Exkluzív interjú készült Pozsgai Zsolttal

"Támadásokról beszélünk, amikor itt vannak tények"

2011. október 17. hétfő, 10:43

Pozsgai Zsolt egy hete elvállalta a felkérést az Új Színház főrendezői-fődramaturgi posztjára. A színházi ember az Echo Tv Film, Színház, Muzsika és egy csepp Irodalom műsorának adott interjúban kiállt amellett, hogy nem szakmai alapokon nyugszanak az utóbbi idők támadásai.

- Hatalmas vihart kavar az Új Színház körüli igazgatói intendáns kinevezés és Pozsgai Zsolt, mint főrendező került először a képbe. Mi volt az első reakciód, mikor elindultak ezek a támadások? Mi volt az első reakciód, amikor felkértek erre a pozícióra?

Pozsgai Zsolt: Azért érdekes ez, mert most támadásokról beszélünk, amikor itt vannak tények. A tények azok, hogy van egy Érdemes Művész, Dörner György, aki általános szeretetnek örvend, ami a színészi szakmai köröket illeti. Játszik mindenféle színházban, szinkronizál; egy nagyszerű barát. Többször dolgoztunk együtt vidéken is, filmeztünk is. Kötünk szó politikáról szó soha nem esett, ezt megtartottuk magunknak. Neki van egy mestere, Csurka István, aki a magyar drámairodalom egyik legnagyobb egyénisége. Most jövünk egy Csurka-premierről a Karinthy Színházból, ahol Böhm György rendezte Csurka István egyik régi darabját, és nagy sikert ért el. Vagyok én ebben a képben, aki tudja, hogy mit műveltem eddig az tudja, hogy valamiféle szakmaiságot képviselünk. Így vagyunk hárman. Ez még önmagában nem lenne ok semmiféle támadásra. Van velünk szemben egy olyan színház, az Új Színház, ahol nagyon kiváló színészek vannak. Én úgy gondolom, szakmai szempontok alapján, hogy az Új Színház az utóbbi pár évben elfáradt. És miért ne fáradt volna el? Tizenvalahány évig van egy igazgatás, és van egy elképzelés, ezek cserélődni szoktak. Nemcsak ez, a Víg, a Madách, a vidéki színházak, bármelyik. Ez egy teljesen természetes folyamat.

zsolt_pozsgai

- Annakidején Márta István ellen is mentek támadások, amikor őt nevezték ki az Új Színház élére.

Pozsgai Zsolt: Annál is inkább. Székely Gábort, aki akkor megalkotta az Új Színházat, az Arany János Színházból, őt nagy megdöbbenésre távolították el a posztjáról. S merem mondani, hogy a még kissé ismeretlen Márta István, aki főleg zenészkörökben volt ismert, került a helyére. Akkor azt mondták: ilyenfajta színházi múlt nélkül, hogy lehet valakit kinevezni egy Székely Gáborral szemben. Most viszont nem ez a helyzet, mert ennek a triónak azért van egyfajta szakmai múltja, ami azért garantálhat valamiféle helyzetet.

- Mivel magyarázod ezeket a támadásokat? Politikai támadások? Mert ezek szerint nem lehetnek szakmai támadások. Mi lehet e mögött?

Pozsgai Zsolt: Lehetnek e mögött valamiféle pénzügyi érdekellentétek. Azok a támogatások, melyek jönnek a fővárostól, miféle csatornákon és hová juthatnak el? Azt is el tudom képzelni, hogy az egész ügy nagyon jól jött valamilyen körnek, bár nem tudom milyen, körnek. Azért vagyok kétségbeesve, mert olyan ellenségekkel harcolunk mostanában, akiket nem látunk. Nem tudom, kinek áll érdekében Csurka, Dörner és Pozsgai nevét felhasználva, valamiféle ideológiát gyártva eköré, hogy valaki eltávolítson akár a politikai, akár a közéletből. Ez nem szakmai alapon megy, az biztos. Mióta az ügy kipattant nagyon sok furcsaság ért, jó és rossz egyaránt. Nagyon sok e-mailt, levelet, sms-t kapok innen és az országhatáron túlról is, akik azt mondják, hogy támogatják ezt a triót, és igenis szerintük a magyar drámának kell, hogy legyen egy otthona. Ugyanakkor olyanfajta jelzések is érnek, amelyek már folyamatban levő tárgyalásaimat, vagy munkáimat állították le. Azt is érzékelem, hogy van pár olyan pályázatban már előfordult név, aki nagyon gyorsan el i határolódott magától a Dörner-féle színházi modelltől. Leveleket irogatnak, mosogatják magukat, próbálkoznak kihátrálni ebből a helyzetből. Én nem hátrálok ki, mert nekem nincs miért kihátrálni. Hiszek ebben a színházi struktúrában, hiszek a Döribe, és abban, hogy ez az Új Színház így tovább folytatható lesz.

- Most már az internete olvasni, hogy több százan, talán már több ezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, hogy ne legyen Budapesten újnáci színház. Újnáci színháznak aposztrofálják, még a beindulása előtt a ti nevetekkel fémjelezendő színházat.

 Pozsgai Zsolt: Érdekes lenne, ha egyszer valaki tisztázná azt a fogalmat, hogy mit ért azalatt, hogy náci. Ez most mit takar egyáltalán. Azt hiszem, nagyon javasolnám is Dörnernek, hogy ez a jelző egyáltalán felmerült, akkor nagyon súlyos pereket akasszon a nyakába annak, aki ezt ráteszi. Én nem nagyon foglalkoztam ezzel a kérdéssel, de azt nem tudom, hogy hogyan lehet náci darabot csinálni. Ennek semmi értelme nincsen. 



Ide kattintva, az Echo TV oldalán megtekintheti a Pozsgai Zsolttal készült teljes interjút

 

apcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész


Forrás: Echo TV

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.