Búcsúgálát tartottak a Nemzeti Színházban - Íróink üzentek

2013. július 1. hétfő, 07:00

A Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulata 2013. június 30-án végleg elbúcsúzott egy gálaest keretében. Erről adunk beszámolót sok fotóval és videóval.

 

Jordán Tamás verset mondott:

 

 

Mi történt vasárnap este?:

 

Kállai Ferenc, a nemzet színésze mellszobrának felavatásával kezdődött el vasárnap Budapesten a Nemzeti Színház gálaestje, amellyel az "Alföldi Róbert vezette öt évet" búcsúztatták el az évad utolsó napján. A szobrot a Nemzeti Színház balkon szintjén Alföldi Róbert leplezte le Törőcsik Mari társaságában.

Az avatást a teátrumban a Mohácsi János rendezte színpadi műsor követte, melyen magyar írók, költők, színészek, zenészek léptek fel: mások mellett Bodrogi Gyula, Dés László, Mácsai Pál, Térey János, Pogány Judit, Sinkó László, Spiró György és Závada Pál. A színház előtti téren mintegy ezer ember gyűlt össze, hiszen a piknikezők az előadást óriáskivetítőn követhették. A gálaestet és a pikniket a CSAK - Akciócsoport a kultúráért szervezte.

 

Ezen az estén adták át Az évad nézője díjat is, amelyet a 2012/2013-as évadban 110 darab belépőjegyet gyűjtve Szirtes András nyert el. A nyereménycsomagot és az oklevelet Alföldi Róbert adta át a legtöbb, különböző előadásra jegyet váltott nézőnek.

 

Závada Pál ismét dalra fakadt

 

„Nagyon köszönöm, és nagyon köszönjük. És az hogy mindannyian mosolyogva fogunk innen elmenni, az abszolút Önöknek köszönhető, és ez hihetetlen! És az is hihetetlen, hogy ilyen ebben az országban történik, mert ez azt mutatja, hogy van remény” mondta Alföldi mosolyogva a színpadon. A Nemzeti Színház távozó igazgatója a hideg idő kapcsán, de Kósa Lajos korábbi kijelentésére utalva úgy fogalmazott: „Hogy stílszerű legyek: nincs elég meleg”.

„Éjfélkor haza kell menni. Nem vicc tényleg. Mert úgy beszéltük meg, úgy ígértük meg, és azt gondolom, hogy mi felnőtt európai emberek vagyunk, tehát úgy fogunk viselkedni, ahogy illik. Isten áldja meg magukat, vigyázzanak magukra! Nagyon  nagyon köszönjük!” – köszönt el végül Alföldi a nézőktől.

A műsor után, kb. 22.00 órától a társulattal és barátaikkal itt találkozhatott a közönség. A kivetítőn régebbi darabokból összeállított montázs pörgött, a szabadtéri színpadon zenészek játszottak éjfélig.

 

Spiró György javaslatot tett:

 

 

A gálán Gálffi László Márai Sándor 'Az emberi jellemről' című írását idézte:

"A legérdekesebb tünemény, mellyel az emberi életben találkozhatunk, az emberi jellem. Semmi nem olyan érdekes, meglepő, kiszámíthatatlan, mint a folyamat, melynek során egy ember elárulja jellembeli sajátságait. Bármit mutat is a világ: tájakat és természeti csodákat, a földi flóra és fauna beláthatatlan változatait, semmi nem olyan sajátos, mint egy-egy ember jelleme. Mikor érdeklődésünk eljut a világ dolgainak szemlélése közben az emberi jellem ismeretéhez, egyszerre úgy érezzük, ez volt igazi feladatunk az életben. Minden más, amit megismertünk, csak ismereteinket gazdagította. De lelkünk csak a jellemek ismeretétől lesz gazdagabb. Mert ez a legközvetlenebb emberi tapasztalás, igen, a jellem maga az ember.

 

 S mert a jellem maga az ember, hasztalan iparkodunk eltitkolni azt: jellemét éppen olyan kevéssé rejtegetheti az ember, mint ahogy testi lényét nem tudja elrejteni semmiféle ködsapka. Ideig-óráig viselhetünk az életben álszakállt és álruhákat, de egy pillanatban lehull rólunk minden jelmez és megmutatkozik a valóság. Egy mozdulat, egy szó, egy cselekedet végül is elárulja igazi jellemünket: az álarcosbál csak alkalmi lehet. S a találkozás egy jellem valódi sajátságaival a legnagyobb emberi élmény, melyben részünk lehet".

 

Esterházy Péter üzent:

 

 

A gála főpróbájáról képekben:

 1

1. Tenki Réka, Gergye Krisztián, Kulka János, Lakatos Máté, Kovács Krisztián, Lábodi Ádám
 2
2. A fellépők
3 
3. Bodor Johanna
4 
4. Tenki Réka
 5
5. Az előtérben: Bodor Johanna
6 
6. Gálffi László
7 
7. Kulka János
8 
8. Tenki Réka
9 
9. Kovács Márton és Dés László
 10
10. Pogány Judit
11 
11. Murányi Tünde
12 
12. Csákányi Eszter
 13
13. Nádasdy Ádám
 14
14. Bodrogi Gyula
 15
15. Gergye Krisztián
 16
16. Bánfalvi Eszter
17 
17. Szalontai Tünde, Gergye Krisztián
18 
18. Makranczi Zalán
20 
19. Spiró György
21 
20. Juristovszky Sosa, Vajdai Vili
 22
21. Mohácsi János, Molnár Piroska
 19
22. Sinkó László
23 
23. A TÁP Színházasok
24
24. Pál András, Kovács Márton
25
25. Jordán Tamás (Az utolsó óra c. előadás jelmezében!)
26
26. Kútvölgyi Erzsébet
27
27. Esterházy Péter
 28
28. A Bagázs Kórus, Mátyássy Bence, Nagy Mari
29 
29. Darvasi László
30 
30. Bodor Johanna
31 
31. Murányi Márta, Závada Pál
32 
32. Nagypál Gábor
37 
33. Vitányi-Juhász István, Lakatos Máté, Váncsa Gábor, Pál András, Porogi Ádám
34 
34. Kovács Krisztián
41 
35. Szikszai Rémusz
36 
36. Kopek Janka, Keresztény Tamás, Lovas Rozi, Csillag (Rácz) Panni
33
37. Fodor Tamás
39
38. Kovács Márton, Formán Bálint, Decsi Edit
40
39. Váncsa Gábor, Makranczi Zalán, Murányi Márta
35
40. Lábodi Ádám
38
41. Decsi Edit, Boros Anna
kallai
42.
42
43. A Nemzeti Színház színpada
44. Az utolsó percek a színpadon
 
foto.szinhaz.hu
fotó: Tóth Berta, Czupi Dániel
 
Színház.hu
 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.