Maga beszél, maga mirelitmálnás? - Jön a Könnyű préda

2011. augusztus 12. péntek, 09:30

Dr. Zám - Jordán Tamás - rágyújt egy Ady-versre. Elment, nem látom többé már soha... Klárika mindenkit megnyugtat, hogy a férje vagyonából csak annyit kér, amennyi "harminc év után jár" ; "az élvezeti jog, vagy mit tudom én". KÉSZÜL A NETKOMÉDIA, a Könnyű préda Szombathelyen. 

A Könnyű préda születése

Tavaly november közepén indult a színházi ötletbazár, a netkomedia.hu. A fórumon megjelenő darabötleteket egy zsűri értékelte december elején (elnöke Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező. A projekt fővédnöke Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész). A díjazott ötletekből profi drámaírók szinopszisokat készítettek, ezeket feltették a világhálóra, és ott bárki rangsorolhatta, véleményezhette őket. A zsűri előzetes szűrése után Kiss Judit Ágnes és Lőrinczy Attila szinopszisa maradt versenyben. Végül Lőrinczy Attila Könnyű prédája vitte el a pálmát. A darabot augusztus 19-én tekintheti meg a közönség.

A darabról

Könnyű préda főhősnője – maga a könnyű préda - egy középkorú szépasszony, aki harminc évnyi házasság után éppen most temette el harminc évvel idősebb férjét, a dúsgazdag építési vállalkozót. Hatalmas örökség birtokában, még csaknem gyönyörű nőként új életet kezdhet. Akad is jelentkező bőven, aki ebben így vagy úgy segítségére lenne: vele csaknem egyidős, súlyosan szenvedélybeteg mostohafia, annak Floridában élő rockzenész barátja, a családi vállalkozás cégvezetője, az ambiciózus fiatal szívtipró, a költői lelkű idős nőgyógyász, és az elhunyt legjobb barátja, aki milliárdosként is visszasírja a Kádár-rendszert és a munkásőrséget. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból... A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós. A meséhez zene is jár; a szereplők időnként dalra fakadnak, és megszólaltatják a szituációhoz és karakterükhöz illő népszerű slágereket.

udvarosdorottyaUdvaros Dorottya, a Halhatatlanok sétányán

Udvaros Dorottya a produkcióról

„Ne anyukázz Misike, ezerszer kértelek! Ne Misikézz anyuka ezerszer kértelek!” – ez a példa jól mutatja, milyen szövegekből épül fel a darab, ami a próba első harmadában még formálódott. Ez bizonyos szempontból nehéz, ugyanakkor páratlan helyzet, mert az ember a saját szája íze szerint formálhatja a mondatokat.

"Igazi vígjátékot akarunk csinálni, ami nem csak poénok puffogtatásából áll. Tulajdonképpen nem az a lényeg, hogy az én kezemre pályázik egy csomó ember, hanem az, hogy próbál mindenki a felszínen maradni, egyre jobb pozícióba kerülni. A kis árulások, nekirugaszkodások, lehorgadások, mind ismerősek a mindennapjainkból."

 

Mi történik a próbán?

(...) A köz úgy kívánta, hogy az idei nyári előadásban mindenképpen legyenek párkapcsolati konfliktusok, generációs ellentétek, valamint okvetlenül játszódjon Szombathelyen, úgyhogy a komédia megírására felkért drámaíró-műfordító-dramaturg Lőrinczy Attila - aki egészen bensőséges kapcsolatot tart fönn pl. Shakespeare-rel - a fenti kritériumok szellemében látott neki a munkának. (...) Amikor beosonunk a nézőtérre, Patek Péter - Szerémi Zoltán - egyrészt pont bevallja, hogy csak a szabadság, szerelem - e kettő kell nekem , másrészt a vetélytársak legnagyobb döbbenetére bejelenti, hogy elviszi Klárikát - pardon: Claire -t - Floridába, ahol festőnő lesz belőle, ha ahhoz van kedve. Schlanger András arra kéri Richter urat - Hollósi Frigyest -, hogy tekerje ki Patek karját, és nyomja le a fejét az asztalra (nyilván a munkásőr-reflexek lépnek ilyenkor működésbe). Dr. Zám - Jordán Tamás - rágyújt egy Ady-versre. Elment, nem látom többé már soha... Klárika mindenkit megnyugtat, hogy a férje vagyonából csak annyit kér, amennyi "harminc év után jár" ; "az élvezeti jog, vagy mit tudom én." Már most fogadásokat lehetne kötni arra, hogy az élvezeti - esetleg élvezési - jog nem lesz másé, csakis a közönségé. (Persze az se mellékes, hogy Klárika sorsa hogyan alakul. Egyelőre zeng a férfias varjúkórus: "kleer, kleer, kleer... ") A szünetben Lőrinczy Attila illatos-dallamos mondattal kínálja meg Udvaros Dorottyát - "Maga beszél, maga mirelitmálnás?" -, aztán érdeklődésünkre arról beszél, hogy számára mindig inspiráló, ha tudja, hogy kikre írja a szerepeket: "Hallom a hangjukat közben." Ezért vagy másért, de a próbán szinte tapintható a derű. Lázár Kati azt mondja, jó itt lenni.

konnyu

KÖNNYŰ PRÉDA

SZEREPLŐK:

KLÁRIKA, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy / Udvaros Dorottya

MISIKE, (kb. 40), a nevelt fia / Orosz Róbert

PATEK, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában / Szerémi Zoltán

RICHTER ÚR, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó / Hollósi Frigyes

DR. ZÁM, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos / Jordán Tamás

MÁRTA, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium / Lázár Kati

KINCSŐ, (18) meglepetésvendég Erdélyből / Märcz Fruzsina

KRISZTIÁN, (nincs még 30) ifjú titán / Zayzon Zsolt

SANKÓ, ifjú autótolvaj / Endrődy Krisztián

YVETTE, egyszerű, könnyűvérű lány / Alberti Zsófia

Továbbá:

Lévai Tímea

Pusztai Fanni

Poppre Ádám

Szabó Róbert

Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

RENDEZŐ: Schlanger András

 

ELŐADÁSOK:

2011. AUGUSZTUS 19. (péntek) 18.00 – bemutató előadás

esőnap: augusztus 20. (szombat) 11.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 20. (szombat) 18.00

esőnap: augusztus 21. (vasárnap) 11.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 23. (kedd) 18.00

esőnap: augusztus 24. (szerda) 11.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 24. (szerda) 18.00

esőnap: augusztus 25. (csütörtök) 11.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 25. (csütörtök) 18.00

esőnap: augusztus 26. (péntek)  11.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 26. (péntek) 17.00

esőnap: augusztus 27. szombat  11.00

Jegyár: 3.500 Ft

2011. augusztus 27. (szombat) 15.00

esőnap: augusztus 28. (vasárnap) 11.00

Jegyár: 3.500 Ft

2011. augusztus 27. (szombat)  18.00

esőnap: augusztus 28. (vasárnap) 15.00

Jegyár: 3.500 Ft

 

Forrás: Színház.hu, Vasnépe.hu, Szombathelyi TV, www.wssz.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.