Koltai Tamás: "Balázs Péter maga a mai Magyarország"

2013. október 11. péntek, 08:06

Koltai Tamás a 168 órában írt a Vígszínház-pályázat kapcsán, majd a Népszava oldalán arra is reagált, hogy Tarlós István, szintén a pályázatról szólva, rá hivatkozott az ATV-ben.

 

koltait"Tulajdonképpen nem értem, miért nem lett Balázs Péter a múlt héten a Vígszínház igazgatója, miért kell ezt a szánalmas nyűglődést további hónapokig húzni, úgy csinálni, mint ha bárki mérlegelne itt bármit, ötölni-hatolni, nyögve-nyelve eredménytelenséget hirdetni, pofátlan ürügyeket találni, új pályázatot kiírni, és majd diadalmasan közölni az előre tudott, "a jobbik pályázó nyert" alcímmel ellátott eredményt" - vetette fel Koltai Tamás kritikus, a Színház című lap főszerkesztője a 168 óra lapjain.


Koltai szerint Balázs Péter tökéletesen megfelel a mai Magyarországnak, ő maga a mai Magyarország, az a Magyarország, amelyről a kétharmad úgy érzi, joga van kisajátítani, teljes terjedelmében birtokolni, a saját silány képére formálni, tönkretenni, s mert megteheti, meg is teszi.


"Balázs Péter tehetségtelen, a pályázata értékelhetetlen, viszont hűségesen nyalja a Legfelsúr kezét, úgyhogy tökéletesen Magyarország-kompatibilis. Mi az, hogy Legfelsúr? - kérdezheti másokkal együtt. Nem kérdezné, ha olvasta volna Gombrowiczot. Vagy ha nem sorolná olvasatlanul a "kísérletezés" és "a rossz értelemben vett önmegvalósítás" kategóriájába. Ha lenne kitekintése a világirodalomra és a világszínházra. Ha ismerné a színházkultúra fogalmát. Ha egy kicsit szégyenkezne amiatt, hogy pályázat címén olyan primitív zagyvalékot adott be, amellyel minden színházilag kulturált európai országban kinevettetné magát, s amellyel nem a Vígszínházban, de Szolnokon sem lehetne színigazgató, mert a színháznak egy kisvárosban is legalább alapfokú szellemi és szakmai színvonalon kellene működnie" - írta Koltai Tamás.

A cikk megjelenését követően, az ATV Szabad szemmel című vasárnap esti műsorában Tarlós István főpolgármester a Vígszínház eredménytelennek nyilvánított igazgatói pályázatával kapcsolatban Koltaira hivatkozott. A főpolgármester arra emlékeztetett, hogy Koltai korábban többször bírálta a jelenlegi igazgató Eszenyi Enikő által jegyzett előadásokat. A színikritikust a Népszava oldalán reagált a főpolgármester szavaira. "Tarlós István azt is megemlíti, hogy én 2008-ban és 2009-ben, "bulvárosodást, a szellemi igény elcsökevényesedését" vetettem Eszenyi Vígszínházának a szemére. Segítek neki, nemcsak a jelzett időpontban bíráltam a színházat, hanem 2012-ben és a múlt héten is. Ez a foglalkozásom, a bírálat. Sajátos szemléletre vall, hogy egy politikus szelektív módon hivatkozik a kritikára. Akkor, amikor önkényes, manipulált döntéseit véli alátámasztani általa. Tarlós ezt már megtette egyszer, amikor hivatalos levélben közölte, hogy Márta István leváltására az Új Színház éléről az én színházértékelésem alapján érezte feljogosítva magát. Most újra ezzel próbálkozik, annak ellenére, hogy nemrég a Klubrádióban, a múlt héten a 168 Órában megkértem rá, ne tegye, mert tisztességtelen. Vagy mindig tartózkodjon attól, hogy felhasználja a nevemet a saját érdekében álló döntés igazolására, vagy - rendben van - használja etalonként az írásaimat, de ez esetben akkor is, amikor a szakmai érvelés ellentétes azzal a konspiratív eredménnyel, amelyre a saját sugallatából vagy mások akaratát végrehajtva kell jutnia" - fogalmazott a kritikus.

 

A teljes írást itt elolvashatja.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.