Hamarosan lehet pályázni a szombathelyi színházra

Jordán Tamás újra indul

2012. február 29. szerda, 08:09

A szombathelyi városi közgyűlés pályázatot írt ki a 2007-ben alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára, ugyanis letelik az első ciklus, Jordán Tamásé.

Pályázatot írnak ki

Szombathely közgyűlése 2007 szeptemberében döntött arról, hogy létrehozza a város történetének első, állandó társulattal bíró kőszínházát, és a színház élére Jordán Tamást nevezi ki igazgatónak. A színház 2009. januárjában még a Hemóban tartotta nyitó előadását, tavaly januárban a Tragédia-bemutatóval nyílt meg a minden ízében megújult Weöres Sándor Színház az Akacs Mihály utcában.

wszszs

Az idén véget ér az első, ötéves igazgatói ciklus: a szombathelyi önkormányzat a legutóbbi közgyűlésen már javaslatot tett az igazgatói pályázat kiírására. A kiírás valószínűleg március 30.-án fog megjelenni, a rákövetkező harminc nap áll rendelkezésre a pályázat benyújtására. A beérkezett dolgozatokat a törvényi rendelkezések szerint bizottság értékeli, amelyben a színházi szervezetek és a szakminisztérium delegáltjai mellett a közgyűlés képviselői is helyet kapnak. Ez utóbbiak: Lazáry Viktor alpolgármester és Czeglédy Csaba, az MSZP-frakció vezetője.

Megkérdeztük Jordán Tamást

"A Merlin Színház tulajdonképpen utánzása volt azEgyetemi Színpadnak. A Nemzeti Színházban azt reméltem, hogy beépíthetjük a Duna felé eső szabadtéri színpadot, és lesz egy olyan 160 fős, mindenre alkalmas hely, ami az említett aurát, fórumot meg tudja teremteni. Tehát az ambícióm mindig is az volt, hogy ne csak színházban vegyek részt, hanem olyasmiben, ami a társadalmat megérinti”. (Jordán Tamás)

Indul-e újra az igazgatói posztért?

Jordán Tamás: Igen. Nagyon szoros a kapcsolatom a várossal és a színházzal. 2007. szeptember 27-én alapította meg a város a Weöres Sándor Színházat. 2008 tavaszán szerződtettem a színészeket, elkezdtük próbálni a nyitódarabot a 9700-at, augusztusban kezdtük meg működésünket a „Hemoban” (Helyőrségi klub), egy ideiglenes épületben dolgoztunk, az Akacs Mihály utca 7. szám alatt és 2011 januárjában tartottuk volt az épületavató előadásunkat Az ember tragédiáját. Tehát én úgy élem meg, hogy érdemben majd’ egy éve működünk, egy éve vagyunk nyugodt körülmények között, éppencsak elkezdük a munkát. Most már összeszokott a csapat, megszerettük az épületet, a város megkedvelt minket, most jöhet az az időszak, amikor learatjuk a termést.

Ön szerint bátorkodik más is pályázni?

Jordán Tamás: Én nem hallottam arról, hogy valaki ezt fontolgatná.

A színház sorsáról a város is dönt. Ön milyen kapcsolatot ápol a szombathelyi vezetéssel?

Jordán Tamás: Úgy tűnik, hogy nem csak a színháznak, de nekem is nagyon jó a kapcsolatom a városvezetéssel, a közönség is elégedett, úgy látszik jó munka folyt itt eddig. Bárki is lesz az igazgató, két fontos feladata van. Az egyik az, hogy erősítse a folyamatot, melynek során a korábban színházzal nem rendelkező város lakosságát hozzászoktatja a színházhoz, -ez is egy munka, időbe telik. A másik, ami a vesszőparipám, hogy továbbra is munkálkodjon annak a tételnek a bizonyításán, hogy a színház nem csak előadásokból áll, hanem agora, fórum, találkozóhely. Fontos, hogy a város megtanulja, hogy a nem csak a produkciók alkalmából érdemes ellátogatnia a színházba.

Nemrég azt nyilatkozta, még 10 évet ráhúzna...

Jordán Tamás: Ezt mondtam volna? Szívem szerint mondanék tizenötöt is, de azért a dolognak vannak határai. Elő tudom kaparni a születési anyakönyvi kivonatomat, ami elkezd önmagáért beszélni. Bár nagyon jól érzem magam, de ilyen korban már nem lehet nagyképűsködni.

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.