Molnár Piroska a Nemzet Színésze

2011. április 27. szerda, 16:34

Komlós Juci, a Nemzet Színésze halálával hatalmas űrt hagyott szerettei, barátai és rajongói körében. Helyébe olyan művész kerülhetett, aki betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - szezononként egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Már megvan a válasz a kérdésre, hogy ki az: Molnár Piroska. A Színház.hu biztos forrásból tudja: Törőcsik Mari és Haumann Péter is megerősítette nekünk a hírt.

"Épp most kaptam a hírt, bevallom, még alig tudok megszólalni" - mondta a Színház.hu-nak Molnár Piroska, aki éppen órát tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábosztályának, amikor értesítették telefonon. "Természetesen nagy öröm, kollégák, mégpedig nagyszerű kollégák választottak maguk közé, ez a legnagyobb dolog, ami az emberrel a pályáján történhet. Kis szomorúság, hogy Komlós Juci, akinek a helyére választottak, nincs köztünk" – nyilatkozta később. 

 

piroska

 

Azt is hozzátette, nem hisz semmiféle misztikus dologban, most azonban mégis az jutott először eszébe, hogy harmadéves főiskolás korában együtt öltözött Komlós Jucival Kazimir Károly Thália Színházában. "Kaffka Perét játszottuk, és az édesanyám akkor már haldoklott. Minden éjszaka utaztam hozzá, hogy hajnalban egy kicsit találkozzunk. Egy nap azt mondták, ne jöjjek vissza, mert nincs sok hátra. Táviratoztam a színházba, hogy maradjon el a másnapi előadás, és Komlós Juci külön is megkérte Kazimirt – így is lett. Tehát mégis érzek valami lelki kapcsolatot, szimbolikus kéznyújtást – ez volt az első gondolatom". Bár még friss a hír, máris van terve a Nemzet Színésze címmel járó anyagi juttatással. Emlékeztetett arra, hogy hat éve van már csak az aranydiploma átvételéig. A színművészetin való lediplomázásának 50. évfordulóját pedig azzal akarja megünnepelni, hogy díjat alapít a végzős egyetemisták számára.

 

Személyéről a Nemzet Színészei – Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza, Törőcsik Mari - szavazással döntöttek. Haumann Péter elárulta nekünk, hogy egy óra alatt határoztak. Törőcsik Mari - aki éppen dolgozni szaladt- elmondta, hogy nagyon örül és gratulál. 

 

“Szerintem azért hívnak, mert tudják rólam, hogy munkabíró vagyok, és megbízható. Miattam még nemigen maradt el előadás, mindent lelkiismeretesen csinálok. Meg az is lehet, hogy mások keményebbek, és tudnak olykor nemet is mondani. Én nem tudok. Még akkor sem, ha úgy is érzem, hogy ezt már nem kéne. Ha kicsit kapacitálnak, kicsit udvarolgatnak, elcsábulok, és azt mondom, hogy na jó, ez az egy még jöjjön. Nem szeretem a konfliktust, nem akarok senkit megbántani, erős bennem a megfelelési vágy. Ezért aztán loholok ide-oda, ahelyett, hogy hímezném otthon a járókeret-takarómat” – nyilatkozta nemrég a Nemzeti Színház színésznője.

 

molnarpiri

 

1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Kétszer erősítette a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatát, 1971-től 8 éven keresztül, majd 1984-től 18 éven át. Közben (82-től) a Katona József Színház tagja is volt. Munkásságát 1977-ben Jászai Mari-díjjal, 1981-ben Érdemes művész, 1990-ben Kiváló művész címmel, 1993-ban Déryné-díjjal, 1995-ben Kossuth-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2008-ban Hazám-díjjal ismerték el. 1999 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

 

“Én már ráálltam arra, hogy a színpadon éljem ki szenvedélyeimet, nagy fellobbanásaimat, felfokozottabb érzelmeimet. Nem is tudom, mit csinálnék, ha mégis jönne valaki. Ha találkoznék valakivel, akinél azt érezném, amit régen.… Biztosan nagy bajba kerülnék! Nem bírnám már még egyszer a fürdőszobapolcomon a borotva látványát és a felhajtott vécéülőkét elviselni.… Persze olykor fordul elő, hogy meglegyint valami, ha meglátok egy zongoristát, egy karmestert – úgy látszik, a zenészek különös hatással vannak rám. Vagy magas hőfokon próbálunk valamelyik kollégával, de akkor sem engedem már, hogy hatalmukba kerítsenek ezek az érzések. Jó, hogy még vannak ilyenek, és ennyi elég” – fogalmazta meg nemrég a Nemzet legújabb Színésze.

 

Gratulálunk Molnár Piroskának!!!!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.