Szélsőséges tüntetők dulakodtak az Új Színháznál

Hétfőn memorandumot olvas fel számos színház

2012. február 1. szerda, 20:27

Több tucat szélsőjobboldali ellentüntető zavarta meg a Dörner György elleni antifasiszta tüntetést az Új Színház előtt. A demonstráció előtt Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét Fischer Ádám karmester és Petee Caluwe, a helyi La Monnaie operaház főigazgatója az Új Színház-ügyről. Megerősítették azt a hírt, miszerint hétfőn számos bécsi színházban a kinevezés elleni tiltakozásul memorandumot olvasnak fel.

MA TÖRTÉNT

A MEASZ demonstrációján a legnagyobb zászló egy régi SZDSZ-es lobogó volt, de uniós, nemzetiszínű és Che Guevarát ábrázoló zászlókat is lengettek. A pódium előtt Együtt a szélsőjobboldal ellen, együtt a köztársaságért" feliratú molinót feszítettek ki.

A tüntetés főszervezője, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a Paulay Ede és a Dalszínház utca kereszteződésében felállított pódiumról azt mondta: "nem szabad hagyni, hogy a szélsőjobboldal ellepje az országot, ezért minden demokratának és antifasisztának össze kell fognia".  A szervezet elnöke Dörner Györgynek az Új Színház élére történő kinevezésével kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármester "strómanságával" újra közintézményeket foglaljanak el "a nyilasok unokái". 
A rendezvényen mások mellett felszólalt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője. Azt mondta, sokáig reménykedtek abban, a főváros "ért a szóból, és visszafordul a sötétségbe vezető útról". Azt is közölte, hiába hitték ezt, mert Csurka István személyében ugyan nem, de a szellemiségében ezentúl meghatározhatja az Új Színház működését. Kiemelte: "ma megkezdődött Dörner György uralkodása", de ez nem tart sokáig, mivel a művészetet és színházat "csak ideig-óráig lehet sötétségben tartani".
A rendezvényt, amelyen közel 200-an vettek részt, az Örömódával kezdték, amit hangos füttyszóval fogadott a közel 50 ellentüntető. Az ellendemonstrálók a Dalszínház utca és az Andrássy út kereszteződésében sorakoztak fel, fekete egyenruhában, árpádsávos sálban. Végig bekiabálásokkal és füttyszóval zavarták a beszédeket. A tüntetés résztvevői erre "nácik haza!" felkiáltásokkal válaszoltak. 

A rendőrök a szervezők kérésére beavatkoztak a tüntetés közben, ugyanis nem sokkal a demonstráció kezdete után néhány tucat ellentüntető a színpad közvetlen közelébe ment, ott fütyülni kezdett, a beszédek közben folyamatosan fújoltak és azt kiabálták, hogy "hazaárulók és mocskos zsidók" . A szervezők a színpadról előbb megkérték őket, hogy távozzanak, de miután folytatódott az ellentüntetők akciója, a rendőrök segítségét kérték.

A rendőrök ezután előbb megpróbálták elválasztani a két tüntető csoportot, majd dulakodás alakult ki a rendőrök és a kiabáló ellentüntetők között. Végül a rendőrök több, árpádsávos sálat és kitűzőt viselő tüntetőt letepertek majd hármat közülük elvezettek. Ezután kiszorították őket az Andrássy útra, és elválasztották a két tábort.

Az ellentüntetők végül a Balettintézet egykori épülete előtt elszavalták a Magyar Hiszekegyet, majd elvonultak a Deák Ferenc tér felé, az Országház melletti Károlyi-szoborhoz. A környező utcákat a rendőrség kordonokkal lezárta, a sajtóértesülések szerint a környéken több száz készenléti rendőrt és tucatnyi rendőrautót lehetett látni.

      

TEGNAP KAPTUK A HÍRT 

Levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Fischer Ádám karmester, hogy az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra.

MEMORANDUMOT OLVASNAK MAJD FEL

Fischer Ádám szerdán Brüsszelben, Peter de Caluwével, a helyi La Monnaie operaház főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol ismét felhívta a figyelmet levelében foglaltakra. A néppárti képviselőknek elküldött írásban Fischer Ádám úgy fogalmazott, hogy "Dörner György igazgató ... háziszerzője, a magyar antiszemitizmus doyenje, Csurka István szellemében óhajtja vezetni a színházat". Ijesztőnek nevezte, hogy "a kormányzó párt kapcsolata rasszista és antiszemita csoportokkal láthatóan szorosabb, mint ahogyan a nyilvánosság számára látható, illetve vélelmezhető volt". Azt kérte a frakció tagjaitól, hogy "gyakoroljanak nyomást a Fideszre: hirdessen zéró toleranciát a szélsőjobboldallal szemben".

A karmester a magyar néppárti (Fidesz-KDNP) képviselőknek külön küldött kísérőlevélben úgy vélte, hogy "a magyarországi antiszemita tendenciákról szóló viták esetében előbb tisztázni kell a veszélyes antiszemita megnyilvánulások definícióját is". Az MTI-nek Fischer Ádám elmondta: célja nem az volt, hogy bárkit is pellengérre állítson. Leszögezte: már akkor úgy gondolná, hogy kezdeményezésével sokat elért, ha levele nyomán párbeszéd kezdődne a témáról.

De Caluwe, a tavaly az év operaházának választott Théatre Royal de la Monnaie főigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kinevezés elleni tiltakozásul hétfőn az előadások előtt egy memorandumot olvasnak fel több európai város színházában. Jelezte, hogy az ő intézménye is támogatja ezt a kezdeményezést. Az MTI birtokába került szöveg - amelyet Markus Kupferblum osztrák rendező jegyez - úgy fogalmaz: "ma Budapesten a város egyik legfontosabb színházát olyan új vezetőknek adják át, akik sok éve nyilvánosan vállalják szélsőjobboldali nézeteiket. (...) Kinevezésük egy tabut tör meg."

Markus Kupferblum információi szerint a memorandumot felolvassák számos bécsi színházban, például a Burgtheater, a Volkstheater és a Schauspielhaus színpadán, Klagenfurtban, Linzben, a müncheni Kammerspielében, a Brüsszeli Nemzeti Színházban, Gentben és Liege-ben, a párizsi Théatre Nanterre-ben, több londoni színházban és néhány spanyol, holland, lengyel, cseh, finn, szlovén és görög teátrumban.

Forrás: MTI, Origo.hu, Színház.hu

Kapcsolódó anyag:

Ez történt az ÚJ Színház előtt - A tüntetés képei

A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a fővárosban az Új Színház elé. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ...»

 

 


Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.