Egy budapesti fesztivállal indul az újkori cirkuszművészet 250. éve

Az évfordulót Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti január 8. és 14. között. A klasszikus cirkusz mellett újcirkuszi produkciók is helyet kapnak. 

A fesztivál több helyszínen zajlik, az egyik központi porond a Fővárosi Nagycirkusz, ahol 4 földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit, amelyeket több mint 30 cirkuszigazgató és cirkuszi menedzser tekint meg a közönség mellett.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta, hogy az évforduló alkalmából a fesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal várja a közönséget a Nemzeti Színházban, a Várkert Bazárban és a Trafóban is. Továbbá a seregszemle hét napja alatt számos kísérőrendezvényt, többek közt filmvetítést, szakmai konferenciát, cirkuszpedagógiai programokat és kiállításokat is tartanak.

cirk_1.jpgA fesztivál sajtóeseménye

Az igazgató kiemelte, hogy az újkori cirkuszművészet születése előtt tisztelegve a fesztivál nyitóképe Philip Astleynek állít emléket, aki 1768-ban nyitotta meg Londonban az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumát, és később 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte. Astley lovas produkciójában karddal végzett mutatványokat, miközben egyik lábával a nyeregben, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát. A nyitó produkcióban ezért az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin mutat be nagyszabású lovasakrobata-produkciót csapatával együtt.

A fesztivál a hagyományokhoz híven ezúttal is A és B programra oszlik. A Kínai Nemzeti Akrobatacsoport (Chinese National Acrobatic Troupe) Budapesten mutatja be először legújabb, lótuszvirágzást szimbolizáló esernyőzsonglőr-számát, a Nomuna - Mongol Nomádok csapata egy ugródeszka és egy hand voltige akrobataprodukcióval lép fel, a Without Socks orosz bohóctrió pedig a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építi fel újszerű, friss előadását.

cirk_rich_2.JPGRichter Flórián bemutatója az eseményen

Etiópiából érkezik ikáriaszámával a Tom Brothers és hand voltige akrobataszámával a Nova Africa csapata, Mexikóból perzsszámával a Duo Cardio, Argentínából buborékszámával Agustín Viglione, Lettországból kutya- és galambszámával Andrejs Fjodorovs. Kubából a Las Bellas Chicas csapat kínai rúdszámát és a Duo Solys handstand-számát, Üzbegisztánból a Hametov Family gurtnielőadását, Oroszországból Alex Bobylev bohócszámát, Konstantin Gvozdetskiy rúdszámát és Vodianik Yaroslavna levegőszámát láthatja a közönség. De szerepel a programban a francia Brayan Gambit handstand-száma, Ukrajnából a Kalashnikov Brothers diabolo-száma, a Duo Feeling gurtniszáma és Stanislav Vysotskyi zsonglőrprodukciója, az olasz Los Bazan csapat handstand-száma, valamint a Duo Supka cseh zsonglőrduó és Rafal Walusz lengyel illuzionista produkciója is.

A fesztivál OFF-programjai között január 8-án összművészeti produkcióval debütál Hegymegi Máté rendezése a MACIVA Művésztelepén, az ukrán Maski Theatre művészei Maski Cubed című előadásukkal a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lépnek fel január 10-én, a Várkert Bazárban január 12-én Méhes Csaba és a Brass in the Five mutatja be Irány Rio! című pantomimos-zenés előadását. Másnap a Várkert Varieté egész estés műsorában bűvészek, komikusok és artisták lépnek színpadra, továbbá ezzel egy időben a kijevi artistaiskola két diákcsapata, a PlanSHET és a Quartet DEKRU egy közös komikus pantomim-előadással is készül a közönségnek.

cirk_2.jpgA fesztivál sajtóeseménye

Lyrical Circus Late-Night Show címmel modern, összművészeti cirkuszi műsor lesz a Fővárosi Nagycirkuszban január 12-én késő este, a Trafóban pedig a francia Cie Defracto duó lép fel újcirkuszi előadásával január 18-án és 19-én.

A nemzetközi szakmai zsűriben idén is Eugene Chaplin tölti be az elnöki posztot, mellette a díjakról dönt majd Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Laszlo Endresz, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Lyudmila Schevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója.

A fesztivál hete alatt tartják a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját is, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek vitatják meg a cirkuszpedagógia módszereit és lehetőségeit január 10-én a Vajdahunyad várban.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Tűzfalfestmény emlékezik meg a 250 éves cirkuszművészetről
„A tradíciók ápolása nélkül nem lehet újat építeni” - interjú Fekete Péterrel
A véres gladiátorjátékoktól a kajla bohócig

süti beállítások módosítása