Színház, zene és irodalom a MASZK Tavaszi Kollekció 2018 kínálatban

A szegedi MASZK Egyesület különleges programokkal, valamint a VIII. THEALTER U21 plusz kisfesztivállal várja a közönséget a Régi Zsinagógában. 

Május 3-án este fél nyolctól Lovasi András, Heidl György és Gábor Andor   Véletlen című estjével indul az idei programsorozat. A műsor gerincét Lovasi András szólólemezének dalai és Lackfi János megzenésített versei adják, de néhány latin nyelvű himnusz is felcsendül. A koncerten a szerzők és az énekes alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek, Heidl pedig nem csupán a katedrán képes előadni, hanem gitárral a kezében is.  

varoterem_csernobil_3.jpgReacting Chernobyl!

Május 9-én visszatér a kolozsvári Váróterem Projekt. A fiatal alkotócsapat több fesztiválon is bemutatott Reacting Chernobyl című előadása  Szvetlana Alekszijevics (Csernobili ima) és Wladimir Tchertkoff (The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag) szövegei nyomán készült, rendezője Cosmin Matei, szereplői Sebők Maya, Pál Emőke, Udvari Tímea, Imecs-Magdó Levente, Csepei Zsolt, Hatházi András, Sipos Júlia.

Az alkotók ma is aktuális kérdésekkel foglalkoznak, hiszen „Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezően kikapcsolna. Erre a logikára támaszkodva, ha egy olyan veszéllyel állunk szemben, ami meghaladja a képzeletünket, akkor azt a konklúziót vonjuk le, hogy a veszély egész egyszerűen nem valós. (…) A titkolózás ideje lejárt. Csernobil változtatta meg. (…) Neked mindegy, hogy egy, két hétig szeretlek vagy az életem végéig?”. 

Május 22-én kezdődik a VIII. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, ezúttal öt alkotócsapat előadását láthatja a szegedi közönség. A programsorozat ismét a fiatalokra fókuszál – a színpadon és a nézőtéren egyaránt, és több előadás is ismert és kevésbé ismert nők történeteit dolgozza fel. Réczei Tamás rendezte a nyitóelőadást, melyet a Kaposvári Egyetem II. éves hallgatóival állított színpadra. A Mengele törpéi az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermekének történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai, az ő hét kis törpéje.  

kaposvar2ev_mengele_3.jpgMengele törpéi

Május 23-án a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadása lesz látható, melyet a k2 Színház rendezői, Benkó Bence  és Fábián Péter állított színpadra. Az előadás tavaly díjat nyert a kecskeméti Szín-Tár egyetemi színházi találkozón, különlegessége, hogy a szereplők kisorsolják a szerepeket az előadás kezdetén, így minden előadás kicsit más lesz. Május 24-én egy monodrámát láthatnak a nézők: a többek között a Forte Társulat Toldijából ismert Gyöngy Zsuzsa egy különleges nő, Marie Curie életét eleveníti fel a Radioaktiv című előadásban, melynek rendezője Kovács Dániel Ambrus.

Május 25-én egy klasszikussal tér vissza a k2 Színház. A tőlük megszokott módon most sem hagyományos formában értelmezik újra az Antigonét: ezúttal tantermi előadás készült, Piti Emőke, Borsányi Dániel és Viktor Balázs részvételével, melyet elsősorban a fiatal közönségnek ajánl Fábián Péter rendező. Május 26-án egy kultikus film, Ridley Scott Thelma & Louise című filmjének adaptációjával zárul a tavaszi kisfesztivál. A Színház- és Filmművészeti Egyetem  Telma és Lujza című előadásában az egyetem végzős hallgatóit, Ballér Biankát és László Lilit láthatják, akik egy félresikerült balatoni kiruccanás történetét mesélik el. Az előadás rendezője Mayer Bernadette

szfe_telmaeslujza_7.jpgTelma és Lujza

Május 30-án az Élettörténetek.hu előadássorozat újabb két darabja, a Pira / Bella érkezik Szegedre. Ezúttal Szabó Máté rendezésében Borbély Alexandra, a Testről és lélekről című többszörös díjnyertes filmből jól ismert szlovákiai magyar színésznő, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas művésze, és Ullman Mónika elevenítenek meg két tévedést: „Egy lány fiútestben születik és ezért megjárja a poklot. Egy született prosti - ahogy ő vall magáról - tanítónéni testben születik, de a mai magyar valóság közbeszól”.

Május 31-én egy újabb monodráma, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Nyári Mozi Színházi Közösség koprodukciója zárja a májusi programsorozatot. A Karton és karfiol című előadást Döbrei Dénes állította színpadra a Kossuth-díjas vajdasági magyar író, költő, műfordító, Tolnai Ottó művei alapján, a versek és a zene megszólaltatója Mészáros Gábor.

(Forrás: Maszk Egyesület)

süti beállítások módosítása