Dobozolás Orosz Ákossal

Örkény István Tóték című művét Orosz Ákos, Jantyik Csaba és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével mutatják be a Spirit Színházban.

Én Tóttal érzek, de az Őrnagy is én vagyok!” – mondta Örkény István, aki Bertha Bulcsúval folytatott beszélgetése szerint megálmodta a Tóték cselekményét. A mű filmforgatókönyvből lett kisregény majd dráma, és egy színházi anekdota szerint az ősbemutató előtt egy héttel – a bukástól tartva – Kazimir Károly rendező a produkciót át akarta vinni a nagyszínpadról a kamaraterembe. A siker azonban elsöprő lett, és a groteszk, monoton dobozolás a magyar színháztörténet megkerülhetetlen részévé vált. 

dsc_4105.jpgOrosz Ákos az olvasópróbán (fotók forrása: Spirit Színház)

Egy idilli hegyi faluban, Mátraszentannán a Tót családhoz egy nap az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka érkezik. A harctéri időszak az őrnagy idegzetét súlyosan roncsolta, ezért Tótéknál szeretné tölteni a szabadságát. Hogy az idő ne teljen haszontalanul, közös dobozolásra kényszeríti a családot. Tóték bízva abban, hogy – az őrnagy közbenjárásával – fiuk kedvezményekben részesül a fronton, éjjel-nappal dobozolnak. A Tót család lelkesedése hamar alábbhagy, és végül megölik a parancsnokot. Abszurd helyzet: később derül ki számukra, hogy mind az áldozathozatal, mind a gyilkosság hiábavaló volt, hiszen a falu postása nem kézbesítette ki időben a Tót fiú halálhíréről szóló levelet. 

A Spirit Színházban Az Őrnagyot Orosz Ákos, Tótot Jantyik Csaba játssza, míg Tótné szerepében Nagyváradi Erzsébetet láthatjuk. Szitás Barbara rendezése a lelki folyamatokra és az emberi viszonyokra helyezi a hangsúlyt: „Örkény műve hihetetlenül aktuális napjainkban, amikor egyre nehezebb megőrizni önmagunkat és emberi tartásunkat. Bár más dimenzióban, mint a dráma írott idejében, de most is őrült a minket körülvevő világ. A legfontosabb, hogy a mű üzenetei lecsupaszítottan, tisztán jussanak el a nézőkhöz, miközben egy groteszk, már-már abszurd történet zajlik. 

totek.jpgJantyik Csaba és Orosz Ákos 

Ezért az a legfontosabb számunkra, hogy megtaláljuk azt a mezsgyét, ami a vicc és a mély dráma között fut. Az Őrnagyot és Tótot két olyan színész játssza, aki önazonos, a maga módján hitelesen őrült, de roppant szerethető kulcsfigura, így Orosz Ákos és Jantyik Csaba személyében mi megtaláltuk a mi verziónk tengelyét. Számomra az a jó előadás, ahol mindenkinek igaza van, és az igazságok valamelyikével a néző is tud azonosulni. Bízom benne, hogy a miénk ilyen lesz”. 

 

Az előadás július 3-án, 4-én és 5-én látható a Spirit Színházban. 

(Forrás: Spirit Színház)

süti beállítások módosítása