Bajban az egri színház - Létszámcsökkentést várnak Blaskótól

2012. március 8. csütörtök, 10:03

Blaskó Balázs tavaly februárban vette át az egri Gárdonyi Géza Színház vezetését 25 tmillió forintos hiánnyal, ami a felhalmozódó tartozások miatt május elejére 65 millióra nőtt. Adósság azóta nem terheli a színházat, ám a város által előirányzott idei költségvetés miatt a huszonöt éves társulat kilátástalan helyzetbe kerülhet. Lapszemle.

A Magyar Nemzet cikkéből:

"Országos viszonylatban a vidéki színházak közül messze az egri kapja a legkevesebb támogatást a fenntartójától, és akárhogy spórolunk, a meglévő forrásokból nem jövünk ki. Azt a mintegy 60 millió forintot a gyakorlatban pénzmaradványként kellett volna kezelni, hiszen eredetileg tavaly év végéig kellett volna elköltenünk. Ezt a pénzt a város nem pótolta vissza, így ez mindig hiányozni fog. Rendkívül nehéz helyzetbe kerültünk: párhuzamosan kellene az épületfenntartást és a produkciókat finanszírozni, ami lehetetlennek látszik" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Blaskó Balázs, aki szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy április elsejétől a színház gazdasági részlegét beolvasztják az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményébe (EKVI) és így a színház elveszíti önálló gazdálkodását.

blaskoFotó: Magyar Nemzet, fotós: Béres Attila

"Olyan bürokratikus rendszerben kell majd működni, amely csak a meglévő források felhasználását engedélyezi. Ez ellentmond a színházi gyakorlatnak, hiszen csak feltételes bevételekre támaszkodva tudunk tervezni. A bérletek meghirdetésénél például még nem áll rendelkezésre a produkciókhoz szükséges anyagi forrás, az alkotókkal ennek fényében kötünk megállapodást. Ezt viszont az EKVI nem fogja ellenjegyezni, így képtelenség lesz bármilyen produkciót is létrehozni" - hangsúlyozta a színidirektor. 
A város a megszorítások mellett az évad végéig a közalkalmazottak tízszázalékos létszámcsökkentését várja el az igazgatótól. A városvezetés indoklása szerint intézményen belül kell a pénzhiányt megoldani. "Nem segít ez a megoldás rajtunk, a művészeti kisegítő és műszaki kollégákat illetően már így is kevesen vagyunk. A városnak el kellene döntenie, milyen színházat akar valójában működtetni. Egy ennyire alulfinanszírozott teátrumtól nem lehet elvárni, hogy a kiemelt kategória elvárásainak hosszú távon megfeleljen" - vélte Blaskó Balázs.

Forrás: Magyar Nemzet

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.