Egyre több részlet szivárog ki Koltay Gábor pályázatából

"Röpködnek a fenyegető levelek"

2012. január 22. vasárnap, 13:52

Az Észak Hírnök nevű portál már a programot is tudni véli. Koltay Gábort arról kérdeztük, miért nem teszi közzé pályázatát.

ketten

Az Észak Hírnök nevű portál néhány napja egy szövegrészletet szivárogtatott ki Koltay Gábor pályázatából. A Miskolci Nemzeti Színházra pályázó rendező a dolgozat 49. oldalán azt írja: az Aradi Vértanúk Emléknapján, Karácsonykor, Szilveszterkor, a Holokauszt Emléknapon, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc ünnepén, Trianon évfordulóján és a Magyar Szabadság Napján szavalna, énekelne és táncolna titkárnőtől, színházi bútoroson át mindenki. „Elképzelésünk szerint ezen alkalmakkor egyedi szerkesztésű, a tematikát más-más oldalról feldolgozó műsor bemutatójára kerülne sor, amely a Színház színészeinek közreműködésével a teljes társulat (beleértve a műszakot, a kiszolgáló személyzetet és az adminisztratív apparátust is) előtt zajlik, azok családtagjainak, hozzátartozóinak, barátainak bevonásával. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ezen fontos alkalomból az egész színházi közösség szeretne valami fontosat, ma is hasznosíthatót megfogalmazni, azaz igyekszik közösen gondolkodni a világról."

Miután ez az idézet kikerült, egyre több komment érkezett a lap fórumára. Ezekből kiderül, hogy amennyiben Koltay nyer, a 2012/2013-as évadban a Nagyszínpadon, Szabó MagdaAz a szép fényes napTom FirthCalender Girls, Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat című műveit mutatnák be, illetve sor kerülne a Trombitás Frédi című estre, amelyen az Omega 50 évét ünnepelnék. A Kamaraszínházban Hubay Miklós Elnémulás,  Páskándi Géza Vendégség, és  R.J. Walker A Madison megye hídja című művét mutatnák be, míg a Csarnokban John Lennon élete címmel kísérleti táncprodukciót, illetve Babba Mária legendáját feldolgozó táncjátékot láthatna a közönség Csíksomlyói Madonna címmel. Emellett kétszereplős színpadi játékokat és előadóesteket is tervez Koltay.

kissrepertoarEz Kiss Csaba repertoárterve

A Színház.hu megkereste Koltay Gábort, aki elmondta, egyelőre nem kívánja közzétenni pályázatát, többek között azért sem, mert nem szretné, ha haramiák kezébe kerülne a dolgozat. "Mivel a pályázatom több kézen forog, nem csoda, ha kiszivárog belőle egy-egy részlet. Elkedvetlenít, hogy kivesznek belőle pár sort, félremagyarázzák, kommentárokat fűznek hozzá, csúsztatnak, az eredeti kontextus pedig elvész. Láthatóan rámszállt egy csapat, röpködnek a fenyegető levelek. De egy gyakorlatlan demokráciában, amikor különféle értékrendek érvényesülnek, az ilyesmivel számolni kell. Mostanában mindig elfajulnak a dolgok... Az kifejezetten rosszul esik, hogy Kiss Csaba több ízben dehonesztáló módon nyilvánult meg velem kapcsolatban, akár Facebook oldalán, akár kommentelőként. Megjelöltem őt a pályázatomban, mint rendezőt, akivel együttműködnék, de különbözőek vagyunk... Egy biztos, meg kell őrizni a nyugalmunkat" - fogalmazott Koltay Gábor.

 

Forrás: Észak Hírnök, Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.