"Rémhírek terjednek" - Villáminterjú Szűcs Miklóssal

2012. április 18. szerda, 12:07

Szűcs Miklóst, a Kamaraszínház igazgatóját arról kérdeztük egy villáminterjúban, hogy milyen helyzetben van most az intézmény, és mi várhat a színházra a jövőben.

szucs

Mi a helyzet most a Kamaraszínházban? Úgy tudni, megérkezett az ígért támogatás, ugyanakkor végelszámolásról is szólnak a hírek.

Szűcs Miklós: A jó hír annyi, hogy a kormány által a szezon második felének működésére jóváhagyott (147 millió forint) megérkezett. Ami nem jó hír, hogy a pénz megérkezése előtt - tiltakozásunk ellenére - a vagyonkezelő végelszámolót küldött a színházhoz. Ezzel jelentősen megzavarta a színház normális, folyamatos működését. A sajtóban is félreérthető információk jelentek meg „Vége van a Kamaraszínháznak”, „Végelszámoló a Kamaraszínháznál”, stb. A színház nézőinek fele már azt hitte, hogy be vagyunk zárva. Így bár valamennyi színháznál csökken a nézőszám, nálunk is csökkent a látogatók száma.

A legutóbbi társulati ülésen a feszültséget nem csak az okozta, hogy a tulajdonos Vagyonkezelő igazgatója távozott mielőtt tájékoztatást adott volna, hanem az is, hogy megkérdőjelezték az Ön munkáját. Pedig Ön és gazdasági igazgatója többször is hangsúlyozták, hogy a színház gazdálkodásában nincs hiba...

Szűcs Miklós: Sajnos bekövetkezett az, ami előre látható volt. Amikor baj van, akad, aki elkezd a zavarosban halászni. Néhány tag egyéni ambícióit táplálva elkezdte befeketíteni a színházat, valótlanságokat, rémhíreket terjeszt. Például azt állítja, hogy a színház jelentős hiányt halmozott fel. Az igazság pont ennek az ellenkezője! A Budapesti Kamaraszínház 2010-ben a jóváhagyott üzleti tervhez képest 26 millió közpénzt takarított meg. A múlt évben 2011-ben ugyancsak a jóváhagyott tervhez képest a megtakarításunk több mint 36 millió forint volt. 2011. december végén a színháznak egy fillér tartozása nem volt! Gazdasági társaságként az elmúlt években minden támogatásként kapott pénzt kivétel nélkül a közhasznú feladatok ellátására fordítottunk. A nevüket egyenlőre nem említve, ezek a tagok már a műsort is kifogásolják. Szerintük nem jó a műsor. Ami persze képtelenség, hiszen korábbi bemutatóink közül jelenleg 9 van amely 10-11-12 éve műsoron van, nem egy 200-250-300-szor is ment már! Az ebben az évben bemutatott friss Kossuth díjas Kristóf Ágota és öccse Kristóf Attila darabja jelentős sikert ért el, ugyancsak sikeres a Csiszár Imre rendezte A vihar kapujában, mint ahogy nagy siker Sopsits Árpád által rendezett Tisztogatás is, vagy a Tivoliban Spiró Imposztora. Szégyenteljes dolog, hogy valakik ilyen valótlanságok terjesztésére vetemednek, mint például arra, hogy újjáalakult a Művészeti Tanács. Nálunk korábban sem volt és most sincs Művészeti Tanács. Csupán arról volt szó, hogy ne kelljen szinte naponta társulati ülést tartani és néhány embert megkértem, hogy az igazgatóság és a társulat között tartsa a kapcsolatot. Ugyanakkor persze senki nem örült a társulatból, hogy három hónapig nem kaptak fizetést. Ezzel együtt a társulat többsége a művészek, az ügykezelés és kiváltképp a műszak dicséretet érdemel a kialakult helyzetben tanúsított tisztességes magatartásáért.

Mi a színház lehetséges jövője?

Szűcs Miklós: Kidolgoztunk egy új működési modellt, amely részben csonkítaná, megváltoztatná az eddigi működésünket és kevesebbe is kerülne. Persze ez a működés már nem teljesen hasonlítana a több mint 20 éve mind művészileg, mind gazdaságilag nagyszerűen működő, társulattal rendelkező Kamaraszínházra, de azért erre is érdemes volna pénzt áldozni! A támogatás, (adóforintok) a TAO nélkül egyetlen egy magyar színház sem tudna működni. Aki azt gondolja, hogy piaci alapon lehet ma Magyarországon színházat működtetni, az nem tudja mit beszél. Az új konstrukicót a jövő héten fogom nyilvánosságra hozni.

Ön jelenleg milyen jogkörrel rendelkezik?

Szűcs Miklós: A végelszámolótól olyan meghatalmazást kaptam, amely az előadások megszervezésére, a színház szakmai irányítására, a színház működéséhez kapcsolódó támogatás és egyéb finanszírozási megállapodások előkészítésére vonatkozik.

 

 

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.