudit_net_4845.jpgKocsis Gergely A kaukázusi krétakörben (fotó: Horváth Judit)

Különdíj megosztva: Zsámbéki GáborBorisz Godunov, Hegymegi MátéBádogdob

(Forrás: Katona József Színház)

Kapcsolódó cikkek

Nyilvánosak a Színikritikusok Díjának idei várományosai

süti beállítások módosítása