"Borzasztó nagy érvágás" - színészek a József Attila Színházról

2011. augusztus 26. péntek, 07:42

Nemcsák Károly, a József Attila Színház frissen kinevezett igazgatója a hét elején társulati ülést tartott. A színészeket, akik szeptember 22.-én kapják meg felmondásukat, arról kérdeztük, mi derült ki számukra, hogy látják a jövőt. 

jasz

„A hét elején elénk tárták a száraz tényeket, megkaptuk a csoportos leépítésről szóló tájékoztatót. Ennek értelmében szeptember 22.-én megkapjuk a felondásunkat, onnatól számolható a felmondási idő. Kifizetik a határozott idejű szerződéssel dolgozóknak egy évi bérét, a határozatlan idejű szerződéseseknek pedig három és fél hónapot, felmondási idővel együtt. Ha ez megtörténik, azt jelenti: viszontlátásra!” – nyilatkozta a Színház.hu-nak a József Attila Színház egyik színésze. Arról is beszámolt, hogy a műszakból közel 20 ember marad, annyian, amennyien biztosítani tudják a befogadó színház működését.

ruhatarosok_penztszamolnak

Pénzszámlálás a Mici néni után

Márkó Eszter színész- rendező szerint furcsa jogi helyzet állt elő, hiszen olyan sokfélék a szerződéseik. "Nemcsák Károly elmondta, hogy megtartana előadásokat, tanácsot kap szervezőktől, akik tudják, mi hoz továbbra is pénzt a konyhára. Elvileg gondolkodik bennünk januártól, de még nem tudja mennyi pénz áll majd a rendelkezésére” - árulta el Eszter.

 

Nemcsák Károly felsorolt néhány darabot, amit esetleg megtartana. Nem minőségi, hanem gazdasági válogatás történik a repertoárból. Valószínűleg azokra az előadásokra esik majd a választása, amelyek kevesebb, mint 10 szereplővel futnak. Mivel már bebérletezte –akárhogy csűrjük-csavarjuk- a felesége és a felesége lánya színházának előadásaiból az évadot, mi már csak akkor rúghatunk labdába, ha megvalósul a januárra tervezett, bérleten kívüli, két, új bemutató. Ez egy ígéret. Kíváncsi vagyok arra, hogy a közönség mennyire lesz nyitott az érkező produkciókra. Tavaly volt a színházban két vidéki vendégjáték, zenés vígjátékok és kétszázan ültek a nézőtéren, míg másnap, a Mici nénin teltház volt. Könnyen el tudom képzelni, hogy az emberek már megvették a bérletüket a Vígszínházba” – tette hozzá a neve elhallgatását kérő művész, aki szerint nyilvánvaló, hogy mi történt, színházat kellett adni Nemcsák Károlynak. „Februárban lejár a felesége mandátuma Sopronban, és nem valószínű, hogy újraválasztják. Úgy tudom zúgolódnak a nézők, mert a soproni bérletes előadások egy része szintén a Turay Ida Színházból, tehát a család magánvállalkozásának előadásaiból kerül ki” – vélekedett és megjegyezte, különös a Doktor úr című darabbal indítani, amelynek egyik főszereplője Nemcsák Károly.

esztergalyoscecilia

Esztergályos Cecília a Mici néni szünetében

„Mi beszélgetünk arról, hogy megpróbálunk együtt maradni, előadást készíteni, játszani. Nem nagyon tudunk mást csinálni. Teljesen inkorrekt módon, és a legrosszabbkor küldtek el minket.. Szeptemberben, még ha a legjobb barátunk színházgazgató lenne, akkor se tudna szerződtetni minket, hiszen a státuszokat már rég betöltötték. Nincs módunk arra, hogy kenyeret találjunk. Már augusztusban sem kaptunk fizetést, nem tudjuk kifizetni a házrészletet, a kocsirészletet, arról nem beszélve, hogy kezdődik az iskola a gyerekeknek. A művészetről pedig még nem is beszéltem. Ami történik, borzasztó nagy érvágás mindenkinek, egy merénylet ellenünk és a színházművészet ellen. Koltay Gábor legalább felvázolta, milyen értékrend szerint képzeli el a színházat. Egyfajta gondolkodás az övé, de mégis érték. Jelenleg csak a számlatömbbel gondolkodnak” – fejtette ki a József Attila Színház színésze.

 

Esztergályos Cecília a Galamusnak beszélt a helyzetről: "Megmentik a színházat, passz. Tehát valami félreértés történt a gépezetben. Na most elég egy fogaskerék, ami nem úgy megy, ahogy kéne, és kisiklik százezer ember. Tehát én még egyszer elmondom és felajánlom, hogy mindenben tudunk segíteni, megértjük, hogy azoknak a színészeknek is, negyven, ötven emberről van szó, akik odajönnek játszani, játszaniuk kell. Játsszanak. Havonta fele-fele megosztásban. De hát hagyjanak bennünket is szóhoz jutni. (...) Hát ha nem szólhatok, be van tapasztva a szám, akkor nem tudok szólni. Az épület kell, a társulat nem kell. Akkor hogy legyenek ők lojálisak? Nem örülök neki, hogy beleestem ebbe a szórásba. Nem örülök, mert az életem vége felé járok, és felfelé szerettem volna szállni és nem sírni. Tehát kérem azokat akik ezt meghallják, hogy jóindulattal, boldogan dolgoznánk, hagyjanak bennünket dolgozni. Mi is hagyunk másokat. Ne mellébeszélve, hanem egyenesen" - mondta.

tarsulat3

Mások pedig arról számoltak be, hogy nem értik, pontosan mi folyik. “Több dolgot nem értek. Például azt, hogy ha eddig nem volt pénz a működtetésre és ki kellett rúgni az előző igazgatót, akkor miért szánnak a színházra és arra, hogy minket ki lehesen rúgni, hirtelen 390 millió forintot? Csomós Miklós korábban azt nyilatkozta, nem volt teljesen elégedett a színház színvonalával. Ugyanakkor nem láttuk őt a nézők között. Én most külföldön próbálok, egyenlőre itt látom a jövőt. Elég rosszul érzem magam, amikor hallom, mennyire el van keseredve mindenki” - fogalmazott az egyik társulati tag.

tarsulat2A képen többek között: Csórics Balázs, Molnár Gyöngyi, Márkó Eszter, Esztergályos Cecília

Márkó Eszter így összegzett: "Nem értem hogy jutottunk ide tavaly január óta. Úgy látszik, ehhez még nem nőttem fel. Csak azt érzem, hogy össze kell pakolnom mindent, ami a József Attila Színházhoz köt. A társaimtól nem tudok elbúcsúzni, de azt sem tudom mondani nekik, hogy gyerekek, holnap találkozunk. Rémséges a helyzet. Még nem tudatosult bennünk eléggé, hogy véget ért valami".

 

Kapcsolódó anyagok:

Mi jön a József Attila Színházban?

Lendvai, Hiller: József Attila Színház szomorújátéka egy abszurd tragikomédia

Játszani akarunk' - lezajlott a társulati ülés a József Attila Színházban

Nemcsák: át kellene már kódolni az emberek gondolkodását

Koltay: messze enyém volt a legjobb pályázat

Koltay Gábor baráti levele Nemcsák Károlyhoz

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.