Három-falunyi színház - közeleg az Ördögkatlan Fesztivál

2011. július 25. hétfő, 07:47

Augusztus 3 és 7 között boldogságra feljogosító fesztiválbérletet válthatunk a Baranya megyei falvakban megrendezendő Ördögkatlan programokra. Nemcsak a bor-, hanem a színházi felhozatal is válogatott! "A legjobb pedig az lenne, ha mindenki magával vinne innen valamit, ami kézzel nem megfogható, lélekben lakó dolog" - mondják a szervezők.

4. Ördögkatlan Fesztivál - 2011. AUGUSZTUS 3-7.
Helyszínek: KISHARSÁNY - NAGYHARSÁNY - PALKONYA - SZOBORPARK – VYLYAN TERASZ
Védnökök: CSEH TAMÁS †, TÖRŐCSIK MARI
A fesztivál díszvendégei: Törőcsik Mari, Korniss Péter, Berecz András, Lovasi András, Kárpátalja

A legenda

A legenda szerint ezen a gyönyörű Pécs környéki vidéken, ahol Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya települések is elterülnek, az ördögszántotta hegyek között egy szépséges harsányi lány, bizonyos Harka kezének elnyerése érdekében vállalta az ördög a hegy mészkövének egy éjszaka alatti felszántását, de végül is belebukott. A felszántott rész barázdái megmaradtak, sőt, a balkísérlet eredménye lett a monda szerint a siklósi, a beremendi hegy, de még a harkányi fürdő kénes vize is... Az Ördögkatlan Fesztivál szervezőivel ilyen kudarc nem eshet meg, ugyanis már többször bizonyítottak: tudniillik ez a fesztivál a Művészetek Völgyében éveken át megrendezett Bárka Kikötő folytatása. A Bárka 2001-től hat éven át szervezte Pulán a Völgy talán legszínvonalasabb összművészeti programját, ennek továbbfejlesztése történik 2008 óta Baranyában. Ha jól számoljuk, idén jubilálnak a szervezők,  hiszen ha a pulai hat és a baranyai négy évet összeadjuk, idén tizedszer szervez fesztivált a csapat.

 

Miért jó az Ördögkatlan?

Bérczes László főszervező: "Mindenki hülyének néz bennünket, azok is vagyunk. Sokba kerül, hogy azt láthassuk, hogy az emberek jók és tudnak örülni, találkozni. Azt sokszor látjuk, hogy az emberek rosszak, én is, persze. De azokban, akik ott vannak lent a Katlanban, és persze azokban is, akik épp nem, ott van a lehetõség hogy felcsillanjon az emberségük, hogy odaforduljanak egymáshoz, hogy örüljenek".

Kiss Tibor, Quimby: "Különösen tetszettek a helyszínek, az óriási szabad terektől az egészen eldugott, apró pincékig. Rengeteg jó koncert, előadás, jó kis hangulatok mindenhol. Mindig kikapcsolódás, ha egy ilyen típusú fesztiválra megyünk el. Nem szól egymásra két zenekar, nem egy másik színpadról jön a hangzavar, hanem csönd van, a közönség adja az alapzajt. Tavaly közbeszólt a kisördög, mert eleredt az eső a koncerten, de aztán előkerültek az esernyők, és végül mind együtt énekeltünk az esőben. (...)  Azt gondolom, hogy aki egy szép, emberi, családias fesztiválra vágyik, annak az Ördögkatlan tökéletes. Egy kicsit olyan, mint Kapolcs a  kezdeti időkben... Akárkivel beszélgettem ott, mindenki akart jövőre is menni. (...) Az ember egy picit úgy érzi, mintha vendégségbe menne... Mintha egy barátja meghívta volna a nyaralójába.".

ordog2010_3

Válogatás a színházi programokból

Folyamatos program: Busz-Színház

Bizonyára Ön is szeretné tudni, hogy merre hány méter. Az Ördögkatlan helyszínei között közlekedő buszokon rajtaütésszerűen Göttinger Pál első tiszt és legénysége (Scherer Péter, Mucsi Zoltán és vendégeik) idén is ismertetni fogja a fontosabb hely-, fesztivál-, irodalom- és eszmetörténeti tudnivalókat, valamint a biztonsági előírásokat és néhány sötét titkot. A tavalyi nagy siker után idén is elstartol a Busz-Színház ördögi legénysége.

2011. augusztus 4. csütörtök 16:00 - Nagyharsány, Tornaterem

Tasnádi István: A fajok eredete, Nézőművészeti Kft.

Ki írhatna viccesebb dialógusokat egy pszeudo-darwinista komédiához Tasnádi Istvánnál? Ki rendezhetne jobb filmet a csirkéknek Mucsi Zoltánnál? Ki lenne rátermettebb csirkefilm-producernek, mint Scherer Péter, s ki odaadóbb csirkegondozó, mint Thuróczy Szabolcs?

A „nézőművészetis fiúk" ezúttal Darwin tanai nyomán egy kortárs magyar ökológiai monitoringot állítottak színre három férfi és egy kakas szereplésével, ami az evolúció szempontjából csak biológiailag zsákutca, színházilag nem.

Rendező: Dömötör Tamás, Szereplők: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs

Darwin_100908-1

2011. augusztus 4. csütörtök 18:00 - Kisharsány - Kovács Udvarház - Istálló Színház

Leonce és Léna, vagy – vagy! Pécsi Müszi

Rendezte: Tóth Zoltán, Zene: KardosHorváth János (Kafkaz)

„Természetesen tudod, hogy ez a reménykedés egészen gyermekes. Már csak a világ végtelen esélyeiben bízol. Hol keressed? S aztán, ha megtaláltad, mit mondjál neki?... És mégis várod."

Kifordult a világ és a romantika csak paródiában létezik, amibe szép lassan beleveszünk és észrevétlen megtaláljuk azt, amitől tartottunk és ezért egy lépés távolságra zárkóztunk el tőle. Mitől fél Leonce, és mitől tart Léna? Vagy. Vagy! Vagy? Mi van, ha az élet ismétli önmagát? Mi van, ha itt mindenki csak megjátssza magát, mert csak fél, fél attól, amit tud... Mi van akkor, ha eljátsszák, hogy játszanak, megjátsszák, hogy játszanak. És mi van, ha a néző is játszik... Vagyis, még talán az is megjátssza magát, aki nem is játszik... Egyszerűen ki is játszik valójában. Ki játssza meg magát? Én vagyok én.?...!

A 2011-es Országos Diákszínjátszó Találkozó arany minősítésű előadása.

Augusztus 4-én 19.00 órakor a nagyharsányi faluközpontban, Deli Kálmán utcai vendéglőjében (ahol esténként a técsőiek is zenélnek) Svejkkel találkozhatunk.

„Az ember gigász akar lenni, barátom, pedig csak egy darab szar." Svejk mindig itt ücsörög valahol. Nem nehéz őt észrevenni, hiszen ott van a pályaudvarokon, a focimeccseken, előttünk áll a hentesnél, egy kapualjból bámulja a zászlólengető ökölrázókat, bölcsen mosolyog a lépcsőházban, ha elromlik a lift és ott üldögél a kocsmában egy korsó sör mellett. Kis dolgokból összerakja és megérti a nagyokat. A nagy dolgokból meg összerakja a világot. Szerintem rég látott ennyi mulatságos dolgot, mint az elmúlt időkben. Rengetegen röhögnek vele, ezért hát úgy gondolta, itt az idő, hogy egy jó, habos korsó sör mellett beszéljen a kocsmában. 

Tóth Zoltán színművész a kilencvenes évek közepén száznál több alkalommal alakította kiemelkedő sikerrel a világhírű kisember figuráját a Csokonai Színház színpadán. Másfél évtizeddel később saját feldolgozást készített Hasek művéből, mely az elmúlt egy évben számtalanszor mulattatta közönségét Budapesten és a vidék nagyvárosaiban. Augusztus 4-én a nagyharsányi faluközpontban teszi le kopott táskáját, rendeli meg korsó sörét és mesél, mesél, mesél.... A közönség meg röhög, röhög..., sír....

„Olyat már hallottam, hogy valakit ártatlanul öt évre ítéltek. De hogy tízre..., az egy kicsit sok."

2011. augusztus 5. péntek 20:30 - Palkonya - Faluház - Alessandro Baricco: NOVECENTO - Egy monológ

Előadja: Matta Lóránt, Zongorista: Boris Jaksov, Rendező: Luigi Fusani

Egy teljesen a szavakra bízott szöveg. Varázslatos és titokzatos szavak, álmodozásra hívó szavak.

Egy zongorista abszurd története; valaki, aki egy hajón születik, aki az egész életét egy hajón éli le, aki az életét, „hajójának" életével együtt fejezi be.

A történet szereplői: a zongorista, de az is, aki a trombitáján játszik, és Danny Boodmann, és Jelly Roll Morton, és a kapitány, a gépészek, az emigránsok. Itt vannak a közönség előtt: előjönnek, élnek, egytől egyig, a történet szavaitól. És a közönség, csöndben, mind eljut, arra a hajóra, a Virginian-re, nézik, ahogy a zongora repül, mint Chagall egyik képén, és hallgatják, hogy lesz vége egy abszurd, de nagyon emberi történetnek. Tim Tooney (Matta Lóri) elbeszéli, elmeséli a legjobb barátja, Novecento történetét élő zongorajátékkal (Borisz Yaksov) aláfestve.

augusztus 5. péntek 22:00  - Nagyharsány - Szoborpark - Juhász Ferenc: Szarvassá változott fiú

Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház

Megtört, fájdalmában megöregedett anya várja vissza fiát a biztonságot nyújtó szülői házba. A fiú azonban nagy úton jár, a titkok kapuján szeretne áthatolni, mert odaát létezésének értelmét, igazságát sejti. Anyja hiába csábítja a régi emlékekkel, a jól ismert illatokkal, ízekkel, táncokkal, mesékkel, a halott apa megidézésével, a fiú nem térhet haza. Az önmagáról való tudást áhítja, ám ez csak úgy lehetséges, ha önnön arcát felejti, ha „szarvassá változik". Az egyik világból önként kilépve, a másikból kitaszíttatva - a fiú magányosan és pőrén érkezik meg a titkok kapujához, amely a halál kapuja. Csak ezen a kapun át térhet vissza anyjához.

A Juhász Ferenc monumentális verséből készült vízió főszereplője fővédnökünk, Törőcsik Mari, valamint Trill Zsolt.

Rendező: Vidnyánszky Attila

szarvassa

Törőcsik Mari és Trill Zsolt

 

2011. augusztus 6. szombat  - 13:00 és 16:00 - Palkonya - Faluház - Szabó Borbála:Telefondoktor

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant - mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-Waldorfos felesége, szélsőjobboldali érzelmű idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat - vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

Játssza: Göttinger Pál, Zene: Dinyés Dániel, Rendezte: Orosz Dénes

2011. augusztus 6. szombat 15:00 - Kisharsány - Kovács Udvarház - A gyáva

(Kábítószer-függők naplói alapján készült előadás)

Ez az előadás nyerte a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját!

„Nehéz eset volt. Másképp gondolkodott, és másképp viselkedett, mint mi. Ezért aztán megneveltük, szocializáltuk. Kezelhetővé tettük és szelíddé. Gratuláltunk neki abból az alkalomból, hogy legyőzte önmagát. Ő maga is gratulálni kezdett önmagának. Nem vette észre, hogy mi győztük le őt..."

Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a "könnyebb" utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?

Alkotó: Kovács Krisztián, Scherer Péter, Gyulay Eszter, Surányi Judit, Gáspár Anna

Rendező: Scherer Péter, Színészek: Scherer Péter - apa, Kovács Krisztián - fiú

gyva_kis_form-Krisz

2011. augusztus 6. szombat 20:00 - Palkonya - Zenekert - Így él(t)ünk mi – zenés orfeum két részben

Két órányi zene és tánc – fiatalos, lendületes, derűs újraértelmezésben csendülnek fel a régi jól ismert dallamok: előkerül a Bukj el szoknya, Miközben halkan szól a dzsessz, hiszen Mindig az a perc a legszebb perc, Amikor a Duna-parton este zene szól...

Az estet humoros, korabeli jelenetek tarkítják.

Hétre ma várjuk a Nemzetinél!

Előadják: Bardon Ivett, Mészáros Tamás, Mészáros Pancsa, Szanitter Dávid, Spergel Anna, Ruszina Szabolcs

 A zongoránál: Simon Attila, Zenei vezető: Berecz Bea, Koreográfia: Halmi Zoltán, Produkciós vezető: Gáspár Anna, Rendező: Hajtó Aurél

2011. augusztus 6. szombat 18:00 - Kisharsány - Kovács Udvarház - SZISZÜPHOSZ – nyílt próba egy felvonásban

A Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatóinak előadása.

Egy fiktív (?) jövőben - egy sorstalan országban - egy fiatal társulat próbál...

életben maradni. Követ görgetnek egy olyan világban, ahol kő kövön nem marad. Szorgos Sziszüphoszokként küzdenek, dacolva a hiábavalósággal...

... mert ebben a fiktív jövőben – melynek természetesen semmi köze sincs jelenünk valóságához – miért is lenne szükség színházra? Vagy kő színház? De kő? Előadják: Bende Kinga, Benkó Bence, Dobó Enikő, Fábián Péter, Horváth Szabolcs, Jerger Balázs, Kátai Kinga, Kiss Emma, Kopek Janka, Máté Anett, Rózsa Krisztián, Szakács Hajnalka

 2011. augusztus 6. szombat 20:00 - Nagyharsány, Tornaterem - Háy János: NEHÉZ - Bárka Színház

Mucsi Zoltán a legjobb férfi főszereplő díját kapta a 2011-es POSZT-on a Nehéz főszerepéért! 

A Ndarab főhőse Háy János mindenkori főhőse: a vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, aki szülei egyetértésével, sőt támogatásával megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, kiszakad az otthoni fészekből, „ különb" lesz, mint ősei, megváltja a nemzetséget stb. Aztán az illúziók kicsorbulnak, ahogy kell. Régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel, noha minden próbálkozása arról szól, hogy megteremtse „saját életét". S ez a saját élet a törvény és véletlen által meghatározottan kétségbeejtően kiszámítható...

Főszerepben az idei Kaszás Attila-díjas: Mucsi Zoltán, További szereplők: Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor, Sárkány Sanyika, Zeneszerző: Dresch Mihály, Rendező: Bérczes László

mucsi_zoltan_lazar_kati2_foto_garamvari_gabor

Mucsi Zoltán

2011. augusztus 7. vasárnap 21:00 - Nagyharsány, NARANCSLIGET / KOSSUTH 3 - Slawomir Mrozek: Mulatság

Bárka Színház

Hát lehet-e Ördögkatlan muzsika nélkül, Mulatság nélkül? Aligha...

Ezérthát idén sem maradhat el a Bárka Színház immáron kultikussá vált, számos díjjal jutalmazott előadása Kapával, Pepével és Rémusszal.

Rendező: Bérczes László

2011. augusztus 7. vasárnap 15:00 - Nagyharsány, Tornaterem - Csehov: Három nővér

Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház

A talán legrejtélyesebb Csehov-darab a Beregszászi Illyés Gyula Színház előadásában olyan, mint egy gigantikus örvény, melyben a kezdetben valamennyire élhető életet élő emberek közül néhányan elkezdenek álmodni, de tehetetlenségükben egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek, és egyre távolabb kerülnek a vágyott élettől... A különleges színházi víziót Vidnyánszky Attila álmodta színpadra, főbb szerepekben a beregszászi társulat színészei: Kristán Attila, Szűcs Nelli és Trill Zsolt.

JEGYVÁSÁRLÁS itt.

Jegyinfó: augusztus 2-ig lehet kedvezményes hétvégi bérletet váltani 9.000 Ft -ért, immár az összes online felületen.

5 napos bérlet elővételben:
•    június 24-től augusztus 2-ig 9.000 Ft
A helyszínen a jegyek ára:
•    bérlet (5 napra): 11.000 Ft
•    hétvégi bérlet (3 napra: péntek-szombat-vasárnap): 9.000 Ft ÚJ!
•    bérlet helyieknek és sajtósoknak (5 napra): 1.500 Ft
•    napijegy: 3.500 Ft
•    napijegy első napra és minden nap este 10.00-től: 2.500 Ft

A gyerekprogramok és a kiállítások mindenkinek ingyenesek, tíz éven aluliaknak minden program ingyenes!

 

 

Forrás: Ördögkatlan Fesztivál

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.