Meghalt Király Nina dramaturg, színháztörténész

Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember volt, olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott.

1962-ben diplomázott orosz nyelvtudományból a Moszkvai Lomonoszov Egyetemen, majd a budapesti ELTE Szlavisztika Tanszékén tanít 1964-1994 között, 1973-tól docensként. 1993-1999 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

kiraly-nina.jpgKirály Nina (fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Lengyelországban Tadeusz Kantor munkatársaként dolgozott, és tizenöt évig tanított a Jagelló Egyetemen. Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja, jelenleg külső munkatársként a nemzetközi kapcsolatok szervezésében vesz részt.

Megjelent könyvei

Színházi fúga (Anatolij Vasziljev elméleti írásai, próbajegyzetei és értekezések a művészetéről, válogatta és szerkesztette: Király Nina)

A lehetetlen színház vége (Jan Kott esszéit válogatta és szerkesztette: Király Nina

Halálszínház (Tadeusz Kantor írásai a művészetről és a színházról, válogatta Király Nina, szerkesztette Beke László és Király Nina)

Díjai

1975 – Lengyel kultúráért érdemrend
2005 – Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja
2012 – Jászai Mari-díj

(Forrás: Szinhaz.org, MTI)

süti beállítások módosítása