Közösség

Címkék

alföldi róbert (8) ascher tamás (4) bagossy lászló (4) bánki gergely (13) barabás richárd (5) bárka (7) beugró (7) bodó viktor (7) börcsök enikő (3) bozsik yvette (3) bro útja (3) centrál színház (5) csákányi eszter (17) dankó istván (7) debreceni csokonai színház (3) elek ferenc (5) fábián gábor (6) fekete ernő (12) forte (3) friedenthal zoltán (7) fullajtár andrea (4) gothar peter (5) göttinger pál (3) gyabronka józsef (11) hajduk károly (6) hámori gabi (6) hegedűs d géza (4) herczeg tamás (4) hoppart (10) horváth csaba (3) jég (6) jordán adél (10) kamra (8) katona józsef színház (24) katona lászló (13) kerekes éva (4) keresztes tamás (12) kiss diána magdolna (8) koma (5) kovács lehel (8) kovács patrícia (3) krétakör (23) láng annamária (15) mácsai pál (3) martin mcdonagh (3) máté gábor (5) máthé zsolt (9) merlin (4) mészáros béla (9) mucsi zoltán (10) mundruczó kornél (6) nagy ervin (5) nagy zsolt (7) nemzeti színház (16) nézőpont színház (3) nibelung lakópark (3) ódry színpad (3) ónodi eszter (7) örkény színház (8) pécs (3) pelsőczy réka (5) péterfy bori (12) pintér béla (16) polgár csaba (9) poszt (27) rába roland (14) radnay csilla (3) rezes judit (7) roszik hella (3) sárosdi lilla (6) scherer péter (10) schilling árpád (6) shakespeare (4) stúdió k (5) szabó győző (3) szandtner anna (10) szfe (3) színház (26) szinhaz (4) szorokin (4) szputnyik (8) takács nóra diána (9) tamási zoltán (6) táp színház (7) tasnádi istván (4) térey jános (5) terhes sándor (9) thuróczy szabolcs (3) tilo werner (5) tompos kátya (3) tóth orsi (4) trafó (3) trill zsolt (3) vajdai vilmos (6) vidám színpad (3) west balkán (4) zsámbék (7) zsótér sándor (3) Címkefelhő

Iratkozz fel!

/ e-mailt küldök /

Hírek, videók, egyebek

Nyolcezer látogató a Judafesten

Vasárnap, június 8-án új arcát mutatta meg a belvárosi zsidó és bulinegyed: a városrész szíve, a VII. kerületi Kazinczy utca a Judafest Utcafesztiválon egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, koncerteknek, kirakodó- és tudásvásárnak, és egyéb izgalmas programoknak adott helyet.

judafest_2.jpg

– A Judafest kiemelt célja volt, hogy a fesztiválozók találkozhassanak az egykori zsidónegyed és a zsidó kultúra népszerű vagy éppen kevésbé ismert értékeivel, érdekességeivel. Ezen keresztül rendkívül fontos szempont volt az is, hogy a holokauszt 70. évfordulóján rendezett emlékévben a fesztivál rámutasson a békés egymás mellett élés szükségszerűségére – mondta Borgula András, a rendezvény egyik szervezője. – Ennek jegyében a Kazinczy utcára kihelyezett ötven méter hosszú asztal mellett mintegy kétszáz kerületi és zsidó nagycsaládost láttunk vendégül egy közösségi vacsorára. Az akcióval nem csak a hét évtizedes évfordulóról emlékeztünk meg, jóval inkább az előttünk álló hetven évre kívántuk a figyelmet felhívni – tette hozzá.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett Judafesten legtöbben kerületi lakosok és budapestiek, valamint sok külföldi látogató vett részt, összesen több mint nyolcezren.

2014.06.10. 15:14 / írta: drumlin

Szólj hozzá! -

Vidnyánszky Attila első napja

"Szeretnék bizonyítani"

Ma reggel került ki az új éra első hivatalos kommünikéje a Nemzeti weboldalára.2013.07.02. 11:21 / írta: drumlin

14 komment - Címkék: nemzeti színház vidnyánszky attila

Így hívta meg Ónodi Esztert a monacói herceg

Alább a levél, amiben Ónodi Esztert meghívják a monte carlói tévés filmfesztiválra az Aglajában nyújtott alakításáért.

FTV_nomination_Eszter Onodi.gif

2013.06.05. 15:38 / írta: drumlin

1 komment - Címkék: ónodi eszter katona józsef színház aglaja

Kulka János nyílt levele

[alább Kerényi Imre itteni megnyilvánulására válaszol Kulka]

Magyar állampolgárként és a Nemzeti Színház társulatának egykori tagjaként visszautasítom Kerényi Imre szavait, melyekkel a Nemzeti Színház elmúlt éveit minősíti.

Én szégyellem magam azért, hogy ez megtörténhet. Szégyellem, hogy 2013-ban, Magyarországon minden következmény nélkül megbélyegezhet bárki bárkit. Szégyellem, hogy ezt állami hivatalnokok is megtehetik a felelősségre vonás legcsekélyebb kockázata nélkül. Szégyellem, hogy Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott buzizik, és a Nemzeti Színház jövendőbeli igazgatója, Vidnyánszky Attila ebben semmi kivetnivalót nem talál, sőt együtt aratnak göcögő tetszést nézőik körében. Szégyellem magam helyettük és a feletteseik helyett, akik nem szólítják lemondásra őket és szégyellem magam a nézők helyett, akik mindehhez jó érzéssel asszisztálnak.

Helyetted szégyellem magam, Imre.

Mint utóbb nyilatkoztad, a rendezvényen magánemberként beszéltél, színházi emberek között voltál, abban a közegben ez a stílus belefér és nem bántásnak szántad, amit mondtál. Ezúton közlöm veled, Imre, hogy tévedsz. Az általad említett közegbe nem csak ez a stílus nem fér bele, de már te magad sem.

Ezúton közlöm továbbá, hogy a Vidnyánszky Attilával folytatott nyilvános beszélgetéseteken elhangzottak következményeképpen a Nemzeti Színházban a következő évadra átvinni tervezett Sirályban nem lépek színpadra.

Budapest, 2013. május 22.

Kulka János

2013.05.22. 18:29 / írta: drumlin

415 komment · 1 trackback -

Menj színházba! - Szkéné

Mostanában, Pintér Bélán is túl, rengeteg izgalmas dolog történik a Szkénében. Most az egyik kurrens előadásra, a Képmutatók cselszövése című opuszra nyerhetsz belépőt.

A Képmutatók cselszövése a színházról, valamint annak a hatalomhoz fűződő viszonyáról szól. XIV. Lajos korában vagyunk, amikor Molière, társulatával együtt, a Palais Royalban Párizs népét és királyát szórakoztatja. Mindaddig míg meg nem írja a Tartuffe című művét, minden jól alakul. Ezzel a darabbal azonban magára haragítja Charron érseket, aki mindent elkövet, hogy Molière-t tönkretegye. Mivel Molière a király kegyét élvezi, ez nem is olyan egyszerű feladat... [további infó]

kepmutatok.jpg

Ha március 17-én partnered társaságában ingyen megnéznéd az előadást, mindössze azt kell tudnod, hogy Alceste melyik Moliere-mű egyik főhőse. A címet e-mailben küldd el nekünk (szinhazblog@gmail.com), ha esetleg kommentelni is kedved támad, plz a megfejtést NE írd ide.

A megfejtéseket köszönjük, a két szerencsés nyertes Varró Anna és Baranyai Zita, gratulálunk!

Az e-mailben a válaszon kívül tüntess fel egy nick vagy igazi nevet, amivel nyertesként szerepelni szeretnél. Az e-mailt március 13-án éjfélig küldd el. A helyes választ beküldők között 2×2 jegyet sorsolunk ki a Képmutatók cselszövése március 17-i, este 8 órakor kezdődő előadására, a Szkénébe.

2013.03.10. 13:01 / írta: drumlin

Szólj hozzá! · 1 trackback -

42. hét - Pintér Béla és Társulata

Nehéz szülés

Pintér Béla tipikusan olyan színházat csinál, hogy bármivel rukkol elő, az ember mindig komoly elvárásokkal és vérmes reményekkel indul a Szkénébe, annak ellenére, hogy a Mester pályafutása számomra inkább lejtmenet, mintsem egy felfelé ívelő görbe. Tudniillik iszonyú erősen kezdett , és mintha minden elmondott volna az életmű legelején, azóta pedig nagyon úgy tűnik, hogy magát ismételgeti.

Két dolog azért rendesen árnyalja ezt a képet: egyrészt mindig vannak kiugróan jó (jobb) darabok még így is az aktuális repertoárból (legalább kétévente egy) másrészt pedig ez az ismételgetés sokadszor is iszonyú szórakoztató – ha végiggondolom, talán nincs is olyan Pintér darab, amit csak egyszer láttam.

A műfajában szilveszteri kabarék könnyedségét, idéző, de humorával és látásmódjával inkább monty python-i színvonalat megütő, üdítően aktuális Kaisers TV után most ismét egy komolyabb  témához és fajsúlyosabb sztorihoz nyúlt a társulat a 42. héttel. Ebben a műfajban nagyon erősek voltak mindig is: a Sütemények, vagy a Gyévuska olyan magasra teszi a lécet, amit lentről meglátni is nehéz, nemhogy átugorni. Nem is sikerül -  de elkeseredésre semmi ok a rajongóknak sem: élvezhető, vicces, könnyen átélhető darabot csináltak, amiben azért van némi drámai sodrás, ám ennek ellenére az egész mégsem áll össze egésszé.

2012.10.01. 11:40 / írta: _yossarian

1 komment - Címkék: csákányi eszter pintér béla szkéné thuróczy szabolcs

Menj színházba! - Katona József Színház

Könnyed program szombat estére a Katonába: a Jordán Adél, Kocsis Gergely és Nagy Ervin főszereplésével készült A hős és a csokoládékatona című előadásra nyerhetsz jegyet a Katonába, ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz:

Melyik városban született a darab szerzője, George Bernard Shaw?

Természetesen Dublin a helyes válasz. A megfejtéseket köszönjük, a két szerencsés nyertes pedig Zombori Mónika és Szirt Hetti, gratulálunk!

hos640x350.jpg

Az előadás ajánlójából: "1885, szerb-bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki – akárcsak a lány apja – a szerbek ellen harcol éppen. Szergej igazi hős, neki köszönhető, hogy a legutóbbi ütközetben a bolgárok megfutamították a szerbeket. Az ellenséges hadsereg most a városkán keresztül menekül. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába. A férfi piszkos, pimasz, tárgyilagos és félti az életét: egyáltalán nem olyan, mint ahogy Raina a hősöket elképzelte…"

A város nevét e-mailben küldd el nekünk (szinhazblog@gmail.com), ha esetleg kommentelni is kedved támad, plz a megfejtést NE írd ide. Az e-mailben a válaszon kívül tüntess fel egy nick vagy igazi nevet, amivel nyertesként szerepelni szeretnél. Az e-mailt szeptember 26-án éjfélig küldd el. A helyes választ beküldők között 2x2 jegyet sorsolunk ki A hős és a csokoládékatona szeptember 29-i előadására a Katonába.

2012.09.25. 13:52 / írta: drumlin

Szólj hozzá! - Címkék: katona józsef színház

Menj színházba! - Pintér Béla és Társulata

szutyok.jpgIsmét kisorsolunk néhány jegyet a Pintér Béla és Társulata egyik előadására. A csapat ismerői nyilván minden további nélkül kattannak a játékra, a többieknek pedig javasoljuk, hogy tegyék meg az első lépést az egyik legegyedibb karakterrel bíró társulat megismeréséhez.

Ezúttal a Szutyok című előadást nézheted meg partnereddel együtt ingyen szeptember 9-én, ehhez mindössze annak a fejér megyei településnek a nevét kell tudnod, amit a rendőrség teljesen feleslegesen megszállt és "műveleti területté" nyilvánított egy vélt gárdaavató miatt augusztus 25-én.

A nagy melléfogás helyszíne Csókakő volt, két szerencsés nyertesünk pedig Igaz Ági és és Tóth Attila, gratulálunk nekik!

A nevet e-mailben küldd el nekünk (szinhazblog@gmail.com), ha esetleg kommentelni is kedved támad, plz a megfejtést NE írd ide. Az e-mailben a válaszon kívül tüntess fel egy nick vagy igazi nevet, amivel nyertesként szerepelni szeretnél. Az e-mailt szeptember 5-én éjfélig küldd el. A helyes választ beküldők között 2x2 jegyet sorsolunk ki a Szutyok szeptember 9-i előadására a Szkénébe.

2012.09.02. 11:44 / írta: drumlin

3 komment - Címkék: pintér béla