Solymosi Tamás lehet a Nemzeti Balett igazgatója

2011. augusztus 23. kedd, 13:54

A Színház.hu értesülései szerint Solymosi Tamás lehet a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatója. "Van, aki otthon szeret ülni. Én nem. Megszoktam a hajtást. Időbeosztás kérdése az egész. Energiával bírom jól" - fogalmazott korábban a táncművész.

Ókovács már sejttette, hogy Solymosi lehet a Nemzeti Balett igazgatója


A Magyar Állami Operaház új megbízott igazgatója, Ókovács Szilveszter a Magyar Rádió 180 percében, délelőtt már elárulta, tárgyal leendő vezetőtársaival. A főzeneigazgatói posztról Héja Domonkossal egyeztet, a balettigazgatói helyet Solymosi Tamásnak szánja, és szeretné visszacsábítani a házba Mozsár István ügyvezető igazgatót is.

Arról is beszámolt, a költségvetés egyelőre lyukas, nem kis részben a minden intézményt sújtó elvonások miatt, a működést komoly és hosszú ideje húzódó strukturális problémák is nehezítik, és jócskán vannak javításra váró minőségi elemek.

solymositamas

Solymosi Tamásról

 "Én tízévesen lettem a Balettintézet növendéke. Azóta annyira felgyorsult a világ, s mivel a mi pályánk nagyon rövid, úgy döntöttünk, előkészítő évfolyamot is nyitunk, hogy amikor majd az első évfolyamba felvételiztetünk, már ne a nulláról induljunk. Így nem veszítünk időt. Tizenhat évesen ma már komoly nemzetközi karriert tudhat maga mögött egy balerina, én már táncoltam ilyennel a világban. Azzal tehát, hogy nálunk hamarabb kezdenek a gyerekek, két évet nyerünk. Heti öt alkalommal, a normális iskolai tanítást követően, délután jönnek hozzánk, plusz hétvégén. Ez ilyen szakma. Én ugyanezt csináltam. S ha két évvel korábban kezdek, azt akár Moszkvában is tölthettem volna. Mivel táncosként sokat utaztam, és még mindig sokat vagyok külföldön, látom a különbséget az iskolák között. Egykori táncpartnereim közül többen tanítanak már, látom, mit képviselnek, milyenek az elvárásaik. Én is nagyítóval figyelem a gyerekeket, az izomzatukat, a rátermettségüket. Azt szeretném, ha nemzetközi iskola lenne a miénk, s mivel már most is vannak külföldi növendékeink, angol, német és orosz nyelven is tanítunk"  – nyilatkozta korábban Solymosi Tamás.

Már 2000-ben, amikor a szabad pálya mellett döntött, saját iskola létrehozását fontolgatta, majd megalapította a a Solymosi Művészeti Akadémiát.  „Miközben jártam a világot, én magam is tanultam, a Táncművészeti Főiskola mesterképzőjére jártam, elvégeztem mindent, amit lehetett. Azt akartam, hogy mire eljön a tanítás ideje, az összes diplomám meglegyen hozzá. Hogy le tudjam venni a polcról az összes papírt, és megmutathassam: nekem erre jogosítványom van. Szerencsésnek tartom, hogy így alakult a pályám. Azért lettem szabadúszó, mert sok igazgatóval nem értek egyet, aki üzletet csinál a táncból, aki nem a művészetre, nem a táncosra és végképp nem a közönségre gondol, aki nem arra figyel, hogy mit hagy az utókorra, hanem hogy minél ügyesebben betömködje a zsebét. Ebből a szakmából nem lehet narancsültetvényt létesíteni. Nekem sem lesz farmom soha. Nem ez a célom. Ezen a pályán akkor lesz ismert és elismert valaki, ha elvérzik a színpadon, arra biztosan emlékezni fog a közönség, mert olyat tett, úgy táncolt, olyan értékeket teremtett” - mondta az Új Szónak.

Rövid életrajz

Solymosi Tamás tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte (1990-ig; mestere Dózsa Imre volt), majd Leningrádban, Moszkvában és Monte-Carlóban folytatta.
Diplomája megszerzése után szólistának szerződtette az amszterdami Het National Ballet, majd Rudolf Nurejev meghívására Ausztráliában turnézott. 1992-ben az Angol Nemzeti Balett, 1993-ban a bécsi Állami Opera balettegyüttesének vezető szólistája volt. 
A világ számos jelentős balettegyüttesébe meghívták vendégszereplésre, fellépett a Bajor Állami Operában, a Berlini Állami Operában, a Chilei Nemzeti Balett együttesében, a Moszkvai Nagy Színházban, a Finn Balett (Helsinki) és a Szent Károly Színház (Nápoly) együttesében
Vendégművészként rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaházban.

 

Forrás: Színház.hu, Új Szó

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.