Alternatív megoldás? - Befogadó kőszínházak, utazó függetlenek

A Hólyagcirkusz Társulat pályázatot hirdet

2011. október 12. szerda, 09:02

A Hólyagcirkusz Közhasznú Egyesület pályázatot hirdet kőszínházak, illetve fenntartó önkormányzataik számára hiánypótló és költséghatékony alternatív színházi előadásainak befogadására.

35505_4

 

A Hólyagcirkusz Társulat 2012-ben 15 éves lesz! Ám a jelentős évforduló közben kultúrpolitikai változások eredményeként, jelenlegi partnerünk a Merlin Színház költözésével, megszűnésével, társulatunk elvesztette befogadószínházát. Minden rosszban van valami jó – mondják, így mostani kezdeményezésünkkel szeretnénk mi is hozzájárulni a magyar színházi élet strukturális megújulásához!

A Hólyagcirkusz zenés bemutatóival egyedülálló, eredeti színházi formát teremtett, amelyet megszületése óta hazai és nemzetközi grémiumok díjaznak, kritikusok méltatnak és nézők különböző generációi éltetnek.

Felhívásunkban a pályázók öt kamaraelőadás közül választhatnak, amelyekről a honlapunkon részletes információk találhatóak. Ezek az előadások: a Zenekatasztrófa, a Zsúr, a Kant, a Tudom, hogy élsz és a Kulterer című produkciók. Opcionálisan megjelölhető még beavatószínházi előadásunk a Pisztrángötös a manézsben, illetve társulatunk szabadtéri látványkoncertje, A világvége biciklistái című bemutatónk is.

A beküldendő pályázatoknak formai követelménye nincs, tartalmilag a pályázó színházak vezetésének vendégjátékok lebonyolítására vonatkozó ajánlattételeit várjuk. A beérkezett jelentkezéseket egyesületünk öttagú elnöksége rangsorolja és kedvező feltételek megléte esetén (alkalmas előadáshelyszín, minimális technikai adottságok, többszintű közönségszervezés) vállalja, hogy a produkciók tiszteletdíjait valamint a szállítási költségeket kölcsönös megállapodás reményében fedezi.

Mivel a Hólyagcirkusz hazai viszonylatban a főváros határain túl még mindig kevéssé ismert, pályázatunkon előnyt élveznek azok a vidéki színházak, amelyek többségükben a Magyar Teátrumi Társaságon keresztül, annak megalakulása óta nem egyszer üzenték, hogy a kísérletező alternatív előadásoknak a kőszínházak falain belül is van helyük.

Az elmúlt években szórványosan elinduló együttműködések révén, a budapesti Katona József Színház, az Új Színház, és e tekintetben a kiemelten közszolgálati Nemzeti Színház a még talán érvényben levő előadóművészeti törvény VI-os kategóriájába sorolt független színházaknak többször lehetőséget adtak arra, hogy szerepvállalásukkal minél szélesebb körben segítsék a hazai színházi kultúra sokszínűvé válását, előmozdítsák a kortárs színházművészet kommunikációját a társadalommal. Emellett persze rangos fesztiváljaikon Pécs, Nyíregyháza, Debrecen és legutóbb Kecskemét színháza is vendégül látott kiemelkedő alternatív színházi produkciókat. Most pedig a szakmai összefogást sürgető tendenciák folytatásaként, szükségszerű gazdálkodási kényszerek hatására elérkezett az idő, hogy a hazai kőszínházak repertoárjukat állandó befogadó tevékenységgel bővítsék, és annak is itt van az ideje, hogy az állam e független színházakat patronáló strukturális nyitás törvényi támogatásával a finanszírozást eredményesebbé, színházait pedig még inkább közönségbaráttá tegye.

A pályázatra való jelentkezés és annak elbírálása 2011. december 31-ig folyamatos.

A jelentkezéseket a bladdercircus@gmail.com email címre várjuk.

Hólyagcirkusz Társulat

 

 

A Hólyagcirkusz Társulat pályázható előadásai

 

 

   Kulterer

 

   Tudom, hogy élsz

 

 

Kant

 

Zsúr

 

Zenekatasztrófa


Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.