Tompa Gábor lett az Európai Színházi Unió új elnöke

Az Európai Színházi Unió (UTE) hétvégi közgyűlésén a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották a szervezet új elnökévé.

Tompa Gábor Michal Dočekal csehországi rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltotta az UTE élén. A közgyűlésnek a budapesti Vígszínház adott otthont. 

dsc_3114.jpg         Tompa Gábor (fotók forrása: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Tompa Gábor elmondta, az UTE, Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése. Emellett szeretné újra bevezetni az UTE éves színházi fesztiváljának megszervezését, melynek utolsó kiadására 2008-ban a Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében került sor.

Fontosnak tartja a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok szervezését, valamint szeretné felpezsdíteni a tagszínházak közötti együttműködést is.

Az Európai Színházi Unió közel 40 tagot számlál. 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. 

dsc_3223.jpgA közgyűlés résztvevői

A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója és Ilan Ronen, izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

(Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása