Eperjes otthagyja az Új Színházat

Pozsgai Zsolt írt ez ügyben

2012. március 19. hétfő, 22:22

Elhagyja az Új Színház társulatát Eperjes Károly a Blikk információi szerint. A Színház.hu megkérdezte erről Pozsgai Zsoltot, az Új Színház főrendezőjét, aki később kiegészítette szavait.

"Eperjes csak három rendezővel hajlandó együtt dolgozni. Azért távozik, mert nem velük dolgozunk. Szamóca művészeti tanácsadó a veszprémi színházban, ott dolgozik majd teljes állásban" – mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő informátor.  "Eperjesnek március 31-ig kell válaszolnia arra, hogy akar-e maradni vagy sem. Semmi esélyt nem látok arra, hogy marad, ennek ellenére Dörner György igazgató és én is nagyon örülnék neki, ha mégis így döntene" – mondta a lap szerint Pozsgai Zsolt, aki a színész állítólagos feltételei kapcsán a Blikknek csak annyit mondott: "Van olyan színész, aki meg akarja válogatni, hogy melyik rendezővel hajlandó együtt dolgozni. De nevet ne várjon tőlem".


A Színház.hu korábban kereste a témában Eperjes Károlyt, hogy megtudja, igaz-e a hír, miszerint megválik a budapesti társulattól, de nem kívánt erről nyilatkozni. A Blikkel pedig azt közölte: "Még nem tartunk ott, hogy erről beszéljek. Nincs kiforrva ez a helyzet, ezért ezzel kapcsolatban nincs mit mondanom" .

 

Lapunk elérte telefonon Pozsgai Zsoltot, aki a következőket fogalmazta meg az ügy kapcsán: "Eperjes Károly március 31.-ig eldöntheti, hogy marad-e az Új Színházban. Azt szereténk, ha nálunk is dolgozna, gondolkodunk benne. Való igaz, hogy ajánlottunk számára olyan szerepet, és olyan rendezőt, akiben nem bízik. Én nagyon szeretném, ha fiatal rendezőkkel dolgozna együtt, akik esetleg megújulást hozhatnak az ő színészi pályáján. Viszont egy Kossuth-díjas művészről beszélünk, tehát azt gondolom, eldöntheti kivel szeretne együttműködni. Ha találunk rá módot, akkor az Új Színházban újra láthatják majd. Nálunk bármikor nyitott kapukat dönget".

 

Eperjes és az ÚJ Színház viszonyáról korábban Gáspár Sándor nyilatkozott a Színház.hu-nak: "Az, hogy az Új Színházra beadott pályázatot Dörner György, csak úgy történhetett meg, hogy előtte Eperjes Károllyal egyeztetett. Nem kell különösebb IQ ahhoz, hogy ezt az ember átlássa. Fájdalom, hogy Eperjes Károly, aki győri levitézlését nem tudta elviselni, úgy érezte, hogy kapóra jöhet egy ilyen pályázati helyzet és Dörner György igazgatói ambícióit újra táplálva revansot vehet. Ez azért is szomorú, mert azt gondolták, hogy ki lehet engem kerülni, hiszen jól feltételezték rólam, hogy ilyen gagyiban, mint a pályázatban leírtak, nem veszek részt." - fogalmazott a színház távozó színésze.

 

-----------------

Cikkünk megjelenése után Pozsgai Zsolt, az Új Színház főrendezője egy kiegészítést juttatott el hozzánk, amelyet ezennel közlünk:

 

Kiegészítés:

"Eperjes Károly még az Új Színház művésze. És nincs épeszű színházi vezető, aki örül annak, ha ilyen művészi kvalitású színész, mint ő megválik a társulattól. A Blikk információi arról, miért és mennyiben támogatta Dörner Györgyöt - legjobb ismereteim szerint valótlanságon alapulnak. Ezt a történetet máshogy ismerem.  Az Új Színház esetében egy színházi program kapott bizalmat. És ennek megfelelően el is kezdtük a munkát. A héten mutatjuk be a Kodolányi-darabot, próbálják Páskándi Vendégség-ét, április elején még két magyar mű olvasópróbájára kerül sor. Előkészületben van az őszi Nyírő-bemutató, majd Jókai, Wass Albert kerül sorra. Ebben a programban Eperjes Károlynak nagyon is lenne méltó feladat, sőt, annak örülnék, ha ő is segítene választani. Illyés Gyulától Tamási Áronon át akár Sárospataki Istvánig bőven akad főszerep az ő személyiségére, színészetére.


Így van ez akkor is, ha kettőnk viszonya „egyoldalú szerelem”. Veszprémben Bujtor István igazgatása alatt nagyszerű feladatokat kaptam, pályafutásom egyik legszebb időszakát jelentette ez a két év. Bujtor halála előtt, nyáron azon dolgoztunk, hogy a veszprémi kamaraszínházat megújítsuk. Hol Pista lakásán, hol a Balatonon szövögettük a terveket, raktuk össze több évre a bemutatókat. Megbízott ennek a programnak a vezetésével. Majd Bujtor halála után ez a terv, és személyem azonnal lekerült a napirendről, amit úgy gondolom, úriemberként intéztem, elfogadtam, hogy Eperjes Károly nem bennem gondolkodik. És nem éreztem ízlésesnek, hogy eltávozott barát ígéreteivel hozakodjam elő, csendben távoztam. És bár világos volt, hogy Eperjes általában mit gondol munkáságomról, leforgathattam egy tévéfilmet Veszprémben, még előbb bemutatott darabomból, melynek szakmai /és nem politikai/ ajánlója volt Eperjes Károly, ezért hálás vagyok neki.


A színház főrendezőjeként úgy vélem, hogy Eperjes Károlynak, ha ő is úgy gondolja, továbbra is megkülönböztetett helye lehetne a társulatnál. És szerintem az ő művészi pályájának is jót tenne, ha nem az eddig általa megszokott rendezőkkel dolgozna. Ezt a megújulást, ezt az új levegőt szeretnénk felajánlani. Hogy él-e vele, vagy sem, az kizárólag az ő dolga. És ilyen pálya, ennyi film és tévészerep, és emlékezetes színpadi alakítás után neki sincs szüksége arra, hogy én, vagy bárki megmondja, merre haladjon tovább. Ez kizárólag az ő dolga.
Viszont nagyon fogom sajnálni, ha március 31-ig azt közli, hogy nem marad. Ebben az esetben nincs más dolgom, mint a továbbiakban sikert, értékes művészi feladatokat kívánjak neki – olyanokat, amilyeneket ő képzel el magának."

 

Források: Színház.hu, Blikk, Pozsgai Zsolt

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.