Bozsik Yvette a Trafó új igazgatója

2012. január 16. hétfő, 16:01

Tarlós István döntése értelmében 2012. július 1-jétől 2017. június 30-ig Bozsik Yvette vezeti a Trafót. 

Az igazgató feladatairól

Bozsik Yvette 2012. július 1-jétől öt éven át irányíthatja a Trafót. A pályázati kiírás szerint feladata a színház művészeti programjának kidolgozása, amelynek szempontjai között van a kortárs magyar és nemzetközi előadóművészeti csoportosulások reprezentatív megjelenítése, az intenzív együttműködés a független előadóművészeti műhelyekkel, továbbá fiatal és innovatív képző-, film-, fotó- és videóművészek bemutatása.

yvette_bozsik

Bozsik Yvette, Fotó: Origo.hu

Bozsik Yvette a Színház.hu-nak:

Amikor megjelent a kiírás, többen megkerestek a táncszakmából és kérték, hogy pályázzak. Nagy dilemmát okozott, hogy mit tegyek. A határidő végéig töprengtem. Végül nem azért döntöttem úgy, hogy indulok a Trafóért, hogy legyen saját színházam, hogy a Bozsik Yvette Társulatnak helyet szerezzek, vagy hogy táncszínházzá alakítsam a Trafót, hanem azért, mert komoly szakmai közösség helyezte belém a bizalmát. Sokan úgy látják, képviselni tudom azt a fajta nyitottságot, ami eddig hiányzott, ami segíti, hogy minél szélesebb körben kerüljenek hazai alkotók is a Trafóba. A független területen két éve óriási változások történtek. Minden, ami addig biztosnak tűnt, megbomlott. A pályázati rendszer nem jelentett többé garanciát arra, hogy működni tudnak a társulatok, hosszú ideig nem jutottunk támogatáshoz. A Trafónak segítő szerepet kellett volna és kellene betölteni. Mi, a Csabával szeretnénk integrálni a különböző művészeteket, ha nyerünk, hiszen nemcsak a tánc iránt vagyunk elkötelezettek. Mindketten tanárok is vagyunk, Csaba a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít, én pedig a Táncművészeti Főiskola koreográfus tanszékvezetője vagyok, és a fiatal generáció kiemelkedő koreográfusait, például Duda Évát, Gergye Krisztiánt, Fodor Zoltánt is én tanítottam. Olyan személyiség vagyok, aki háttérbe tud vonulni és képes adni. Erre szükség lesz, ha a mi pályázatunk nyer.

A Trafó jelenlegi igazgatóját az Origo arról kérdezte, mihez kezd, ha nem nyer:

"Ha más intézményt kellene keresnem, ebben a profilban biztosan nem találnék semmit Magyarországon. Kerestek már meg olyan szándékkal, hogy kéne csinálni egy új Trafót valahol, de nem gondolom, hogy lenne realitása a dolognak, mert ma már le kell számolni azzal a "szegény színház" koncepcióval, hogy a semmiből is lehet színházat csinálni. Itt azért pénz kell: akkor fognak komolyan venni, ha azt látják, hogy a te batyudban is van valami. Annak a művészetnek, amit mi csinálunk, a szakmai színvonalon túl, egy nagyon komoly részét kereskedelemnek hívják, akkor vagy jó, ha eladó és vevő is vagy egyszerre. Ez egy nagyon fontos tapasztalat".

Szabó György a Színház.hu-nak arról is beszélt, mire kell ügyelni a Trafóban:

"Ha nagyon tömören fogalmaznék, azt mondanám, úgy kell komponálni, hogy egyensúlyt teremts a színház, a tánc, a zene és a képzőművészet között. Tehát a műsorszerkesztés során figyelni kell az arányokra, ezért sem lehet mindig, mindenkinek lehetőséget biztosítani. Emellett a közönség szempontjait sem szabad elfelejteni. Nem lehet kizárólag kísérleti munkákat bemutatni, ugyanis lényeges, hogy az intézményt szeresse, szeretni tudja a közönség, mert ekkor fog ismeretlen dolgok iránt is bizalmat táplálni".

Szabó György pályázata itt olvasható.

Bozsik Yvette pályázata itt olvasható.

 


BOZSIK CSAPATÁBA HÍVJA SZABÓT - TERVEKRŐL MESÉLT

"A Trafó elsősorban annyiban lesz más, hogy a magyar kortárs művészetnek szeretnénk nagyobb bizalmat adni" - fogalmazott az MTI-nek adott interjújában a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus, akinek ügyvezetői kinevezését hétfőn hozta nyilvánosságra a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.


Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.