Emberfeletti küzdelmek az idén 115 éves Vígszínházban - Kezdődik az évad

2011. augusztus 30. kedd, 14:43

Megkezdte új évadát az idén 115 éves Vígszínház. Szeptemberben a magyar dal napja, a magyar dráma napja és a Vígnap szerepel a műsoron, októberben pedig három bemutatóval várják a közönséget.

A fővárosi színház tájékoztatása szerint a programok sorát a magyar dal napja nyitja. A műsort a 115 éves színház megnyitása óta bemutatott zenés darabokból állították össze, a társulat tagjai mellett fellépnek a színházhoz kötődő zenész-barátok is: a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Geszti Péter, Novák Péter, Rúzsa Magdi, Varga Livius és Zorán. Az est rendezője Eszenyi Enikő, a zeneigazgató Presser Gábor - olvasható a színház közleményében.


A magyar dráma napját a hagyomány szerint egy kortárs dráma felolvasásával és a Kamaszba-zárva című, tizenéveseknek szóló jelenetíró pályázat legjobbjainak bemutatásával köszönti a színház, a Vígnapon pedig ismét lesz kulisszajárás, színpadtechnikai bemutató, és a színészek saját készítésű süteményeket fognak kínálni a közönségnek. Az eseményen befolyó összeget - a korábbi évekhez hasonlóan - a nyugdíjas színészek otthona kapja.
A Vígszínház három bemutatót tart októberben. A darabok között van klasszikus magyar és kortárs külföldi, verses dráma és filmadaptáció, fergeteges vígjáték és komoly tragédia, de egyvalamiben közösek: hőseik emberfeletti erővel küzdenek céljaik megvalósításáért. A küzdés és kitartás motívuma az évad későbbi bemutatóit is jellemzi majd - mutatnak rá közleményükben.

vig

 

Az évad első bemutatója - október 7-én - egy különleges vígjáték lesz: a Lenni vagy nem lenni című produkció szövegkönyve a Lengyel Menyhért művéből készült, azonos című, 1942-es amerikai film alapján született, magyar színpadon még soha nem mutatták be. A Lenni vagy nem lenni az állhatatosság, a tehetség, a színházi varázslat és a túlélési ösztön története. Mulatságos mese egy csapat színészről, akik megküzdenek a hitleri démonnal a fennmaradásért, a színházért, akik szembeszállnak a történelem nagy erőivel, és győznek. A főbb szerepekben Lukács Sándor, Kern András, Hegyi Barbara, Molnár Áron és Mészáros Máté látható. A darabot Marton László álltja színpadra.


A Vígszínház az új évadban kiemelten foglalkozik a kamaszok és a huszonévesek érzékeny világával, ezért a Pesti Színház első bemutatója - október 9-én - Simon Stephens Punk Rock című darabja lesz. A 2010-ben született mű az angliai bemutató után több országban is vihart kavart. A dráma lefegyverző nyíltsággal beszél a fiatalok konfliktusairól, és olyan események megértésében és feldolgozásában segít, amelyekhez hasonló legutóbb Norvégiában történt. A témával eddig még nem foglalkoztak magyar színpadon. Az előadásban a Vígszínház fiatal művészeit, egyebek közt Varju Kálmánt, Lengyel Tamást és Réti Adriennt láthatja a közönség Eszenyi Enikő rendezésében.


Vörösmarty Mihály drámai költeménye, a Csongor és Tünde a Házi Színpadon kerül színre, október 8-i premierrel. A boldogságkeresés csodálatos meséje szokatlan megközelítésben, játékos eszközökkel szólal majd meg a Vígszínház legkisebb játszóhelyén. Az előadást az Újvidékről érkező Puskás Zoltán rendezi, Csongort Józan László, Tündét Tornyi Ildikó játssza.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.