Fergeteges színházi kavalkád vár a Vidoron

Kezdődhet a visszaszámlálás

2011. augusztus 5. péntek, 10:07

A fajok eredetéről, Az Öldöklés istenéről, az Erdőről, a Tündöklő középszerről és a Dolcsaja vitáról is többet tudhat meg az, aki a Vidor Fesztivál színházi programjában merül el, de az is megtalálja a magának valót, aki Romantikus komédiára vagy Tévedések vígjátékára vágyik.

vidorvidor

"A két legszínvonalasabb programú fesztivál egyike. ” Rádió C
„ Példaértékű fesztivál... a program megállná a helyét bárhol a világon...” Magyar Narancs
„ A legdinamikusabban fejlődő hazai kulturális projekt. ” moziplussz.hu
„ Fergeteges kavalkád... a közönség kitüntető figyelemben részesít minden programot...” Kelet-Magyarország

 

26. PÉNTEK 

pinterbelatarsulat2

17:00, 20:00Móricz Zsigmond Színház - TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER - Pintér Béla és Társulata

Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen. Sokféleképpen próbáltalak instruálni téged, Mondtam csúnyát, néha szépet, Ha úgy tetszik elhintettem a magot, És vártam, hogy a tehetség majdcsak kinő… És ebben tényleg én is hibás vagyok, Mert neked minden színpadon töltött perced elpocsékolt idő.

Élet és Irodalom: „Sok szatirikus oldalvágás fordul elő, mint rendesen, megkapja a magáét a kritika és a politika is…”

27. SZOMBAT

szarnyas

15:00 - Kossuth tér - NEM ESIK MESSZE AZ ALMA A FÁJÁTÓL - Szárnyas Sárkányok

Az előadás egymástól független, asszociációs jelenetek sorrendje. A mindegyikben felbukkanó alma más-más szimbólumként kap szerepet, melyek köré egy pantomimes és egy óriás épít történetet. A produkció idén nyáron a Prágai Za Dverzmi utcaszínházi fesztiválon is részt vett. A Szárnyas Sárkányok Utcaszínházi Műhely idén ünnepli alakulásának 5. évfordulóját. Az eddig a szélrózsa minden irányából érkező tagok tavaly szeptemberben Budapestre helyezték székhelyüket. Egyre több fesztiválon megfordulnak Európa-szerte, kutatva a modern utcaszínházi szokásokat, megőrizve a magyar folklór és alakoskodás hagyományait.

janos

19:00 - Móricz Zsigmond Színház - JÁNOS KIRÁLY - Örkény Színház

Két nagyhatalom csatározik egymással: Anglia és Franciaország. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Hősei nem évszázados távlatokban gondolkodó történelmi uralkodók, hanem a pillanatnyi állva maradásért taktikázó politikusok. A dramatizált krónikából komédia lesz. Ami a lázas csaták, királyházasságok, ígéretek, törvények, uralkodói tárgyalások és kézfogások után marad: a még reménytelenebb jövő.

Népszabadság: „Suhognak a függönyök, gördül a cselekmény, parádéznak a színészek.”

fajok

18:00, 22:00Krúdy Kamara - A FAJOK EREDETE - Nézőművészeti Kft.

Mi történt kb. 10.000 évvel ezelőtt, ami hirtelen kiemlete az embert az állatvilágból, és társadalmat, vallást, kultúrát teremtett neki? A válasz kézenfekvő: a vadtyúk háziasítása. Mivel a tojás tartalmazza azokat a tápanyagokat, melyeket az emlősök ivadékai az anyatejjel szívnak magukba, a rendszeres tojásfogyasztás révén a Homo Sapiens olyan fehérjében és ásványi anyagokban gazdag táplálékhoz jutott, ami lehetővé tette agytérfogatának drasztikus növekedését. A tojásnak köszönhetően megnőtt a Homo Sapiens logikai, asszociatív és nyelvi képessége. A rendszeres tojásfogyasztás elterjedése időszámításunk előtt mintegy 6-8000 évvel igazi kulturális forradalmat indított el előbb Mezopotámiában, majd Kínában és a Földközi-tenger egész területén, virágzásnak indultak a tudományok és a művészetek. Csirkék nélkül még mindig egymást kurkászó, makogó, pucér főemlősök lennénk.

Magyar Narancs: Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalomjáték három színésznek, szórakoz tató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.”

28. VASÁRNAP

     19:00Móricz Zsigmond Színház - AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE - Vígszínház

A világhírű magyar származású francia írónő új, metsző humorú vígjátéka nyugodt, kifinomult társalgással kezdődik. Két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének fogát. Ám a békés beszélgetés elfajul, elszabadul a pokol, és "az öldöklés istene" mindent a feje tetejére állít.

Magyar Narancs: „A négyes pedig erős: a színészek (Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Kern András, Mészáros Máté) jó formájukat hozzák, ami leginkább azt jelenti, hogy ismert eszköztárukat nem a kommersz komédiázás irányában mozgósítják.”

kori

18:00, 22:00Krúdy Kamara - KORIJOLÁNUSZ - Hoppart

Időszámításunk előtt ötödik század. Caius Martius római hadvezér, miután egymaga OLAJBOGYÓ megtámadja az ellenséges Corioli RECESSZIÓ városát, és elfoglalja, ezért GŐG a rómaiaktól VOLSZKUSZOK megkapja a Coriolanus nevet. Úgy tűnik, fényes politikai pálya ARISZTOKRÁCIA áll előtte: konzullá választják. Ez volt ANYU anyja ANYU álma, és Coriolanus teljesíti. POZÍCIÓ De megtartania e pozíciót még egy napig sem sikerül.

www.revizoronline.hu: „A színészek játékában is van valami könnyedén megoldott pontosság, s egy-egy jellem egyénített bemutatásán túl az összjáték is friss energiákkal serkenti az előadást.”

  22:00 - Kodály Zoltán Általános Iskola - BADÁR SÁNDOR - Dumaszínház

Színész és minden más foglalkozás, ami ezen kívül van. Általában egyenruhában játszik, de megszokta, mert 15 évig volt vasutas. A Vattatyúktól a Kontrollig számos filmben játszott, emlékezetesen. Fő témája saját élete, így körülbelül 40 évnyi nyersanyag vágott változatával ismerkedhet meg a nagyérdemű. 

29. HÉTFŐ

                             

19:00Móricz Zsigmond Színház - ERDŐ - Új Színház

Az idősödő, de még vonzó nő, még ha nevetségessé is válik, pénzzel szerez magának szerelmet. A nála szolgáló fiatalember a kinézettje, akit ugyan először a fiatal rokonlánynak szán, de aztán meggondolja magát. A lány ezt nem is bánja, van neki szerelme, egy gazdag ember fia, de ahhoz, hogy önállóan élhessenek, pénzre lenne szükségük. Ám ebben senkire sem számíthatnak, sem az idős nőre, sem a fiú apjára. Végül aztán váratlanul fölbukkan a nő unokaöccse, aki ugyan szegény, állástalan színész, de kis furfanggal és jószándékkal mégis tud segíteni a fiatalokon, még ha ő is issza meg az egésznek a levét.

tevedesek

18:00, 22:00Krúdy Kamara - TÉVEDÉSEK VÍGJÁTÉKA -  Neptun Brigád és a Manna Produkció közös produkciója

Mindenki ismeri a két ikerpár csalfa kergetőzését Efezus tarka házai között. Olvastuk, láttuk, tudjuk: Shakespeare.

Így gondoltuk mi is. Egy hétig. Aztán ismét elkezdtük bejárni ezt a mégis felfedezetlen szöveg-kontinenst, mert nem az az Efezus, nem az az Antipholus és nem az a Dromio bújt elő százegyedszerre a százszor bejárt sorok közül, akire emlékeztünk. A szappanoperába illő tévedés-mizéria alól újra és újra felbukkant a család problematikája. Megpróbáltuk elfedni jobb gegekkel, elrejteni viccesebb szituációkkal, és maira hangszerelni vadabbra írt mondatokkal. Nem sikerült. Ahová minden mesterkedésünk ellenére a kacskaringókon megérkeztünk: a család problematikája. Tévedni, mondaná Shakespeare, emberi dolog... „Cseppet a cseppel, összehoz minket a sors, ha Globe-ból Csepel-re visz az avoni gyors.”

22:00 - Kodály Zoltán Általános Iskola - BELICZAI BALÁZS

30. KEDD

romantikus

19:00Móricz Zsigmond Színház - ROMANTIKUS KOMÉDIA - Thália Színház

A Magyarországon is népszerű Bernard Slade (Jövőre veled ugyanitt, Jutalomjáték, Egy férfi akit szeretek) ebben a darabjában is bebizonyítja, hogy szellemes dialógusai és vígjátéki helyzetei sikerének titka az érzelem és humor nagyszerű elegyítése.
Amikor Jason Carmichael, a sikeres drámaíró új szerzőtársra talál April személyében, nem sejti, hogy viszonyukat nem csak a munkatársi viták, hanem szenvedélyes érzelmek és vágyakozás is jellemezni fogja, annak dacára, hogy hol egyikük, hol másikuk éppen más férje és felesége. Hosszú éveken át dolgoznak együtt sikeres vígjátékaikon, és nem veszik észre, hogy az élet már rég egy romantikus komédia szereplőivé tette őket is. Mintha csak ők írták volna… Rendező: Bálint András

pinceszinhaz1

18:00, 22:00Krúdy Kamara - FRANKIE ÉS JOHNNY - Pinceszínház

A napjainkban játszódó színdarab a nagyvárosi emberek út- és társkereséséről szól. Arról, hogyan tudjuk feloldani a magányt, hogyan találunk őszinte társat, akivel megoszthatjuk múltunkat, jelenünket, bűneinket, erényeinket.

Két elvált, középkorú ember egymásra találásának küzdelmét állítja elénk a darab eszköztelenül, őszintén: a férfi, Johnny és a nő, Frankie szeretetre, békére, összetartozásra vágynak - csakhogy előbb önmagukat kell legyőzniük. És ez nem könnyű feladat.

A humorban bővelkedő, drámai tónusokat is felfestő vígjátékból évekkel ezelőtt nagy sikerű film is készült Krumplirózsa címmel, Al Pacino és Michelle Pfeiffer főszereplésével. rendező: Meczner János 

22:00 - Kodály Zoltán Általános Iskola - KOVÁCS ANDRÁS PÉTER

31. SZERDA

szent

19:00Móricz Zsigmond Színház - SZENTIVÁNÉJI ÁLOM - Veszprémi Petőfi Színház

Shakespeare talán legtöbbet játszott műve a Szentivánéji álom, amelyből számtalan színpadi és filmes feldolgozás készült. Hálás feladatot ad ez a legendás mű a rendezőknek, színészeknek, hiszen remek szerepek tucatjaiban lehet a színpadon brillírozni. A színház társulata most Szergej Maszlobojscsikov rendező irányítása mellett repíti majd el a nézőket Shakespeare varázslatos világába. Az előadásban színpadra lép Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója is.

18:00, 22:00Krúdy Kamara - OVIBRADER - A Pillanatszínház produkciója a Thália Színház támogatásával

Az Ovibrader a férfi szexualitás és frusztráció köré fonódó péniszdialógokból építkező különleges hangvételű dráma. A történet során Petyus, a „szeretlek” szó kimondására képtelen kisfiú múltbéli és jövőbeni életének főbb állomásai elevenednek meg epizodikusan a gyermekpszichológusnál megélt progresszív hipnózis alatt. A férfi lélek legbelső bugyrai tárulnak elénk e magával ragadó utazás során.

Menyhért Anna (író, költő, kritikus): „Még nem láttam ehhez hasonló előadást. Nem volt benne 5 perc szünet, amikor nem nevettek volna.”

09.01 CSÜTÖRTÖK

         

19:00Móricz Zsigmond Színház - FŐFŐNÖK - Radnóti Színház

Egy sikeres informatikai cég vezetője szeretné eladni vállalatát, ám a vevő kizárólag a cég első számú emberével, a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, akivel csak az az egy probléma van, hogy kitalált személy, a valóságban nem létezik.

Nincs mit tenni tehát, fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt... A főfőnök megjelenése azonban a cég dolgozóinak is újdonság.

A komor témáiról, erős drámaiságáról, keményen moralizáló hangneméről ismert dán Lars von Triertől merész vállalkozásnak tűnhet, hogy könnyedebb témához, komédiához nyúl. De A Főfőnök szellemes dialógusai és a történet fanyar humora igazolják a író-rendezőt: Trier ennek a műfajnak is mestere. Rendező: Anger Zsolt

deryne_hadmuvelet1

20.30 - DÉRYNÉ HADMŰVELET

Miképpen hajdan Déryné és komédiástársai kicsiny falvakba elvitték a színház csodáját, azonképpen mi, a Móricz Zsigmond Színház színészei nekilódulunk elgondolkodtatni, gyönyörködtetni, ámde kacagtatni is a tisztelt nagyérdemű közönséget itt, e helyben nép adomákkal, tanulságos történetekkel, kópéságokkal. Saját kultúránk titkaiból és gyökereiből igazi színházat építünk.

vacsora

18:00, 22:00Krúdy Kamara - VACSORA NÉGYESBEN - Katona József Színház, Kecskemét

A négyszereplős darab két baráti házaspár életébe és házasságába enged betekintést. Julie és Tom, illetve Karen és Gabe már régóta ismerik egymást, szoros barátság, számos közös élmény és vacsora emléke fűzi össze őket. Egy este Julie egyedül érkezik Karenékhez vacsorára, és a házigazdák legnagyobb döbbenetére bevallja, hogy férje elhagyta őt. Barátaik házasságának kudarca arra kényszeríti Karent és Gabe-et, hogy szembenézzenek saját életükkel, házasságukkal és újrafogalmazzák barátaikhoz fűződő viszonyukat. Margulies színműve sok humorral és nagy empátiával beszél a házasság, együttélés nehézségeiről és szépségeiről és arról, hogy olykor a különválás is lehet üdvözítő.

02. PÉNTEK

     

19:00Móricz Zsigmond Színház - GOLDEN DRAGON - Katona József Színház

„Egy nő megcsalja a férjét. Egy öregember nem bírja elviselni, hogy öreg. Egy fiatal nő megtudja, hogy terhes. Egy kis kínai lányt prostituál egy pénzéhes kereskedő. – Vagy játsszuk azt, hogy minden fordítva van? Egy férfi megcsalja a férjét, egy fiatalember nem bírja elviselni, hogy öreg, egy idős hölgy megtudja, hogy terhes, egy középkorú férfit prostituál egy pénzéhes fiatal lány…” Rendező: Gothár Péter

18:00, 22:00Krúdy Kamara - PARAVARIETÉ - Az ALKA.T és a FÜGE Produkció közös előadása

„Apám kun volt, anyám székely, Én meg lettem magyar néger. Malomalja, gémkút, fokos, Szittya vérem 40 fokos, És a kedvem olyan jó, hogy csuda.”

 Az ALKA.T alkalmi társulás, ami egy-egy adott produkcióra áll össze Tasnádi István vezetésével, és elsősorban, de nem kizárólag a Krétakör egykori színészeiből áll. A Fédra fitnesz és a Kupidó után ez a harmadik előadásuk.

„Antipatikus antihősök, szakállas viccek, bajszos naivák, besült poénok, lapos párbeszédek, elcsépelt fordulatok, kínos csattanók, irgalmatlan silányságok, az emberi tűrőképesség határait feszegető elképesztő unalom! Csak tessék, tessék – tovább haladni, itt sem jobb, mint máshol!”

03. SZOMBAT

19:00Móricz Zsigmond Színház - DOLCSAJA VITA - Orlai Produkciós Iroda - Főszerepben: Csákányi Eszter, Katona László

Annakidején úgy nevezték: „a szovjet hercegnő”. Apja az akkori világ egyik legnagyobb hatalmú embere volt: Leonyid Brezsnyev, a szovjet kommunista párt főtitkára, a szovjet birodalom tényleges vezetője. Lánya, Galina a család fekete báránya volt: fiatal korától dacolt apjával, már húszévesen megszökött egy nála 20 évvel idősebb cirkuszi artistával, és évekig a cirkusszal járta a világot. Zabolátlan életéről legendák terjedtek: minden mennyiségben fogyasztotta a férjeket, a briliánst, a pezsgőt, de sosem menekülhetett el apja korlátozó hatalma elől, amely talán másként, mint a szovjet birodalom többi polgáráét, de az ő életét is megnyomorította.

Peter Pavlac pozsonyi író és dramaturg 2008-ban valóságot és fikciót ötvöző darabot írt Galina Brezsnyeváról. A műből készült előadást azóta is nagy sikerrel játsszák Pozsonyban. Idegen nyelvű előadását először Magyarországon engedélyezi a szerző. A színpadi változat Parti Nagy Lajos szövege alapján, a próbafolyamat közös munkájával jött létre.

VIDOR FESZTIVÁL A FACEBOOKON

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.