'Igazából üvölteni szeretnék' - Törőcsik Mari a Nemzeti-pályázatról

2012. december 19. szerda, 09:00

Bár Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter arról számolt be, hogy a szakmai zsűri minden tagja támogatta a Nemzeti-pályázaton nyertes Vidnyánszky Attilát, Törőcsik Mari szerette volna elmondani, ő csak Alföldi Róbertre szavazott, ezért a Színház.hu villáminterjút készített a Nemzet Színészével.

Hétfői sajtótájékoztatóján, melyen bejelentette Vidnyánszky Attila győzelmét a Nemzeti-pályázaton Balog Zoltán, az emberi erőforrás miniszter arról számolt be, két pályázó munkája felelt meg a kiírásban foglaltaknak. Azt is hozzátette Vidnyánszkyt, a személyes meghallgatás alapján, mindegyik bizottsági tag javasolta a vezérigazgatói állás betöltésére, míg Alföldit 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítették. Törőcsik Mari azt közölte a Színház.hu-val, ez nem pontosan így történt.

„Abból, amit Balog Zoltán mondott, arra lehet következtetni, hogy én, akit a Nemzeti Színház delegált a szakértői testületbe, Vidnyánszky Attilát és Alföldi Róbertet is támogattam, de ez nem felel meg a valóságnak. A társulat felháborodott ezen a híren, én pedig egyszerűen tönkrementem ebbe” – fogalmazott a Nemzet Színésze lapunknak. „Borzasztó, hogy közel nyolcvan évesen, 57 éves szakmai múlttal a hátam mögött magyarázkodnom kell egy országnak és az általam imádott társulatomnak, de megteszem, mert annyira lesújtottak a történtek" - mondta Törőcsik Mari.

torocsik

„Barátom Vidnyánszky Attila, az általa rendezett Szarvassá változott fiúval járok tájolni, de az, hogy tisztelem nem azt jelenti, hogy rá voksoltam. Egy alkalommal, amikor épp Debrecenben játszottam, a vacsoránál neki is elárultam, hogy világossá tegyem, Alföldi Róbertre fogok szavazni. Azt is hozzátettem, hogy tisztelem, szeretem, becsülőm őt is és a munkáját is, de engem delegált a társulat, hogy képviseljem, és nem fogadtam volna el a kollegáim felkérését, ha nem értenék egyet a véleményükkel. Most a nagy nyilvánosság előtt is kijelentem, hogy Alföldi jól csinálta azt, amit csinált, és őt szerettem volna igazgatómnak. Most kezdte a legjobb formáját hozni a Nemzeti Színház, most ért be az eddigi munka” – nyilatkozta Törőcsik Mari a Színház.hu-nak.

Arról is beszélt, hogy történhetett ez ügyben félreértés: „Könnyen átrázható vagyok, mert nem tételezek föl senkiről semmi rosszat. Négy pályázó volt, abból kettő teljesen alkalmatlan, ezért nem négyen, csak ketten jöttek meghallgatásra. Vidnyánszky úr volt előbb. Miután távozott, megkérdeztek minket, alkalmasnak találjuk-e, mire azt mondtam, hogy igen, hiszen színvonalas pályázatot nyújtott be. Majd jött az Alföldi úr és én egyedül, rá szavaztam a társulat nevében. Azt is leszögeztem, hogy kizárólag rá voksolok. Utólag azért állítják, hogy két szavazatot adtam le, mert két embert találtam alkalmasnak. Igazából üvölteni szeretnék, csak moderálom magam. Hogy jövök én ahhoz, hogy meghurcoljanak?” – fejtette ki a Nemzet Színésze, aki arról is beszélt, hogy méltatlanul zajlik a pályáztatás, hiszen Ferenc József császár ideje óta, Kádár János korán keresztül mindig a kultúrpolitika döntött a Nemzeti Színház vezetőjéről. „Nem értem, hogy ezt a pályáztatási cirkuszt miért igyekeznek mindig levezényelni. Ott ülnek a jelöltek, hülyeségeket kérdeznek tőlük, utána a hátuk mögött szavazunk, közben színjáték az egész” - vélekedett Törőcsik Mari.

 

Tóth Berta / Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.