Csurka elárulta: Pozsgai lesz a főrendező

Pozsgai nem tud erről, Márta találkozik Tarlóssal

2011. október 10. hétfő, 09:19

A kortárs magyar dráma színháza lesz a jövő évadtól az Új Színház – ígéri Csurka István, a leendő intendáns, aki szerint ez volt a lényege az igazgatói pályázatnak, amelyet Dörner György megnyert. Szerinte az ő ötlete volt, hogy hogy legyen a magyar drámának egy saját színháza. A színházban Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg - közölte Csurka az MR1-Kossuth Rádió szerint. Azonban Pozsgai erről nem tud.

Csurka István szerint az Új Színház egy beleszóló, politikus színház lesz. Ezért drámát akar íratni a privatizációról és Gyurcsány Ferenc „regnálásáról”, amit az egyik legnagyobb nemzeti tragédiának nevezett - írja híroldalán az MR1-Kossuth Rádió.

csurkaistvan

Az intézményt hárman fogják vezetni: Dörner György igazgatóként, Csurka István intendánsként és Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg. Csurka szerint színpadra viszik az ő és Pozsgai műveit is, amelyeket évek óta nem játszanak a színházak.

Csurka szavaira meglepve reagált Pozsgai Zsolt. "Én internetet nem szoktam olvasni, de más forrásból sem értesültem még róla. Úgyhogy nyilatkozni semmiképp nem tudok minderről. Egy biztos, hogy Dörner Györgyöt ismerem, szeretem, jól tudtunk együttműködni színpadon és filmforgatáson is. Úgyhogy ha kéri, boldogan dolgozom vele ismét" - nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Pozsgai.

Pozsgai-Zsolt1

Az intendás arra számít, hogy számukra a jövő őszi lesz az igazi nyitás, addig az átadás-átvétel fog lezajlani és minden fillért meg kell nézni, mert neki nagyon gyanús a mostani vezetés gazdálkodása. Azt is elmondta, hogy továbbra is számítanak a mostani társulat tagjaira, hiszen többükkel most is együtt dolgoznak.

Csurka Istvánt korábban a Hír TV faggatta

A mostani igazgató, Márta István nem érti, miért váltják le. Teljesen váratlannak nevezte a hírt, hogy Dörner György lesz az intézmény új vezetője, annak ellenére, hogy a szakmai kuratórium nem az ő, hanem a jelenlegi igazgató pályázatát támogatta. Szerinte a döntés azért is érthetetlen, mert a kiírás a színház elmúlt 13 évben bejárt útjának folytatásáról szólt. 

Márta István csütörtökön találkozik a főpolgármesterrel, mint mondta erre két héttel ezelőtt kapott időpontot. Az igazgató magyarázatot vár a döntésre. Azt mondta: szeretné megkérdezni, hogy Tarlós Istvánnak mi volt a problémája a pályázattal, emberileg vele, vagy a színházzal. Márta István szerint a szakma, a társulat és a közönség is mögötte áll, és gazdaságilag is minden rendben van a színháznál.

Szerkesztőségünk rendszeresen megkeresi Dörner Györgyöt, aki azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: "A Színház.hu és az MTI elsőbbséget élvez, amíg ők nem keresnek, nem nyilatkozom senkinek. Lehet, hogy magának fontos, hogy az önök napilapjában megjelenjen a nyilatkozatom, de nekem egyáltalán nem az.” Az Új Színház leendő igazgatója egyelőre nem élt a nyilatkozás lehetőségével.

LEGFRISSEBB KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

Tiltakozás Dörner kinevezése ellen - Neves művészek aláírásával

Tiltakozás Dörner kinevezése ellen - Neves művészek aláírásával

Neves művészek, újságírók, írók is tiltakoznak Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen. A Revizoron bárki csatlakozhat. »

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.