Káel Bánk bán rendezésével nyit az Opera

2011. augusztus 29. hétfő, 13:47

A hagyományokat felelevenítve Erkel operájával nyílik meg a Magyar Állami Operaház 2011-12-es szezonja szeptember 4-én este. A Bánk bán ősváltozatának kissé húzott verzióját állítja színpadra Káel Csaba, vezényel Héja Domonkos, Gertrudis szerepében pedig Marton Éva tér vissza a színpadra.

Az Erkel évforduló alkalmából 2010-ben megjelent kritikai kiadáson alapuló ősváltozat helyenként rövidítve, ám szcenírozva hangzik el az évadnyitón és még kilencszer a szezon folyamán. Káel Csaba 2002-es operaházi rendezése néhány változtatással Csikós Attila akkori díszleteiben látható vasárnaptól. 

Marton Éva az előadást beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kis megilletődöttséggel vette kézbe Gertrudis jelmezét, mert ezt viselte az ugyancsak Káel Csaba készítette filmben is. A kosztümöket Velich Rita tervezte. 

bankban

 

A világhírű szoprán, aki hat éve vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékét a részben kettős szereposztásban két volt növendékével lép színpadra, ami - mint megjegyezte - különös és örömteli érzés számára. Szegedi Csaba énekli Biberach e verzióban jelentősebb szólamát, Pataki Potyók Dániel pedig Ottót. 


Részben kettős szereposztásban játsszák a Bánk bánt, a címszerepben Bándi János és Kiss B. Atilla lép színpadra, Tiborcot Perencz Béla és Busa Tamás alakítja, Petúr bán Michele Kalmandi és Massányi Viktor lesz, Sólom mester Martin János. 

 
Egy ugyancsak nagy nemzetközi karriert befutott énekesnő, Budai Lívia is fellép Gertrudisként, a másik Biberachként pedig Geiger Lajos látható. Melinda Vígh Ibolya és Keszei Bori, II. Endre Bakonyi Marcell és Kovács István, négyük közül ketten debütálnak az Ybl-palotában. 


Vígh Ibolya Kolozsváron énekelte már Melindát, szintén az ősváltozatban, de egy erősebben húzott partitúra alapján. Elmondta: ezt a szerepet választotta államvizsgájára, Erkel a legkedvesebb zeneszerzője. Bakonyi Marcell ugyan Győrben és Budapesten kezdte meg énekes tanulmányait, de Stuttgartban Hamari Júlia növendékeként folytatta. Így elsősorban német színpadokon ismerte meg a közönség a fiatal énekest. 2010 nyarán Davosban Vajda Gergely A varázshegy című operájában Settembrinit alakította. Mint hangsúlyozta, reméli, hogy a mostani felkérésnek lesz Budapesten folytatása.

 

Kapcsolódó anyag:

ÓKOVÁCS: "NEM TÖREKSZÜNK L'ART POUR L'ART MINDENT FELFORGATNI"

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.