Bass László: „Őrületes szegényellenesség van az országban”

Az eddig 125 előadást megélt Szociopoly című  interaktív színházi társasjáték kitalálója és játékvezetője Bass László szociológus mesél a játékkal kapcsolatos tapasztalatairól.

Az idei évadtól az Átrium műsorán is szerepel a Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület közös produkciója. 

A Szociopoly eredetileg egy asztali társasjáték, amit Fodor Kata szociális munkással konstruáltatok. Mi volt a célotok ezzel?

A Tudományos Akadémián 2004-ben kezdtünk el dolgozni a gyerekszegénység elleni stratégián a Ferge Zsuzsa vezette csoporttal. Ez egy akciókutatás volt, amit azonnal kipróbáltunk a terepen. Négy-ötéves munka során kiderült, hogy rendkívül nagy az ellenállás a település lakóinak a körében. Azt mondták, hogy már megint a szegényeket, a cigányokat akarjuk pénzelni. Nem érdemes, ők már megpróbálták.

laci1_pa_ldi_andra_s.jpgBass László (fotó: Páldi András)

Őrületes szegényellenesség van az országban. Úgy éreztem, valamit tenni kell annak érdekében, hogy a szolidaritás valamennyire erősödjön. Ezért találtuk ki a Gazdálkodj okosan! logikájára a Szociopolyt, amelyben az eredeti játék fordítottja zajlik, gazdagodás helyett folyamatos pénzzavarba kerülnek a családok.

Milyen csoportokat céloztatok meg, és milyen hatékonysággal?

Eredendően főként fiataloknak és középosztálybelieknek szántuk, hogy egy másfél órás játék keretében próbálják meg kicsit átérezni, milyen amikor 20–40 ezer forintból kell számlákat fizetni, ennivalót venni. Az első kísérlet a Sziget Fesztiválon volt, ahová nem azért járnak a fiatalok, hogy a nyomorról halljanak. Azt követően sokat vittük középiskolákba, egyetemekre, multicégekhez, bankokba. Sok helyre visszahívnak minket. Egy alkalommal egy kistérség településeinek a polgármestereivel is játszottuk.

Hogyan került sor arra, hogy a Szociopoly színházi formát öltsön?

2013-ban kapcsolatba kerültem a Szputnyikkal, mert a Social Error című darabjukban társasjáték elemeket akartak használni. Végül nem került rá sor, de Fábián Gábor, a társulat színész-rendezője megkeresett azzal, hogy készítsük el a Szociopoly dramatikus változatát. A próbák időszakában alakult meg a színházon belül az osztálytermi és ifjúsági előadásokra specializálódott Mentőcsónak Egység Fábián Gábor és Pass Andrea vezetésével.

jelenet5b_domolky_daniel.jpgBass László (balra) és Fábián Gábor a Szociopolyban (fotó: Dömölky Dániel)

2014-ben mutattuk be a Szociopolyt, fél évig játszottuk, amikor financiális okok miatt Bodó Viktor kénytelen volt feloszlatni a társulatot. Akkor született egy döntés, hogy a Mentőcsónak Egység továbbviszi egyrészt a mi darabunkat, másrészt Pass Andrea szintén ifjúsági, társadalmi kérdésekkel foglalkozó munkáit. Idén tavasszal tulajdonosváltás történt, játszóhelyünket, a Jurányit új tulajdonos üzemelteti. Nagyon erős gesztusnak tartom a Kultúrbrigád és az Átrium részéről, hogy nem hagyták elveszni a produkciót, társadalmilag fontos ügyként viszik tovább.

A színpadi változat a közönség aktív részvételén alapul. Könnyű bevonni a nézőket a játékba?

A Szociopoly előadás nagy találmánya, hogy a nézők részesei a történetnek. Színészek alakítják a rendőrt, a polgármestert, a védőnőt, a nézők pedig a szegény családok helyzetébe kerülnek. A színészek odamennek hozzájuk és testközelből elmondják az adott helyzetet, problémát, és olyankor el kell dönteniük, hogy mit lépnek, döntenek. Senkit nem hozunk szerepbe, nem kell szöveget mondani, vagy szerepelni. Ebben az interakcióban izgalmas, hogy az elején mindenki hátra ül, majd tíz-tizenöt perc múltán előre jönnek. Játszani ugyanis mindenki szeret. Öltönyös menedzsereknek is játszottunk már, ők is nagyon hamar bevonódtak. Az egyikük meg is jegyezte, hogy amit most a büféasztaloknál megeszünk, annyiból egy hónapig él egy szegény család. Novemberben a Morgen Stanley-nél lesz egy előadásunk.

jelenet6b_domolky_daniel.jpgHay Anna és Fábián Péter (fotó: Dömölky Dániel)

Érintett közegekbe, mélyszegénységben élőkhöz is elviszitek az előadást?

Nem célunk, bár sokan úgy vélik, ha elvinnénk szegény családokhoz, megtanulnának gazdálkodni, ami persze téves elgondolás. Egyszer meghívtak minket egy vidéki településre, ahol főleg szegénységben élő romák laknak. Nemet mondtam, mire kitalálták, hogy meghívják a környéken működő nagy cégek vezetőit. Vegyes csapatok alakultak ki, együtt ült egy nagyvállalat igazgatója a telepi roma férfival. A szegényebbek udvariasan visszavonultak, mondván, egy vállalatigazgató tudja, hogyan kell gazdálkodni. Hamar kiderült, hogy a középosztálybeli stratégiák a szegénységben csődöt mondanak – az „öltönyösök” a szegény romák segítségét kérték, ők biztosan tudják, hogyan lehet megoldani ezeket a helyzeteket.

Hogyan látod, lehet olyan hatósugara a Szociopolynak, hogy sokakat rádöbbentsen, ők is szorulhatnak nehéz életkörülmények közé?

Akinek van munkája, jövedelme, lakása, az is retteg attól, hogy elveszítheti az egzisztenciáját. Nagyon vékony tojáshéjon élünk, egyik pillanatról a másikra akár az utcán is találhatjuk magunkat hajléktalanként. Attól olyan erős a szegényellenesség, hogy muszáj magunkat megvédeni. El kell hitetnünk magunkkal, hogy a viskójában tengődő, vagy az utcán fekvő, borzalmas állapotban lévő ember más, mint mi vagyunk: buta, felelőtlen, lusta – csak ő tehet arról, hogy így él. Hogy ez velünk nem történhet meg. Hogy ne kelljen szembesülnünk azzal, hogy egy hónap múlva talán mi kerülünk ilyen helyzetbe.

Az interjút Szentgyörgyi Rita készítette.

A Szociopoly novemberben 10-én és 15-én is látható a Jurányi Ház 123-as laborjában, jegyek még kaphatók az atrium.jegy.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert és Bodó Viktor is rendez a megújuló Átriumban
Szociopoly - Interaktív színházi társasjátékot indít a Szputnyik
Szociopoly felnőtteknek is - Színházi társasjáték a Jurányiban

süti beállítások módosítása