Radu Afrim Részegeket rendez Marosvásárhelyen

A román rendező immár negyedik alkalommal dolgozik együtt a Tompa Miklós Társulat színészeivel. 2015-ben az év legjobb előadását hozta létre velük.

Az előző három együttműködésből született Az ördög próbája (2014), A nyugalom (2015) és a Retromadár blokknak csapódik… (2016) című előadások után most Ivan Viripajev kortárs orosz író Részegek című drámáját Kozma András fordításában állítja színpadra.

b_13-radu-afrim.jpg          Radu Afrim (forrás: kronika.ro)

Fiatal lányok, modellek, friss házasok, középkorú házastársak, bankmenedzserek, fesztiváligazgatók, megcsalt férjek és feleségek, összesen tizennégy különböző rangú, életkorú férfi és nő vall a Részegekben a világról, elveszett értékeinkről. A mű szerzője az orosz új dráma  mozgalom folytatójaként, valamint az Oxigén művészeti mozgalom elindítójaként egy teljesen új esztétikán alapuló színházi nyelvvel kísérletezik: bár a minket körülvevő nyers valóságról beszél, visszalopja a költészetet a színházba. 

Radu Afrim valós élethelyzeteket teremtve mondatja ki a szereplőkkel a részegség különös állapotában bennük megfogalmazódó dilemmákat: Ki az, aki nem fél a haláltól?  Mit jelent az istenhit, az emberi hűség és szeretet ma, amikor a mindennapi tapasztalat nem a transzcendencia megélése, hanem a megélés utáni sóvárgás? Hogyan kell hazugság nélkül élni? 

Ivan Viripajev Részegek című drámájának próbái már intenzíven zajlanak. Az évad repertoárjában eredetileg  Meglepetés előadás 4. címmel hirdetett produkció bemutatója márciusban lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

reszegek_olvasoproba_bereczky_sandor-3684_logo.jpgAz olvasópróbán (fotó: Bereczky Sándor)

A szereposztás tagjai: Kádár Noémi, Korpos András, Nagy Dorottya, Bokor Barna, Kovács Botond, B. Fülöp Erzsébet, Galló Ernő, Berekméri Katalin, László Csaba, Moldován Orsolya, P. Béres Ildikó, Kádár L. Gellért, Bartha László Zsolt és Varga Balázs.

A díszlettervek Bartha József, a jelmeztervek Moldován Orsolya munkái. A zenéért Boros Csaba felel, dramaturgként Szabó Réka segíti a rendező munkáját.

(Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása