"Általános, katartikus, transzcendens" - Részletek Balázs Péter pályázatából

2013. szeptember 26. csütörtök, 01:13

A Népszabadság részleteket közölt Balázs Péter 'A stílus maga az ember' mottójú pályázatából, melyet a Vígszínház vezetésére adott be. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt arról, hogy Eszenyi Enikő maradhat-e a fővárosi teátrum élén, vagy át kell adnia helyét a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatójának.

 

Megszerezte a nol.hu Balázs Péter a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát. Eszenyi Enikő pályaműve nyilvános, itt olvasható.

 

 

Részletek Balázs Péter pályázatából:

 

„...mind a Víg, mind a Pesti Színházban valami „jópofa” ötlettől vezérelve, talán figyelemfelkeltésből, az „Í” betűkön az ékezet lefelé van jelölve: Mit is akarhat ez jelenteni? Trendi? Vagy csak a betérők csevegése? Valahogy így? „Nézzetek ide, jaj de furcsa, ez egészen más, mint a megszokott! Ez valami új lesz, menjünk be, és kérjünk olcsó jegyet! Bóklászhatunk is az öltözők és a színpad félhomályában. Nini! Ezek színészek, őt már láttam, hogy is hívnak? Na mondd már, te az életben sokkal soványabb és öregebb vagy, stb...” - idéz a Népszabadság Balázs Péter vígszínházi pályázatából.

n Balazs Peter
A portál szerint Balázs Péter a családoknak kínálna színházat, "általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is” - olvasható a cikkben.

„A legmagasabb irodalmi színvonalon ábrázolt finom-fanyaran ironikus világ, az emberi kapcsolatok érzékletes kibontása, tabuk nélkül, nagy formátumú domináns színészi és elegáns, nagyvonalú rendezői alkotómunka révén” - vázolja Balázs Péter, milyen irányt követne irányítása alatt a Szent István körúti teátrum.

A Nol.hu szerint Balázs Péter színházában a nagyszínpadon nem lenne helye kísérletezgetésnek, "rossz értelemben vett önmegvalósításnak, ferdítésnek, úgynevezett átdolgozásoknak".

 

Az első évadokban olyan művek színpadra állítására lehetne számítani, mint a Szent Johanna, Az ördög, az Országúton és a Hello, Dolly! A Pestiben A kaktusz virága, a Sárga liliom, az Egerek és emberek, illetve egy Csukás-ősbemutató lenne látható. A házi színpadon az Egy őrült naplóját tűznék ki és egy pályázatnyertes darabot - számolt be a nol.hu.

 

Forrás: nol.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.