"Meglepett az elismerés" - Schubert Éva a Kossuth-díjról

2013. március 15. péntek, 19:51
Schubert Éva saját bevallása szerint meglepetést és örömet érzett, amikor kiderült, hogy Kossuth-díjat kap. 

Harminc-negyven évig várta, hogy megkapja, de az utóbbi években már nem számított rá - árulta el az MTI-nek a színművész, aki pénteken vette át az elismerést a Parlamentben. A művész a drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott példaértékű életpályája elismeréseként vehette át a díjat.

Schubert Éva az MTI-nek felidézte, hogy elsőre felvették a színművészeti főiskolára, ahol nagyon jól érezte magát. Bár budapesti társulatok tagja volt, gyakran szerepelt vidéken is, a szekszárdi Deutsche Bühne előadásán Goethe Urfaust című drámájában Marthe szerepét német nyelven játszotta. 1995-től négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze volt. Mint mondta, nagyon jó kritikákat kapott.
Kedves szerepei közt nevezte meg Orbánnét Örkény István Macskajáték című darabjában, amelyet ugyanabban az időszakban játszott magyarul és németül is. Megemlítette Carolt Tennessee Williams Orfeusz alászáll című művében, Bertát Szomory Dezső Szabóky Zsigmond Rafael című alkotásában, valamint Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámáját.

schubert evaHarmincöt filmben játszott: az Egy pikoló világost (1955) még főiskolás korában forgatta, a következő évben pedig A csodacsatárban (1956) játszott. "Akkor még annyit beszéltek egy filmről, mint ma egy tévéadásról" - vélekedett a színművész. Schubert Éva rendezett is, így például Heltai Jenő A néma levente és a Szépek szépe című darabját, valamint Mozart A színigazgató és Pergolesi Úrhatnám szolgáló című művét is.
Színpadi munkái mellett darabokat fordított németből, franciából, angolból. Tíz évig tanított énekeseknek színészmesterséget a Zeneakadémián, de oktatott Gór Nagy Mária Színitanodájában is.
Felidézte: egyszer egy színésznő azt mondta neki, hogy már mindent eljátszott, csak még nincs humora, de most megszerzi azt is. Schubert Éva szerint a humor azonban nem tanulható, vagy van valakiben, vagy nincs. A humor olyan éleslátást jelent, amelynek köszönhetően az ember rögtön a dolgok fonákját is látja. A humort értő ember mindent, így önmagát is ironikusan szemléli - hangsúlyozta, hozzátéve: az életet is humorral szemlélte, mindig úgy vette, ahogy volt.
Művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel ismerték el, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2001-ben, a 39. Magyar Filmszemle életműdíját 2008-ban kapta meg.

Kitüntetést kapott többek között Rudolf Péter, Gera Zoltán, Karinthy Márton, Mécs Károly, Oszter Sándor, Pap Vera, Schubert Éva és Zsuráfszky Zoltán. A folytatást itt találja.

Forrás: MTI

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.