Halasi Imre: "Döbbenet! Kigazdálkodhatatlan!" - Bajban a Miskolci Nemzeti

Elbocsátások, produkciók visszamondása várható

2011. augusztus 12. péntek, 20:29

Nehéz helyzetbe kerül a Miskolci Nemzeti Színház működése azután, hogy a fenntartó önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésén zárolta az idei költségvetés egy részét, mintegy kétmilliárd forintot, és ebből 88 millió forint érinti a teátrumot. Halasi Imre igazgató szerint nincs min takarékoskodni, és az sem segít, ha a zárolást feloldják. Bizonyos színházi részlegek megszüntetésére, elbocsátásokra, megrendelt produkciók visszamondására kerülhet sor. Lapszemle.

„Természeti katasztrófa! Földrengés! Döbbenet! Kigazdálkodhatatlan!" Ezekkel a szavakkal minősítette Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a miskolci önkormányzat döntését. 

miskolci-nemzeti-szinhaz

Mint azt az igazgató az ÉszakOnline-nak elmondta, az idei költségvetésük eddig is közel 100 millió forinttal volt kevesebb mint a tavalyi. Ha nehezen is, de meghozták a szükséges takarékoskodási intézkedéseket, lezárták az előző színházi évadot, s összerakták a most induló évad repertoárját is. Most már viszont nincs min takarékoskodni, az újabb bevételkiesés azt jelentheti, hogy ha minden így marad, akkor novemberre nem jut pénz a bérek kifizetésére. Ezt természetesen nem lehet megtenni. Ami szóba jöhet, az bizonyos színházi részlegek megszüntetése, ami elbocsátással is jár, illetve a már megrendelt produkciók visszamondása.

„De ez utóbbi sem lehet megoldás. Kész a repertoár, meghirdettük a most induló évad bérleteit. Megszereztük Londonból a Nyomorultak című musical játszási jogát, azt elkezdtük fizetni, leszerződtettük a vendégművészeket. A jövő héten évadnyitó társulati ülés, szeptemberben már játszunk. Fogalmam sincs, mit tudnánk tenni. Ebből az egészből nem lehet menekülni, hacsak Münchausen báró módjára nem, aki megfogta a saját haját, s úgy rántotta ki saját magát a mocsárból, lovastól" – mondta az igazgató.

miskolc

Halasi Imre beszélt arról is, hogy rajtuk az sem segít, ha a zárolást később feloldják. „Ha novemberben, vagy decemberben mégis kapunk pénzt, akkor azzal mit kezdünk? Maximum kimegyünk a piacra, s tűzifát veszünk belőle. Ez színház, a működéshez szerződtetni kell a színészeket, repertoárt kell összeállítani, embereket kell fizetni, előre kell tervezni és megállapodni. Nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni az alapvető feltételeket. Ez a működést is és az általunk képviselt művészeti színvonalat is alááshatja" – mondta.

Az igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a döntés előtt a városvezetés részéről senki sem egyeztetett vele (Soós Attila, a városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottság fideszes elnöke szerint a zárolásban érintett intézményvezetőkkel már konzultáltak). „Kaptam ugyan egy e-mailt kedden, amiben leírták, hogy a színház költségvetéséből várhatóan 88 millió forintot zárolnak, ám én ezt nem nevezem egyeztetésnek. Ez közlés volt, nem egyeztetés. Éppen ezért három dolog lehetséges. Egy: ezek szerint én nem vagyok intézményvezető. Kettő: nem ismerem az egyeztetés kifejezés jelentését. Három: valaki nem mond igazat" – jelentette ki Halasi Imre.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.