Márta István és Szirtes Tamás is igazgató maradna

2011. augusztus 1. hétfő, 19:27

A jelenlegi igazgatók is pályáznak az Új Színház és a Madách Színház vezetésére, a kiírást a napokban tették közzé. Márta István, az Új Színház és Szirtes Tamás, a Madách Színház direktora is beszélt terveiről.

A kormányzati portálon megjelent felhívások szerint az Új Színház és a Madách Színház élére is öt évre, 2012. február 1-től 2017. január 31-ig keresnek vezetőt. A pályázatokat a felhívás megjelentetését követő 30 napon belül várják, a benyújtást követő 45. napon a szakmai bizottság véleményének mérlegelésével a főpolgármester bírálja el azokat. 

A kiíró az Új Színházban elsősorban klasszikus és kortárs magyar művek bemutatását, színvonalas világirodalmi művek és gyermekeknek szóló előadások műsorra tűzését várja a repertoár műfaji sokszínűségének megőrzésével. Elvárás valamennyi korosztály megszólítása, különösen a fiatalok színházi nevelése, valamint az, hogy a színház helyet adjon kísérletező jellegű előadásoknak, dolgozzon határon túli rendezőkkel és anyanyelvünk ápolása is szerepeljen a művészeti programban.
A Madách Színház esetében világszerte sikeres, igényes musicalek bemutatását, valamint magyar szerzők zenés darabjainak színpadra állítását és igényes szórakoztató prózai művek bemutatását várják. Feladat helyet adni egyedi hangvételű kamaraesteknek, lehetőséget biztosítani fiatal tehetségek bemutatkozására és gondoskodni a zenei színjátszás utánpótlásáról.

martaistvan
Márta István elmondta: amint elkészült a pályázata - két-három héten belül -, nyilvánosságra hozza annak főbb elemeit. Kiemelte: amennyiben mások is pályáznak az intézmény vezetésére, nyílt napot szervez részükre az Új Színházban
"A lehetséges pályázóknak megmutatnám a színház épületét, technikai berendezéseit, tájékoztatnám őket az intézmény anyagi helyzetéről, a működési költségekről addig a pontig, amíg ez személyiségi jogokat nem sért" - fogalmazott.
Mint mondta, a kiírásban nem szerepel számára új elvárás, az általa vezetett Új Színház 11 év alatt ezt az utat járta. "A pályázatomban megfogalmazom azokat a kisebb módosításokat, amelyeket tervezek, de alapjában véve se a stratégiát, se a művészi profilt nem változtatnám meg" - hangsúlyozta. Büszke arra, hogy a színház látogatottsága 87 százalékos volt, a nézők szeretik az Új Színházat.
Tervei között szerepel a szomszédos országok nemzeti és magyar színházi kultúrájának bemutatása, együttműködések megerősítése, új kapcsolatok kiépítése. A nyitás részben már meg is történt: együttműködési szerződést kötöttek a Belgrádi Nemzeti Színházzal - ahol októberben adják elő Erdő című darabjukat -, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal, az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal, a Marosvásárhelyi Színiakadémiával és a Szatmárnémeti Északi Színházzal, aláírás előtt áll szerződésük a marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal.
Mint Márta István közölte: a teátrum anyagi háttere biztos, a fenntartói és a társasági adókedvezmény alapján igénybe vehető támogatással elegendő összeg áll rendelkezésre ahhoz, hogy a színház ezzel a profillal továbbra is működni tudjon.


Szirtes Tamásnak, a Madách Színház igazgatójának véleménye szerint a pályázati kiírásban a fenntartó Fővárosi Önkormányzat elégedettségét fejezte ki, úgy gondolják, hogy a megkezdett irányt folytatni kell. Ez visszaigazolást jelent számára eddigi munkájukról. 

szirtes
Szirtes Tamás hangsúlyozta: a Madách Színház elmúlt hét évében, amióta igazgató, sok mindenre nagyon büszke, az eddigi irányt mindenképpen folytatná. "Egy következő periódusban egyszerre kell folytatni azt, amit elkezdtünk és sok ponton meg kell újulni" - fogalmazott. Mint mondta, a megújulást például a társulat építésében, bővítésében látja. A Madách Színházzal együttműködő alkotók, szerzők körét is bővítené elsősorban magyar szerzőkkel és a Budapesten már sikeres teátrum országos jelenlétét is fokozná.
Úgy véli, a megújulás iránya lehet az is, hogy a Madách Színház egyéb játszóhelyeinek új arcot adnának: például a stúdiószínpadon a jövőben alternatív zenés műfajokat mutatnának be. A megújulás további kulcspontjaként alkotói együttműködésekről beszélt jelentős társintézményekkel, például a Művészetek Palotájával.
Szirtes Tamás a kiírásban is szereplő kamaraestekkel kapcsolatban - példaként említve Malek Andrea estjét - elmondta: jelenleg nincs elég hasonló, egyedi hangulatú önálló est a színházban, ezek bemutatására a jövőben a Tolnay Szalonban biztosítana több lehetőséget.
A direktor tájékoztatása szerint a Madách Színház pénzügyi helyzete rendkívül stabil, az elmúlt években jelentős jegybevételükből és az ehhez kapcsolódó támogatásból komoly eredménytartalékot képeztek. Mint mondta, a jövőben is egy gazdaságilag stabil intézményt képzel el.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.