Tolnay Klári napot rendeznek Mohorán

2011. július 6. szerda, 15:58

Tolnay Klári születésének 97. évfordulója alkalmából emléknapot, nemzetközi művészeti találkozót és falunapi vigasságokat rendeznek szombaton Mohorán; a Nógrád megyei községben, a színésznő gyermekéveinek helyszínén 2000-től működik a Tolnay Klári Emlékház.

A csesztvei hagyományőrzők dalos köszöntővel fogadják az emlékházban Mohora és Nógrád megye önkormányzata, a Tolnay Klári Egyesület képviselőit, valamint a portugál Mira Sintra és a szlovákiai Szaklabonya települések delegációit - mondta Balla István, az emlékház vezetője.

tolnayhobo

A népszerű színésznőre emlékeznek a megnyitó ünnepségen, amelyen műsort ad a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola, majd a római katolikus templomban rendezik a Vanmocsello duó csellókoncertjét.
A mohorai és csesztvei asszonyok innen énekelve vezetik fel a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol a falunapi forgatagban hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, lesz tánc- és hastáncbemutató, fellép Karda Beáta. Tátrai Zsolt fotográfus-borászmester Tokaj reneszánsza című kiállítását Fekete István nyitja meg, az eseményt tokaji borkóstoló követi. A programban gasztronómiai bemutató is helyet kap, az érdeklődők megkóstolhatják a tájjellegű ételeket.

bessenyeitolnay                          1963, Bessenyei Ferenc és Tolnay Klári Georg Büchner Danton halála című drámájának főpróbáján a Madách Színházban
Mohorán 2008 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A művésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről Tolnay Klári így írt: "Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra". Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, amelyben az ő dalai csendülnek fel, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.
Tolnay Klári (1914-1998) születésének évfordulójáról (július 17.) minden évben megemlékeznek Mohorán.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.