Nyílt levél Tarlós Istvánnak Berlinből

2011. november 8. kedd, 20:13

A több mint négyszáz nemzetközi tagot számláló Berlini Művészeti Akadémia tiltakozásának adott hangot az ellen, hogy "szélsőjobboldali" színházi vezetőket neveztek ki az Új Színház élére Budapesten.

tarlos

Tiltakozik a Berlini Művészeti Akadémia

"Ez tartósan károsítja a magyar kultúrnemzet megítélését világszerte" - olvasható a Tarlós István budapesti főpolgármesternek kedden küldött nyílt levélben.
A nyílt levéllel a Klaus Staeck plakátművész által vezetett akadémia csatlakozott ahhoz a számos magyar és külföldi tiltakozóhoz, akik az ellen szólaltak fel, hogy a "bevallottan antiszemita" Csurka István és "elvbarátja", Dörner György került az Új Színház élére - írta a dpa német hírügynökség.
"A politikus és író Csurka antiszemita beállítottsága és Dörner fasisztabarát Jobbikközelisége, valamint utóbbi azon kinyilvánított szándéka, hogy az Új Színházat egy Hátország színházzá alakítsa a liberális elvek elleni harcban, teljességgel ellentmond az európai kulturális közösség szellemének" - olvasható az akadémia levelében.

 

Az MSZP felszólítja a főpolgármestert

Az Új Színház ügyéhez az MSZP is hozzászólt, ez alkalommal Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezető-helyettese írta alá nyílt levelüket: "Ismét kezdeményezzük, hogy Tarlós István vonja vissza Dörner György Új Színház élére történő kinevezését. Kezdeményezzük továbbá, hogy a közgyűlés vonja vissza a főpolgármesterre átruházott kinevezési hatásköröket. A Fidesz felelőssége, hogy hagy-e egy fasiszta eszméket valló intendánsra támaszkodó igazgatót egy budapesti színházban. Szakmai, tartalmi és elvi kritikák fogalmazódnak meg hetek óta mind a kinevezéssel, mind a pályázattal kapcsolatban. Itt az idő, a Fidesz-frakció jobb belátásában bízva, hogy közösen megakadályozzuk, hogy a szélsőjobb teret kapjon Budapest kulturális életében. Felszólítjuk Tarlós Istvánt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza Dörner György kinevezését.  Felszólítjuk a Fideszt, hogy szavazza meg előterjesztésünket, amely visszahelyezné a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe a színházigazgatói kinevezéseket.

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.