„Nem vagyok a magam ura” – Veszedelmes viszonyok a Spirit Színházban

A Spirit Színház előadása május 9-től látható többek között Hegyi Barbara, Varju Kálmán, Nagy Enikő és Telekes Péter szereplésével. 

A Veszedelmes viszonyok mondanivalója az alkotók meglátása szerint mai napig aktuális, legyen szó hatalmi, politikai vagy kapcsolati kérdésekről. Megjelenik benne az érzelmi és lelki terror és az erkölcsileg torz, ámde befolyásos emberek világa, akik másokat használnak élő játékszerként. A történetből készült már Oscar-díjas filmadaptáció, de számos színházi feldolgozását is játsszák. 

proba_foto.jpgPróbafotó (forrás: Spirit Színház)

Helyzetek és szövevényes kapcsolati hálók titkos és torz története Christopher Hampton Veszedelmes viszonyok című műve, amelyben a főhős szakításkor csak így védekezik: „nem vagyok a magam ura". Valmont, a gátlástalan nőcsábász fogadást köt Merteuli márkinéval, hogy az erényes és gyönyörű Tourveltnét elcsábítja. Egy valamivel azonban nem számol, hogy legfontosabb szabályát – soha ne légy szerelmes – nem fogja tudni betartani. A túlfűtött szenvedély, a más érzelmeivel való játszadozás és a játszmák egyre többeket magukkal sodornak. A történet eredetileg a 18. századi Franciaország erotikától túlfűtött világában játszódik, a hősök napjai a hatalmi játszmák és a gyönyörszerzés jegyében telnek. 

A Spirit Színházban Jantyik Csaba rendezésében a 18. századi világ nem jelenik meg: „Szeretném kortalanná tenni a darabot, ezért sem díszletben, sem jelmezben, sem színészi játékban nem jelenítjük meg ezt a világot. A nézőkkel való viszonyunk időnként az olasz komédiák világát idézi: A színészek „kibeszélnek” és megosztják gondolataikat a nézőkkel. A mű aktualitása többek között abban is megmutatkozik, hogy mekkora felelősséggel jár az emberi kapcsolatok kezelése, hiszen a mások érzelmeivel való játék akár halálhoz is vezethet. A két főszereplő unalmában versenyez egymással, feladatokat talál ki ártatlan emberek rovására. Ennek mai megfelelői a halálos Facebook játékok. Nem véletlen, hogy a darab egyik figurája azt mondja: a világ mennyire nem változik semmit sem”. 

Az előadás a május 9-ei bemutatót követően május 10-én és 15-én, valamint augusztus 22-én, 23-án és 24-én látható a Sprit Színházban.

(Forrás: Spirit Színház)

süti beállítások módosítása